Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου 2012

ΜΕΙΩΣΗ 15% ΣΤΑ ΕΝΟΙΚΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΦΟΙΤΗΤΙΚΗ ΣΤΕΓΗ


Φέτος οι φοιτητές επέλεξαν πόλη και όχι σχολή και έτσι πολλά σπίτια θα μείνουν άδεια. Κερδίζει έδαφος η λύση μίσθωσης μεγαλύτερου διαμερίσματος από δύο ή τρεις νέους, ώστε να μοιραστούν τα έξοδα. Μετρημένες στα δάχτυλα οι αγοραπωλησίες ακινήτων.
Σε τιμές που είναι κατά τουλάχιστον 10 με 15% χαμηλότερες από τις αντίστοιχες περσινές διαμορφώνονται φέτος τα ενοίκια που θα κληθούν να πληρώσουν οι πρωτοετείς φοιτητές για δυάρια ή γκαρσονιέρες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ενώ στις υπόλοιπες μεγάλες πόλεις της Ελλάδας φτάνει και το 25%.
Οι περιορισμένες οικονομικές δυνατότητες χιλιάδων οικογενειών που καλούνται να στείλουν τα παιδιά τους να σπουδάσουν σε άλλες πόλεις διαμορφώνουν από φέτος νέα δεδομένα στις ενοικιάσεις μικρών διαμερισμάτων. Το πρώτο, σύμφωνα και με τις διαπιστώσεις των μεσιτών, είναι ότι δύο ή τρεις φοιτητές νοικιάζουν μαζί λίγο μεγαλύτερα σπίτια για να μοιραστούν τα έξοδα.

Το δεύτερο είναι ότι πολλά σπίτια που μέχρι πέρυσι νοικιάζονταν με μεγάλη ευκολία φέτος κινδυνεύουν να παραμείνουν άδεια, αφού πολλοί φοιτητές έκαναν εκπτώσεις στην επιλογή της σχολής για να παραμείνουν στην πόλη τους.
«Φέτος οι φοιτητές επέλεξαν πόλη και όχι σχολή», λέει στην εφημερίδα «Εθνος» ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων Στράτος Παραδιάς, συμπληρώνοντας ότι το τοπίο είναι τελείως διαφορετικό σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.
Τέλος, φέτος είναι μετρημένες στα δάχτυλα οι οικογένειες που αποφασίζουν να επενδύσουν χρήματα αγοράζοντας ένα μικρό διαμέρισμα στην πόλη όπου σπουδάζει το παιδί τους. Με αυτά τα δεδομένα, δεν είναι τυχαίο ότι οι τιμές στην πρωτεύουσα έχουν πάρει την κατιούσα ακολουθώντας και αυτές τη γενική τάση στον κλάδο των ακινήτων.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων Ελλάδος, Γιάννης Ρεβύθης, λέει ότι «στην Αθήνα τα μισθώματα στις μεταχειρισμένες κατοικίες είναι 10% μικρότερα σε σχέση με πέρυσι. Αυτό δεν ισχύει, ωστόσο, για νεόδμητα σπίτια ηλικίας 2-3 ετών. Σε αυτά δεν παρατηρείται κάποια μείωση».
Ετσι, για ό,τι αφορά την Αθήνα, ένα δυάρι δεκαετίας στην περιοχή του Ζωγράφου ενοικιάζεται από 280?330 ευρώ, στην Καισαριανή από 260?310, στους Αμπελόκηπους από 280?350, στα Εξάρχεια από 300?330, στο Παγκράτι από 280?340, στα Πετράλωνα από 290?360 και στην Κυψέλη από 320?360. «Για να υπολογίσουμε την τιμή ενοικίου μιας γκαρσονιέρας σε αυτές τις περιοχές θα πρέπει να αφαιρέσουμε περίπου 30% της τιμής του δυαριού», εξηγεί ο κ. Ρεβύθης.

Τόσο ο κ. Παραδιάς όσο και ο κ. Ρεβύθης επισημαίνουν ότι όσες φθηνές κατοικίες και αν υπάρχουν διαθέσιμες, το οξύ πρόβλημα της φοιτητικής στέγης δεν θα λυθεί όσο δεν λαμβάνονται μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση. «Η απουσία της πολιτείας στο συγκεκριμένο ζήτημα είναι εμφανής. Ούτε οι παλιές φοιτητικές εστίες ανακαινίζονται ούτε δημιουργούνται καινούργιες», σημειώνει ο κ. Ρεβύθης.

Από την πλευρά του, ο κ. Παραδιάς μιλά για «ανεξήγητη ολιγωρία των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων της χώρας για την ίδρυση και λειτουργία γραφείων στέγασης. Μέσω των γραφείων αυτών οι ιδιοκτήτες θα μπορούν να δηλώνουν τα ελεύθερα διαμερίσματά τους και οι φοιτητές, κυρίως οι πρωτοετείς, θα βρίσκουν εύκολα και γρήγορα στέγη σε λογικές τιμές χωρίς να ταλαιπωρούνται οι ίδιοι και οι οικογένειές τους».
Δείτε τη συνέχεια του άρθρου για το τί γίνεται σε Θεσσαλονίκη, Κρήτη και Πάτρα
Κάντε κλικ στον μπλε σύνδεσμο
ΠΗΓΗ: http://www.newsit.gr/
 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: