Κυριακή 12 Αυγούστου 2012

Δίκες - εξπρές και αναγκαστική κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων για επίορκους δημοσίους υπαλλήλους. Για πολιτικούς;


 Η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να εξαντλήσει την αυστηρότητα της στην περίπτωση επίορκων υπαλλήλων, στελεχών του Δημοσίου με υπέρογκες τραπεζικές καταθέσεις, συνταξιούχων και αναπήρων-μαϊμού. Οι κατηγορούμενοι θα προσάγονται σε δίκες-εξπρές για όλες αυτές τις υποθέσεις κακουργηματικού χαρακτήρα. Ταυτόχρονα θα προωθήσει διαδικασίες για αναγκαστική κατάσχεση περιουσιακών στοιχειών, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας “Έθνος της Κυριακής”.

Συγκεκριμένα, μέχρι τα τέλη Αυγούστου η κυβέρνηση θα παρουσιάσει προς ψήφιση στη Βουλή νέο σχέδιο νόμου, που θα ανοίγει τον δρόμο σε ταχύτατες διαδικασίες διερεύνησης και καταλογισμού ποινικών ευθυνών, ώστε το πολύ μέσα σε 9 μήνες έως 1 χρόνο να έχουν βρεθεί στο εδώλιο του κατηγορουμένου όλοι οι επίορκοι. Παράλληλα θα δοθεί νομοθετικά η δυνατότητα στους εμπλεκόμενους στην εξαπάτηση των ασφαλιστικών ταμείων να επιστρέψουν όσα παράνομα εισέπραξαν, αλλιώς θα αντιμετωπίσουν βαρύτατες διώξεις και δήμευση περιουσιακών στοιχείων.
Η ανευ προηγουμένου εισαγγελική έρευνα που έχει ξεκινήσει σε πανελλαδικό επίπεδο πρόκειται να εξοπλιστεί με σημαντικές δικονομικές ρυθμίσεις. Πρόκειται για το νομοθετικό πλαίσιο με το οποίο διεξάγεται η ανάκριση και προφυλακίστηκαν όλοι οι κατηγορούμενοι στην υπόθεση Τσοχατζόπουλου. Η ίδια διαδικασία προβλέπεται για  20 ακόμη σημαντικές δικαστικές έρευνες και η κυβέρνηση προσανατολίζεται να την επεκτείνει για όλα τα κακουργήματα επίορκων υπαλλήλων που διασπάθισαν δημόσιο χρήμα.
Όπως γράφει το δημοσίευμα του “Έθνους”, το μεγάλο «ατού» του νομοθετικού αυτού πλαισίου, που θα επεκταθεί τώρα και για τους επίορκους υπαλλήλους είναι ότι επιτρέπει την άσκηση δίωξης και εισαγωγή της υπόθεσης κατευθείαν σε ανάκριση που διενεργείται από ανακριτή-πρόεδρο Πρωτοδικών αποκλειστικής απασχόλησης, μέσα σε 4 το πολύ μήνες. Αν χρειαστεί προκαταρκτική εξέταση, αυτή δεν ξεπερνά τους 2 μήνες και μπορεί να δοθεί 2μηνη παράταση μόνο για σοβαρούς λόγους που σχετίζονται με την ανάκριση.
Στο στάδιο της ανάκρισης είναι υποχρεωμένοι να προσφέρουν κάθε είδους συνδρομή η Αρχή για το ξέπλυμα χρήματος και κάθε άλλος κρατικός φορέας ή Αρχή, ενώ ο ανακριτής και ο εισαγγελέας μπορούν να κάμψουν με αιτιολογημένη διάταξή τους οποιοδήποτε απόρρητο, τραπεζικό, φορολογικό, χρηματιστηριακό, «παγώνοντας» κάθε κίνηση λογαριασμού, δεσμεύοντας τα ύποπτα περιουσιακά στοιχεία.
Η δίκη των εμπλεκομένων προσδιορίζεται εντός 2μήνου και δεν μπορεί να αναβληθεί. Επιτρέπεται να διακοπεί και, μόνο αν δεν δύναται να συνεχιστεί και στην περίπτωση αυτήν αναβάλλεται το πολύ για 2 μήνες σε δικάσιμο όπου προεδρεύει ο ίδιος δικαστής.
Οι κακουργηματικές υποθέσεις θα ερευνώνται κατά απόλυτη προτεραιότητα και, σε περίπτωση που είναι πολύπλοκες, θα παρέχεται η δυνατότητα να οριστεί και άλλος ανακριτής και να παρασχεθεί βοήθεια από δικαστικούς υπαλλήλους, πραγματογνώμονες κ.λπ.
Με αυτό το σύστημα θα επιταχυνθούν και οι διαδικασίες για τη δέσμευση και κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων, αφού τα ασφαλιστικά ταμεία θα μπορούν να κάνουν πλειστηριασμούς ακινήτων. Με την επέκταση του ν. 4022/1 η δικαιοσύνη θα πρέπει να «εξοπλιστεί» σε ανακριτικό επίπεδο, αφού θα κληθεί να αντιμετωπίσει με το νέο σύστημα-εξπρές μερικές χιλιάδες υποθέσεις πανελλαδικά.
[Πηγή: Έθνος της Κυριακής]

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΕΚΕΙΝΟΣ Ο ΚΑΝΕΛΟΠΟΥΛΟΣ,Ο ΝΕΟΔΗΜΟΚΡΑΤΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΤΟΥ ΥΠΠΟ ΜΕ ΤΑ 9.000.000 ΕΥΡΩ ΣΤΟΝ ΑΤΟΜΙΚΟ ΤΟΥ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ?ΜΑΛΛΟΝ ΟΙ ΔΙΚΕΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ,ΟΧΙ ΓΙΑ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΟΣΚΥΛΑ.