Τετάρτη 22 Αυγούστου 2012

ΑΠΕΙΛΕΙΤΑΙ ΜΕ “ΛΟΥΚΕΤΟ” Η ΕΡΤ


Της ΜΑΡΙΑΣ ΑΝΔΡΕΟΥ

Τη στιγμή που οι δημοσιογράφοι Γιώργος Κουβαράς, Μπάμπης Παπαπαναγιώτου, Ανθή Σαλαγκούδη προσλήφθηκαν στην ΕΡΤ ως προσωπικό ειδικών θέσεων, ο πρώτος για τη ζώνη της πρωινής ενημέρωσης στη θέση της Μαρίας Σαράφογλου και ο δεύτερος για τη βραδινή ζώνη προφανώς για πολιτικό τοκ σόου φήμες θέλουν ξανά να απειλείται η ΕΡΤ με… λουκέτο!

 Και πώς θα γίνει αυτό;
Αν υλοποιηθεί το σχέδιο της Τρόικας και αφαιρεθούν τα 135 εκατομμύρια ευρώ από τα έσοδά της, το κλείσιμο θα είναι αναπόφευκτο. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση θα αφαιρέσει εξήντα εκατομμύρια από τα λειτουργικά έξοδα της ΕΡΤ και ταυτόχρονα θα αφαιρέσει 75 εκατομμύρια ευρώ από τα έσοδα του ανταποδοτικού τέλους.
Πολύ προβληματισμένος είναι ο διευθυντής προγράμματος της ΕΡΤ Τζώνυ Καλημέρης που αντιλαμβάνεται πως αν ισχύσουν οι δυο κυβερνητικές αποφάσεις ή μια από αυτές η ΕΡΤ δεν θα είναι σε θέση να παράγει πρόγραμμα, ενώ θα αναγκαστεί να προβεί σε νέες περικοπές.
Το άσχημο με τις περικοπές και τη λιτότητα που θα υποβληθεί στην ΕΡΤ θα είναι ότι θα διανύσει, όπως φαίνεται, το πέμπτο έτος χωρίς να είναι σε θέση να παράγει ένα ελληνικό πρόγραμμα μυθοπλασίας με ωραίες σειρές και σίριαλ βασισμένα στον πλούτο της ελληνικής λογοτεχνίας…
 Κι όλα αυτά συμβαίνουν όταν η ιδιωτική τηλεόραση λόγω ανέχειας δεν μπορεί να δημιουργήσει ελληνικές σειρές κωμικές η δραματικές ενώ ο κόσμος κάθεται όλο και πιο πολύ σπίτι του διασκεδάζοντας με τα προγράμματα της μικρής οθόνης τα οποία είναι, ως επί το πλείστον, αμερικάνικες και τούρκικες σειρές.
Κάποιοι ήδη χτυπούν το καμπανάκι του κινδύνου κάνοντας λόγο για υποβάθμιση της ελληνικής γλώσσας. Η ελληνική γλώσσα θα ακούγεται πλέον στα ιδιωτικά κανάλια κυρίως από τις ενημερωτικές εκπομπές, τις σατιρικές εκπομπές, τα μεσημεριανά μαγκαζίνο, τα δελτία ειδήσεων και τα αθλητικά προγράμματα.
Είναι απορίας άξιο πώς από τις 45 ελληνικές σειρές που προβάλλονταν κάθε χρόνο συνολικά από τα ιδιωτικά κανάλια φτάσαμε σε καιρούς Μνημονίου να βλέπουμε τρεις με το ζόρι…
 Αυτό είναι το μέλλον και η εικόνα της ελληνικής τηλεόρασης; Ποιο είναι το κοινωνικό πρόσωπο των ιδιωτικών καναλιών τη στιγμή που κατέχουν δημόσιες συχνότητες; Το Σύνταγμα δεν ορίζει την προώθηση και την ανάπτυξη της ελληνικής γλώσσας; Οι διευθυντές προγράμματος δημόσιων και ιδιωτικών καναλιών έχουν ευθύνη και ίσως πρέπει να βάλουν το δημόσιο όφελος πιο πάνω από το κέρδος. Εκτός και αν τα πράγματα είναι τόσο άσχημα και μπρος την επιβίωση των καναλιών και των θέσεων εργασίας αρκεστούμε και αυτή τη δύσκολη χρονιά με τις αγάπες από το Βόσπορο και τα τούρκικα μοντέλα!

adesmeytos.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια: