Κυριακή 8 Ιουλίου 2012

ΠΑΝΕ ΓΙΑ «ΚΡΑΧ» ΟΙ ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ!


Πάνε για `κραχ` οι Ένοπλες Δυνάμεις.Τι θα συμβεί αν περάσει η μείωση του 12%

Όλοι δίνουν μάχη για να μην υπάρξουν νέες μειώσεις εισοδημάτων. Αλλά εγγυήσεις ότι αυτό θα συμβεί κανείς δεν δίνει. Πως να εγγυηθείς τη νίκη σε μια μάχη ,όταν από πριν έχεις υπογράψει …συνθηκολόγηση. Γιατί σ΄ ότι αφορά στη συζήτηση περί της μείωσης στους μισθούς των στρατιωτικών κατά 12% αυτό ακριβώς έχει συμβεί. Η μείωση έχει συμφωνηθεί από την ελληνική κυβέρνηση που τώρα λέει ότι θα δώσει μάχη για να την αποτρέψει.


Είναι συνεπώς δεδομένο ότι το αποτέλεσμα είναι πιθανότερο να είναι αρνητικό για τους στρατιωτικούς. Τι σημαίνει όμως αυτό;

• το προφανές είναι ότι οι Έλληνες στρατιωτικοί θα γίνουν ακόμη φτωχότεροι. Και δεν υπάρχει περιθώριο για κάτι τέτοιο.
• το “κλίμα” διαμορφώνεται ήδη με δημοσιεύματα που επισημαίνουν πόσο “ακριβές ΕΔ” έχουμε και πόσο μεγάλα περιθώρια μειώσεων υπάρχουν. Η πληροφόρηση από τη τρόικα λέει ότι η κατά κεφαλή δαπάνη για την άμυνα είναι στα 551 ευρώ, από τις υψηλότερες στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ και ότι μπορεί να μειωθεί με καλύτερη αξιοποίηση και αναδιοργάνωση των ΕΔ.

Μα γι΄ αυτή τη περίφημη αναδιοργάνωση που όλο συζητιέται και ποτέ δεν γίνεται δεν φταίνε οι στρατιωτικοί, οι περισσότεροι από τους οποίους την ζητούν. Ωστόσο αυτοί είναι που θα την πληρώσουν.

• οι ΕΔ σε περίπτωση που η περικοπή περάσει, θα υποστούν “κραχ”. Και όχι μόνο οικονομικό, αλλά κυρίως ψυχολογικό. Αυτό θα έχει τις μεγαλύτερες συνέπειες και πρέπει να απασχολήσει την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία.

Ας μη κρυβόμαστε. Το κλίμα που επικρατεί σ΄ όλες τις στρατιωτικές μονάδες μικρές και μεγάλες δεν είναι το καλύτερο, όπως βέβαια και σε κάθε εργασιακό χώρο. Όμως ειδικά στις ΕΔ, όπου η φύση των καθηκόντων και της αποστολής απαιτεί απόλυτη προσήλωση, το διαρκώς αρνητικό κλίμα προκαλεί ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα.

Δεν πρόκειται να σταματήσουν να λειτουργούν οι ΕΔ ακόμη κι αν η περικοπή του 12% περάσει. Ακόμη κι αν ακολουθήσουν νέα μέτρα και περικοπές. Το αίσθημα ευθύνης των στελεχών και του προσωπικού των ΕΔ δεν μπορεί να αμφισβητηθεί. Δεν πρόκειται να δούμε “λευκές απεργίες” ή έστω αδιαφορία και άρνηση. Ακόμη και από τους ΕΠΟΠ που πλέον λαμβάνουν μισθό -φιλοδώρημα.

Όμως όλα αυτά δεν μπορούν να αποτελέσουν άλλοθι για τους πολιτικούς για να συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν τις ΕΔ ως την εύκολη λύση κάθε φορά που θέλουν να παρουσιάσουν εντός ή εκτός Ελλάδος ,ότι κάνουν περικοπές.

Είναι τουλάχιστον υποκριτικό να λέμε τώρα στους στρατιωτικούς ότι “δίνουν μάχη για να μην περάσει το 12%”, όταν οι ίδιοι πολιτικοί που το διατυμπανίζουν ήταν αυτοί που το δέχτηκαν και το υπέγραψαν, όπως έυκολα υπογράφουν τα τελευταία χρόνια οτι κι αν τους βάλουν μπροστά τους. Δεν μπορεί για παράδειγμα ο κ. Βενιζέλος να λέει τώρα “όχι άλλες περικοπές” από το βήμα της Βουλής, όταν ο ίδιος μαζί με τη τρόϊκα τις επέβαλε. Δεν απευθύνεται σε ανόητους.

Το θέμα είναι ότι τώρα ,ανεξάρτητα από το τι έγινε ,ο νέος ΥΕΘΑ Π. Παναγιωτόπουλος, πρέπει να τα παίξει όλα για όλα ,μήπως και καταφέρει να κάνει την έκπληξη. Διαφορετικά θα κληθεί να διαχειριστεί μία πολύ δυσάρεστη κατάσταση και θα δικαιωθεί σ΄ αυτό που από τη πρώτη στιγμή που ανέλαβε λέει ότι “το ΥΕΘΑ είναι πια ένα πολύ δύσκολο υπουργείο”.




Δεν υπάρχουν σχόλια: