Κυριακή 15 Ιουλίου 2012

ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΔΗΜΑΡΧΟΙ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ ΤΟΥ ΣΔΟΕ. ΜΕ FAST-TRACK ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΑΝΟΙΓΟΥΝ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΙ



Η μαύρη λίστα του ΣΔΟΕ


Mε διαδικασίες fast track, κατόπιν εντολής των εισαγγελικών αρχών, ανοίγουν οι τραπεζικοί λογαριασμοί πολιτικών προσώπων, των τοπικών αρχόντων, συμβούλων και επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται στον ιατρικό και στο χώρο της Δικαιοσύνης, καθώς υπάρχουν καταγγελίες για αδικαιολόγητο πλουτισμό.

Όλες οι καταγγελίες που αφορούν πολιτικά πρόσωπα εξετάζονται από τον εισαγγελέα οικονομικού εγκλήματος κ. Γρ. Πεπόνη και από τον προϊστάμενο της Αρχής για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος κ. Π. Νικολoύδη, αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

Με αιχμή του δόρατος το ΣΔΟΕ, ξεκίνησε ο έλεγχος στα περιουσιακά στοιχεία 1.000 πολιτικών προσώπων, όπως πρώην υπουργών, υφυπουργών, γενικών και ειδικών γραμματέων, δημάρχων, αντιδημάρχων, νομαρχών, περιφερειαρχών, διοικητών οργανισμών.

Σκοπός είναι να διαπιστωθεί αν υπήρξε και σε ποιες περιπτώσεις ξέπλυμα βρώμικου χρήματος που αποτελεί τη μοναδική κατηγορία για πολιτικούς που δεν παραγράφεται.

Σύμφωνα με το Βήμα, δόθηκε εντολή για το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών για τουλάχιστον δύο πρώην υπουργούς, δύο πρώην βουλευτές και μιας νυν βουλευτού, αφού υπήρξαν καταγγελίες για δυσαναλογία ανάμεσα στα περιουσιακά στοιχεία που παρουσίασαν στο «πόθεν έσχες» τους και στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς. Επιπλέον, διεξάγεται έρευνα και σε άλλους τρεις πρώην υπουργούς, που θα κληθούν να δικαιολογήσουν πώς απέκτησαν τα σπίτια ή τις βίλες, τα εξοχικά, τα σκάφη και τα πολυτελή αυτοκίνητα που βρέθηκαν στην κατοχή τους.

Ενώ στην αρχή ειπώθηκε ότι θα διεξαγόταν έλεγχος για 500 πολιτικούς που υπηρέτησαν σε νευραλγικές, για τη δημόσια περιουσία θέσεις, ο αριθμός αυτός έγινε στο διάστημα που μεσολάβησε από τις εκλογές της 17ης Ιουνίου, ξαφνικά 1.000 και είναι πολύ πιθανόν στις αμέσως επόμενες ημέρες να αυξηθεί και άλλο.

Αυτή την περίοδο έχουν σχηματισθεί έξι ογκωδέστατοι φάκελοι που αφορούν μόνον εξοπλιστικά προγράμματα, στα οποία εμπλέκονται υπουργοί. Σε αυτούς περιλαμβάνονται οι προμήθειες των γερμανικών αρμάτων μάχης Leopard, οι αναθέσεις για τα στρατιωτικά οχήματα Mercedes (για τα οποία η γερμανική Δικαιοσύνη εντόπισε μίζες που δόθηκαν και σε έλληνες αξιωματούχους), η προμήθεια των αεροσκαφών F-16 block 50+, η προμήθεια του μέσου μεταφορικού αεροσκάφους, οι αναβαθμίσεις εξοπλιστικών προγραμμάτων, το περιβόητο C4i.

Οι έρευνες για να διαπιστωθεί αν υπήρξε ή όχι ξέπλυμα μαύρου χρήματος έχουν ξεκινήσει, όπως έχουν ξεκινήσει και οι διαδικασίες για το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Με τις νέες μεθόδους που χρησιμοποιούν οι ανακριτικές αρχές σε συνεργασία με το ΣΔΟΕ, είναι δυνατόν πλέον όχι μόνον να εντοπίσουν μία offshore εταιρεία αλλά και τα χρήματα που διακινήθηκαν σε αυτήν, και το σημαντικότερο, να διαπιστώσουν και ποιος είναι ο πραγματικός ιδιοκτήτης της.

Στο στόχαστρο όμως μπαίνουν και οι γιατροί, δικηγόροι, καθηγητές. Το ΣΔΟΕ ζήτησε να ανοιχτούν οι λογαριασμοί για 1.084 γιατρούς, 415 δικηγόρους, 155 παράγοντες του ποδοσφαίρου και 2.175 πρόσωπα που θεωρήθηκαν ύποπτα.

Eπιμέλεια: Φίλιππος Καραμέτος

Δεν υπάρχουν σχόλια: