Τρίτη 28 Αυγούστου 2012

Τρία αγκάθια στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών – Ποια μέτρα-φωτιά έχουν κολλήσει


- “Στον αέρα” τα ειδικά μισθολόγια και η εφεδρεία
 - Αντιδράσεις για τις περικοπές στις συντάξεις
 - Θύελλα στο εσωτερικό των τριών κομμάτων της κυβέρνησης

Ισορροπία σε τεντωμένο σχοινί καλούνται να κάνουν οι τρεις αρχηγοί στην αυριανή σύσκεψη στις 10 το πρωί. Το ταξίδι Σαμαρά μπορεί να πήγε καλά ωστόσο ο δρόμος είναι ανηφορικός στο εσωτερικό. Όχι μόνο λόγω κοινωνικών αντιδράσεων, αλλά και λόγω των αντιδράσεων εντός των κομμάτων με αφορμή το σκληρό πακέτο που υποσχέθηκε σε Μέρκελ και Ολάντ ότι θα περάσει.

Γόρδιος δεσμός αποδεικνύονται τα ειδικά μισθολόγια, αλλά και η μείωση του προσωπικού του Δημοσίου με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, ενώ οι μεγάλες μειώσεις στις συντάξεις, αλλά και οι περικοπές στον 13ο και 14ο μισθό προκαλούν αναταράξεις μέσα στο κυβερνητικό στρατόπεδο.

Ουσιαστικά οι τρεις αρχηγοί καλούνται να πάρουν την τελική απόφαση για το ποιες θα είναι τελικά οι κλιμακωτές μειώσεις στα ειδικά μισθολόγια και αν θα ξεκινούν τελικά από το 5% και θα καταλήγουν στο 20% για τους υψηλόμισθους.

Σαμαράς, Βενιζέλος και Κουβέλης θα πρέπει να πουν το τελικό ναι και για τη νέου τύπου εφεδρεία, αλλά και να “μετρήσουν” κατά πόσο το μέτρο είναι επαρκές και δεν θα χρειαστούν επί της ουσίας απολύσεις στο Δημόσιο. Παράλληλα τόσο από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, όσο κυρίως από την πλευρά της ΔΗΜΑΡ υπάρχουν ισχυρές αντιδράσεις για το μπαράζ μειώσεων στους χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους.

Η πλήρης κατάργηση 13ου και 14ου μισθού στο Δημόσιο που όλα δείχνουν πως έχει αποφασιστεί ίσως όμως συμπαρασύρει τους επόμενους και τον ιδιωτικό τομέα με ανυπολόγιστες συνέπειες για την αγορά και κατά συνέπεια για την οικονομία της χώρας. Όλα αυτά βέβαια υπό το βλέμμα της τρόικα η οποία δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα εκλάβει ως σωστά όλα τα προτεινόμενα από την ελληνική πλευρά μέτρα.

Σαμαράς, Βενιζέλος και Κουβέλης ωστόσο θα πρέπει να αποφασίσουν να δώσουν και μάλιστα άμεσα το πρώτο δείγμα γραφής της ελληνικής κυβέρνησης. Πράξεις που θα αποδείξουν ότι οι υποσχέσεις σε Ολάντ και Μέρκελ δεν είναι μόνο (ή για μια μια ακόμη φορά όπως θα πουν οι Ευρωπαίοι εταίροι) λόγια. Το θετικό κλίμα στην Ευρώπη διατηρείται ωστόσο όλα είναι θέμα χρόνου και πως θα τον εκμεταλλευτεί η ελληνική πλευρά.
Τώρα το στοίχημα και για τους τρεις αρχηγούς είναι να “περάσουν” τα μέτρα από τις κοινοβουλευτικές τους ομάδες και όλα δείχνουν πως για να περιοριστούν οι αντιδράσεις τα μέτρα αναμένεται να περάσουν “πακέτο” με τον προϋπολογισμό.
Οι αντιδράσεις με τον τρόπο αυτό θα περιοριστούν καθώς πιθανό “όχι” των βουλευτών στην ψήφιση του προϋπολογισμού ισοψηφεί με άρση της εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση και αναμένεται να συγκρατήσει τις όποιες αντιδράσεις.

ΠΗΓΗ: www.newsit.gr

 

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΤΑ ΕΧΟΥΝΕ ΒΡΕΙ ΤΑ ΤΟΜΑΡΙΑ,ΑΠΛΑ ΜΑΣ ΕΜΠΑΙΖΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΙΜΗ ΤΩΝ ΟΠΛΩΝ.