Παρασκευή 31 Αυγούστου 2012

Αναζητούν άμεσα δάνειο για να μην κηρύξει στάση πληρωμών το Δημόσιο


Ο ίδιος ο πρωθυπουργός δήλωσε πως στην περίπτωση που δεν πάρει η χώρα την επόμενη δόση τότε μιλάμε για κατάρρευση. Ουσιαστικά το ταξίδι του υπουργού οικονομικών στη Γερμανία είναι ένα ταξίδι για την εξασφάλιση χρημάτων μέχρι την εκταμίευση της δόσης που καθυστερεί και απειλή με κραχ το Δημόσιο.

Ήδη οι αποφάσεις της τρόικας έχουν μετατεθεί μάλλον για τον Οκτώβριο. Η κατάσταση στα Ταμεία του Κράτους είναι όμως οριακή. Δεν υπάρχουν χρήματα ώστε η χώρα να μπορέσει να συνεχίσει κανονικά τις πληρωμές στο εσωτερικό μέχρι την εκταμίευση της δόσης.
Έτσι αναζητείται ένα ενδιάμεσο δάνειο. Ένα ποσό που θα δώσει μια ανάσα μέχρι την εκταμίευση της δόσης ώστε η χώρα να μην κηρύξει και επί της ουσίας στάση πληρωμών.
Ο Γ. Στουρνάρας θα προσπαθήσει να πείσει τον Γερμανό ομόλογό του για την ανάγκη εκταμίευσης κάποιων χρημάτων παρουσιάζοντας παράλληλα όλο το πακέτο μέτρων. Αυτός είναι και ο λόγος που το οικονομικό επιτελείο πιέζει να κλειδώσει από τη μεριά των πολιτικών αρχηγών όλο το πακέτο.
Έτσι είναι πολύ πιθανή η νέα συνάντηση των αρχηγών τη Δευτέρα ώστε ο υπουργός να έχει στα χέρια του το εγκεκριμένο πλέον πακέτο στη συνάντησή του με τον Γερμανό υπουργό.
Κρίσιμη θα είναι και η παρουσίαση που θα κάνει η τρόικα στις 14 Σεπτεμβρίου κατά το Eurogroup, εαν υπάρχει μια πρώτη θετική εκτίμηση απ' τους τροϊκανούς τότε θα ανοίξει ο δρόμος για την εκταμίευση κάποιου ενδιάμεσου ποσού ώστε η Ελλάδα να καλύψει τις οικονομικές ανάγκες της.
ΠΗΓΗ: www.newsit.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: