Πέμπτη 5 Ιουλίου 2012

ΙΤΕΑ: Θερινός κινηματογράφος "Το δέντρο που πληγώναμε "


                  6 Ιουλίου 2012, Παρασκευή, 21.30
Δημαρχείο Ιτέας - Προαύλιος Χώρος

στο πλαίσιο του Φεστιβάλ "Λατέρνα, Φτώχεια και Φιλότιμο"
επιμέλεια προβολής: Κινηματογραφική Λέσχη Ιτέας
διοργάνωση:
Εταιρεία Κοινωνικής Ψυχιατρικής και Ψυχικής Υγείας Φωκίδας
Δήμος Δελφών



Το δέντρο που πληγώναμε (75')

Σενάριο - σκηνοθεσία: Δήμος Αβδελιώδης
Παίζουν: Γιάννης Αβδελιώδης, Νίκος Μιοτέρης, Μαρίνα Δεληβοριά, Τάκης Αγόρης, Δήμος Αβδελιώδης


Υπόθεση:
Χίος, γύρω στο 1960, λίγες μέρες πριν κλείσουν τα σχολεία για τις καλοκαιρινές διακοπές. Η φιλία μεταξύ δυο αγοριών χαλάει, χωρίς να το θέλουν, εξαιτίας ενός άτυχου περιστατικού. Ξανασυναντιούνται στα μέσα του καλοκαιριού και περνούν μαζί ένα υπέροχο καλοκαίρι. Το φθινόπωρο, όμως, έρχεται γρήγορα πριν καλά-καλά το καταλάβουν.


Βαθιά μελετημένο το κλίμα της εποχής από τον Αβδελιώδη, που σε εισάγει στο σύμπαν της ανεμελιάς της παιδικότητας, τότε που όλα επιτρέπονταν, τα πάντα ήταν θεμιτά, και αγνά φυσικά. Όταν όμως μπαίνει κάπως άτσαλα το κακό, τότε χαλάει η μαγιά, η πονηράδα είναι στο κόλπο, η αθωότητα παύει, το καλοκαίρι διαλύεται, το παιχνίδι σταματά. Το φθινόπωρο, όμως, είναι ο χειρότερος «εχθρός» των παιδιών.
 
Πληροφορίες για την ταινία:
Η ταινία συμμετείχε σε πολλά φεστιβάλ στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έλαβε την ειδική μνεία της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, το βραβείο Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ταινιών Νεότητας στη Μπερλινάλε, τον Χρυσό Ελέφαντα Καλύτερης Ταινίας και τον Αργυρό Ελέφαντα Σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ του Νέου Δελχί, ενώ συμμετείχε στην Εβδομάδα Κριτικής του Φεστιβάλ των Καννών.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: