Δευτέρα 16 Ιουλίου 2012

Ο «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ» ΘΑ ΣΑΡΩΣΕΙ ΑΕΙ ΚΑΙ ΤΕΙ



Το όνομα του νέου «ηγεμόνα» στην ανώτατη εκπαίδευση που θα αναλάβει στην κρίσιμη περίοδο που διανύουμε τη λειτουργία της Αρχής Διασφάλισης της Ποιότητας στα Πανεπιστήμια   (ΑΔΙΠ) αναζητεί το υπουργείο Παιδείας.

Αυτό εν όψει της συζήτησης που ξεκινάει με ένα βασικό αίτημα: σαρωτικό «Καλλικράτη» σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ ώστε να αντιμετωπιστούν τα φαινόμενα αλληλοκαλυπτόμενων επιστημονικών αντικειμένων.

Η συρρίκνωση των τμημάτων της ανώτατης εκπαίδευσης της χώρας άλλωστε αποτελεί ανάγκη που οι διοικήσεις τους δεν αρνούνται.
Με τον νέο νόμο πλαίσιο για τα πανεπιστήμια η ΑΔΙΠ θα αξιολογεί, θα πιστοποιεί και θα προτείνει ποια ανώτατα ιδρύματα, ανάλογα με τις επιδόσεις τους, θα παίρνουν επιπλέον «μπόνους», πέραν της κρατικής χρηματοδότησης.


Με το σχέδιο περί αναβάθμισης της ΑΔΙΠ σχεδόν κανένας δεν διαφωνεί. Το ερώτημα που τέθηκε τους προηγούμενους μήνες, με φίλους και κολλητούς να «σπρώχνουν» για μία υποψηφιότητα, ήταν το «ποιος» θα ηγηθεί της Αρχής. Η νέα ηγεσία του υπουργείου Παιδείας αναζητεί το πρόσωπο που θα αντικαταστήσει τον παραιτηθέντα πρόεδρο της ΑΔΙΠ κ. Σπ. Αμούργη.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος», ο νέος υπουργός Παιδείας κ. Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος έχει στην ατζέντα του τα εξής ονόματα: του κ. Στάθη Καλύβα, αναπληρωτή καθηγητή Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Σικάγου, του κ. Σίμου Σιμόπουλου, έμπειρου σε θέσεις διοίκησης, νυν πρύτανη του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, του κ. Τζώρτζη Παγουλάτου, καθηγητή Ευρωπαϊκής Πολιτικής και Οικονομίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και συνεργάτη του πρώην πρωθυπουργού κ. Λουκά Παπαδήμου, του κ. Σπύρου Φλογαΐτη, καθηγητή Δημοσίου Δικαίου στη Νομική Σχολή Αθηνών, του κ. Βαγγέλη Κουφουδάκη, ομότιμου καθηγητή του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και του Indiana University των ΗΠΑ και του κ. Χαρίδημου Τσούκα, καθηγητή Στρατηγικής Διοίκησης στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και Οργανωσιακής Θεωρίας στο Πανεπιστήμιο Warwick της Μεγάλης Βρετανίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: