Σάββατο 21 Ιουλίου 2012

ΟΙ ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΜΙΣΘΩΝ ΣΤΗΝ ΑΛΟΥΜΙΝΙΟ Α.Ε. – ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ S&B ΓΙΑ ΜΕΙΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ



Με μια ωμή -στρατιωτικού τύπου ανακοίνωση ο Όμιλος Μυτιληναίου αποφάσισε για τους εργαζόμενους στην Αλουμίνα



Μείωση μισθών και αύξηση ωρών εργασίας



- Χρησιμοποίησαν τη νομοθεσία περί μετενέργειας που ψήφισε η προηγούμενη κυβέρνηση σε συνεργασία με την Τρόικα

- Ανησυχία στους εργαζόμενους της Δελφοί-Δίστομο που ανήκει στον Όμιλο της αλλά και σε αυτούς της S&B που βλέπουν πριν ολοκληρωθεί το deal πώλησης της στο Μυτιληναίο να μειώνονται οι μισθοί στους συναδέλφους τους

- Η διευθύντρια επικοινωνίας του Ομίλου Μυτιληναίου Βίβιαν Βούζαλη δήλωσε στην ΩτΦ:” Ολοκληρώνεται πολύ σύντομα ο έλεγχος των οικονομικών στοιχείων της S&B και πολύ σύντομα θα μάθετε τις αποφάσεις μας”



Ρεπορτάζ: Φώτης Μπελέρης


Όταν ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Μυτιληναίος (Μέτκα, Αλουμίνιο) κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος κατά τη διάρκεια της ετήσιας γενικής συνέλευσης των μετόχων ανέφερε επί λέξει ότι «το 2012 θα κλάψουν μανούλες» κανένας δεν είχε καταλάβει που και σε ποιους αναφερόταν.

Ήρθε όμως το πλήρωμα του χρόνου και οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο της Αλουμίνας στη Βοιωτία (μεταξύ αυτών δεκάδες από Ιτεά και Δεσφίνα) κατάλαβαν με τον πιο άγριο τρόπο ότι η καμπάνα χτυπούσε για αυτούς.


Μπορεί ο Όμιλος Μυτιληναίου στον ισολογισμό του 2011 να παρουσίασε κέρδη πάνω από 330 εκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με συνδικαλιστές της εταιρίας, αυτό όμως δεν τον εμπόδισε με μια πρωτοφανή σε ωμότητα ανακοίνωση να μειώσει κατά 10%-20% το μισθό και τα επιδόματα των εργαζομένων στο εργοστάσιο αλουμίνας στη Βοιωτία στο όνομα της μεγαλύτερης κερδοφορίας και της μείωσης του κόστους παραγωγής ενώ ακόμη και οι ώρες εργασίας αυξάνονται από 37.5 σε 40 την εβδομάδα

Αυτή η προκλητική απόφαση έρχεται στην ουσία να προλάβει τη λήξη της προθεσμίας της μετενέργειας που επιβλήθηκε σε συνέργεια της προηγούμενης κυβέρνησης και την Τρόικας και επί της ουσίας καταργεί τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας.


Ανησυχία στους εργαζόμενους της Δελφοί-Δίστομο και της S &B Βιομηχανικα Ορυκτά

Εντωμεταξύ ανησυχία έχει καλλιεργηθεί και στους εργαζόμενους της Δελφοί Δίστομο που ανήκει στον Όμιλο αλλά και στους εργαζόμενους της S&B Βιομηχανικά Ορυκτά οι οποίοι βλέπουν ότι ο Όμιλος Μυτιληναίου που παζαρεύει την αγορά της εταιρίας που εργάζονται ξεκίνησε ήδη τις μειώσεις μισθού, κάτι που το συνδυάζουν με τις πληροφορίες ότι και στη Φωκίδα υπάρχει ενδεχόμενο να γίνει μείωση προσωπικού.

Ακόμη όμως και να μην γίνει μείωση προσωπικού στην S&B , όπως ισχυρίστηκε στην ΩτΦ ο κος Κεφάλας, η μείωση μισθών στην Αλουμίνα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως άλλοθι λέγοντας στους εργαζόμενους της Φωκίδας : “ωραία, δεν θα κάνουμε απολύσεις αλλά θα πρέπει να μειώσουμε τους μισθούς γιατί η τιμή του βωξίτη σήμερα είναι 1800-1900 ευρω/τόνο από 2200 που ήταν πριν μερικούς μήνες και όταν είναι γνωστό ότι για να υπάρχει ισορροπία -ούτε ζημιά ούτε κέρδος- η τιμή πρέπει το κατώτερο να είναι στις 2000/τόνο.” όπως τόνισε συνδικαλιστής της εταιρίας στην εφημερίδα μας καλώντας τη διοίκηση της εταιρίας να εκδώσει ανακοίνωση γνωστοποιώντας τις προθέσεις της.

Εντωμεταξύ η διευθύντρια επικοινωνίας του Ομίλου Μυτιληναίου, η κα Βίβιαν Βούζαλη σε δηλώσεις της στην ΩτΦ ξεκαθάρισε ότι ο έλεγχος των οικονομικών στοιχείων της S&B είναι πολύ κοντά στην ολοκλήρωσή του και το αμέσως επόμενο διάστημα θα ανακοινωθούν οι τελικές αποφάσεις. Αυτό το στοιχείο έρχεται να δέσει με τη φιλολογία ότι ο Όμιλος Μυτιληναίου απαίτησε τη μείωση του κόστους παραγωγής - μεταξύ αυτών και των μισθών προκειμένου να ολοκληρωθεί το deal μεταξύ των δύο εταιριών.


Η ιστορία της μείωσης

Σύμφωνα με το κορυφαίο συνδικαλιστικό στέλεχος της Αλουμίνας και μέλος του ΔΣ του Σωματείου κο Βασίλη Τσιάρα η ιστορία ξεκίνησε πριν από λίγο καιρό όταν ο Όμιλος στο όνομα της μείωσης του κόστους , αν και η συγκεκριμένη θυγατρική παραμένει κερδοφόρα με βάση τον τελευταίο ισολογισμό, πρότεινε στη διοίκηση του σωματείου, που κυριαρχούν δυνάμεις προερχόμενες από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ( 6 ψήφοι ΠΑΣΚΕ -ΔΑΚΕ και 5 ψήφοι ΠΑΜΕ-ΣΥΡΙΖΑ και Ανεξάρτητοι), να μειωθούν οι μισθοί και τα επιδόματα σε ποσοστό από 10% έως 20%. Αρχικά η διοίκηση του σωματείου απέρριψε το αίτημα και όταν ο Όμιλος ισχυρίστηκε ότι το αμέσως επόμενο concept είναι για μεγαλύτερες μειώσεις υπέκυψε στον εκβιασμό και υιοθέτησε την αρχική πρόταση της εργοδοσίας κατεβάζοντάς την σε Γενική Συνέλευση.

Όμως η εργαζόμενοι είχαν διαφορετική γνώμη και από ότι φαίνεται όρεξη για κινητοποιήσεις.

Σε αυτήν λοιπόν τη Γ.Σ. καταψηφίστηκε η κοινή πρόταση εργοδοσίας-πλειοψηφίας Δ.Σ. σωματείου με 378 κατά και 194 υπερ, υπερισχύοντας η άποψη ότι αφού η εταιρία δεν έχει ζημιές είναι απαράδεκτο να χρησιμοποιεί τη μετενέργεια και να καταργεί στην πράξη τη συλλογική σύμβαση επιβάλλοντας με το έτσι θέλω μειώσεις. Η αντιπρόταση από πλευράς πλειοψηφίας των εργαζομένων ήταν να παραμείνουν τα πράγματα ως έχουν τονίζοντας ότι σε διαφορετική περίπτωση θα αναγκαστούν να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις, μη αποκλείοντας ακόμη και την απεργία διαρκείας και κατάληψη του εργοστασίου. Σε κάθε περίπτωση η απόφαση θα παρθεί σήμερα το πρωί σε έκτακτη συνεδρίαση του Δ.Σ. και στη Γενική Συνέλευση που θα ακολουθήσει το επόμενο διάστημα.


Η ανακοίνωση της εταιρίας




Δημοσιεύτηκε στο φύλλο της 1511/21&22-7-2012 της εφημερίδας
«Ώρα της Φωκίδας»

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΑΡΓΟΠΕΘΑΙΝΟΥΝ ΤΑ ΑΣΠΡΑ ΣΠΙΤΙΑ ,Η ΑΝΤΙΚΥΡΑ, Η ΙΤΕΑ, Η ΓΚΙΩΝΑ, Ο ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟΣ...ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΕΜΕΙΣ ΠΟΥ ΖΟΥΜΕ ΣΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΤΟΠΟ....ΞΥΠΝΗΣΤΕ!!
ΠΟΣΟ ΑΚΟΜΑ ΘΑ ΜΑΣ ΠΙΝΟΥΝ ΤΟ ΑΙΜΑ ΟΙ
ΒΡΥΚΟΛΑΚΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΤΟΠΙΚΟΙ ΚΟΛΑΟΥΖΟΙ ΤΟΥΣ;;;;

Ανώνυμος είπε...

Δεν φτάνει που έχουμε τον εργοδότη και τα στελέχη του που θέλουν να μας εξοντώσουν, έχουμε και συνδικαλιστές που είναι εναντίον μας
Ο πρόεδρος στο πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο που έγινε μετά το όχι των εργαζομένων δεν είχε καμία πρόταση. Έτσι άκουσε μόνο τις προτάσεις των 5 που στήριξαν το όχι. Στις 11 προτάσεις που έγιναν οι 10 πάρθηκαν με απόλυτη πλειοψηφία. Και η 11 που ήταν να δεχθεί το σωματείο ένωση όλους τους εργαζόμενους από τις εργολαβίες και την ΣΗΘ ως μέλη του, ο πρόεδρος έκανε χρίση της διπλής ψήφου που του δίνει την δινατότιτα το καταστατικό. Οι ψήφοι ήταν 3 ναι, 3 όχι και 3 λευκά.