Παρασκευή 13 Ιουλίου 2012

ΔΕΛΦΟΙ: Ο «ΟΜΦΑΛΟΣ» ΤΟΥ ΦΕΤΙΝΟΥ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΟΥ

Η ισπανική πόλη Σαν Μαρτί που αναπτύχθηκε στα ίχνη της ελληνικής πόλης Εμπόριον.

Είναι ευκαιρία. Αυτή την περίοδο οι Δελφοί δεν προσφέρουν μόνο περισσότερη δροσιά από τους υπόλοιπους καυτούς προορισμούς, αλλά και πολύ σημαντικά πολιτιστικά και καλλιτεχνικά γεγονότα, για τα οποία φρόντισε το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών. Οταν ανεβείτε όμως μην παραλείψετε να επισκεφθείτε και το Αρχαιολογικό Μουσείο των Δελφών, όχι μόνο για να δείτε τα μοναδικά αρχαία γλυπτά, αλλά και για παρακολουθήσετε μια διαφορετική έκθεση, που έχει να πει πολλά για τους τρόπους επικοινωνίας των λαών στην αρχαιότητα.

Μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου φιλοξενείται στο Αρχαιολογικό Μουσείο μια έκθεση για την παρουσία των αρχαίων Ελλήνων στην Ιβηρική Χερσόνησο και τις εμπορικές και πολιτιστικές τους σχέσεις με τους κατοίκους της περιοχής. Μέσα από φωτογραφίες και κείμενα, η έκθεση μάς φέρνει κοντά στην Ιστορία, αλλά και την κατάσταση της αρχαίας ελληνικής πόλης του Εμπορίου (Εμπούριες, Λ Εσκάλα) και πώς εξελίχθηκε στη ρωμαϊκή εποχή. Μέσα από την περιήγηση της έκθεσης γίνεται γνωστός ένας από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της Ιβηρικής Χερσονήσου, και παράλληλα κατανοούμε και βλέπουμε τα σημάδια που άφησε ο ελληνικός πνευματικός πολιτισμός στο δυτικό άκρο της Μεσογείου. Η έκθεση διοργανώνεται σε συνεργασία με το Αρχαιολογικό Μουσείο της Καταλωνίας-Εμπόριον, την Ι΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και τον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων «Ορφεύς».

Αν ανεβείτε αυτό το Σαββατοκύριακο στους Δελφούς, μπορείτε, εκτός από το Αρχαιολογικό Μουσείο, να επισκεφτείτε και την έκθεση με έργα της Οπυς Ζούνη που πρώτη φορά παρουσιάζονται στο κοινό, και να απολαύσετε το Σάββατο και την Κυριακή, 14 και 15 Ιουλίου, τις Δελφικές Μουσικές Συναντήσεις, συναυλίες στις οποίες θα πάρουν μέρος σπουδαστές Ωδείων απ’ όλη την Ελλάδα στο πλαίσιο της δράσης που εγκαινιάζει φέτος ο Σύλλογος «Οι Φίλοι της Μουσικής» με τη μορφή Art Campus σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών και τη χορηγία της οικογένειας Γεωργίου Π. Λιβανού. Η πρώτη συναυλία, το Σάββατο, θα πραγματοποιηθεί στο θέατρο Φρύνιχος, στις 9.30 μ.μ., και την Κυριακή, δύο μουσικές συναντήσεις: η πρώτη, συναυλία πιάνου, στις 6 μ.μ. στο Αμφιθέατρο του Συνεδριακού Κέντρου Δελφών και η δεύτερη, στις 9.30 μ.μ. στο αίθριο του Συνεδριακού Κέντρου Δελφών -συναυλία μουσικής δωματίου. Παράλληλα, οι σπουδαστές των Ωδείων θα πάρουν μέρος σε Master Classes όπου θα διδάξουν οι Anna Fedorova (πιάνο), ο Απόλλων Γραμματικόπουλος (μουσική δωματίου) και ο Δημήτρης Σέμσης (ορχήστρα εγχόρδων).



1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Diarkeias parte oloi...!