Τρίτη 7 Αυγούστου 2012

Η ΙΤΕΑ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ


"...Η Ιτέα έλαβε μέρος αρκετά νωρίς στην κίνηση αντίστασης κατά των κατακτητών. Τα όπλα που είχαν διαρπαγεί από τις αποθήκες του στρατού κατά την κατάρρευση και είχαν με επιμέλεια διαφυλαχθεί, βγήκαν από τους κρυψώνες και πήραν το δρόμο για τα βουνά-για τους αντάρτες. Η επιζήτηση της ελευθερίας, τα αγαθά της οποίας τώρα συνειδητοποιούσαν μεγάλοι και μικροί, και η οργή από την κτηνώδη συμπεριφορά των κατακτητών γεννήσαν και ανδρώσαν το κίνημα που δειλά-δειλά άρχιζε και που κανένας δεν ήξερε πότε θα τελειώσει. Και ας προμηνυόταν τρομερά δύσκολο και αιματηρό. Η ένοπλη αντιπαράθεση με τον εχθρό ανάγκασε τον τελευταίο να εγκαταλείψει σιγά-σιγά τα χωριά που απελευθερώθηκαν και να περιχαρακωθεί στις πόλεις, πίσω από τείχη, πολυβολεία και πολλαπλές σειρές συρματοπλεγμάτων. Κάπου όμως έχασε το δρόμο της, και το μέτρο της, και για λόγους εντυπωσιασμού και προβολής, αλλά και για κάποιες σκοπιμότητες, προκάλεσε φοβερά αντίποινα έναντι ευτελούς κέρδους-πυρπολήσεις χωριών και ομαδικές εκτελέσεις για το φόνο μερικών στρατιωτών ή το κάψιμο ενός ή δυο αυτοκινήτων. Και κατέστησε λίαν επικίνδυνη τη ζωή των αμάχων-των κύριων υποστηρικτών της αντίστασης-πάνω στους οποίους ξεσπούσε η μανία του εχθρού... "

(Απόσπασμα από το βιβλίο του ιατρού Δημήτριου Ιωάν. Κολοβού "Η Ιτέα Παρνασσίδας-ΧΡΟΝΙΚΟ" (εκδόσεις Πιτσιλός, Αθήνα 1995)
Αναρτήθηκε από: ANw DyNos σε ΙΤΕΑ ΦΩΚΙΔΑΣ

1 σχόλιο:

Παναγιωτης Παπανδρεου είπε...

Τι δουλεια εχει η φωτογραφια του Διαμαντη με αυτο το αρθρο βρε παιδια κ το ιδιο το αρθρο τι σχεση εχει με την επικεφαλιδα.