Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου 2012

Ο γιορτασμός της 25ης Μαρτίου 1943 στη Δεσφίνα

 

(Συνέχεια από το βιβλίο του Γιάννη Γ. Χατζηπαναγιώτη-Καπετάν Θωμά):

"...Ο φιλόλογος Μήτσος Παπακωνσταντίνου εκφωνεί μέσα στη Μητρόπολη της Δεσφίνας, τον πανηγυρικό της ημέρας. Μιλάει για το νέο Εικοσιένα, για τη νέα Φιλική, το Ε.Α.Μ. , για τους αντάρτες που με το όπλο στο χέρι αγωνίζονται για τη λευτεριά της πατρίδας...Εδώ ορκίσθηκαν οι νέοι αντάρτες, ανάμεσά τους κι οι χωροφύλακες που ήρθαν από την Ιτέα και την Άμφισσα. Πριν από την ορκωμοσία, κάτω απ' την προτομή του ηρωϊκού τέκνου της Δεσφίνας, του αγωνιστή του '21 δεσπότη Ησαΐα των Σαλώνων, μίλησε στο λαό και τους αντάρτες ο Καπετάν-Διαμαντής. Άρχισε το λόγο του από τον Ησαΐα και τα κατορθώματα των αγωνιστών του Εικοσιένα. Αλλά και στη γλώσσα των αγροτών, ανάλυσε τους σκοπούς του Ε.Α.Μ. και του Ε.Λ.Α.Σ., που βαδίζει στα χνάρια του ηρωϊκού δεσπότη, ο οποίος έπεσε στη μάχη της Αλαμάνας. Μίλησε και για τον πρωτοκαπετάνιο του, τον Άρη.

Στη λαοσύναξη αυτή εκατοντάδες νέοι απ΄όλη την κατεχόμενη Παρνασσίδα ήρθαν να σμίξουν τη χαρά και τον ενθουσιασμό τους σ΄ένα τρικούβερτο γλέντι και χορό με τους αντάρτες, γύρω απ΄τον αιωνόβιο πλάτανο της Δεσφίνας...
Ίσαμε τα μεσάνυχτα συνεχίζονται οι χοροί με το κλαρίνο, τα νταούλια και τις πίπιζες κι αντηχούν τ΄αντάρτικα τραγούδια. Ο λαός γιορτάζει ελεύθερα τη μεγάλη επέτειο. Εδώ και δυο μήνες το Αρχηγείο Παρνασσίδας με το Διαμαντή και το Νικηφόρο ξεσηκώνουν τα ορεινά χωριά της περιοχής. Ψηλά στον Παρνασσό, στη χιονισμένη Πάνω Αγόριανη, πρωϊ και βράδυ γίνεται έπαρση και υποστολή της σημαίας. Οι ιταλοί μάταια πυκνώνουν τις φρουρές τους στην Άμφισσα, στο Δαδί, στις σιδηροδρομικές γέφυρες, στη Γραβιά, στην Ιτιά, στο Χρισσό, στην Αράχωβα..."
 
http://iteafwkidas.blogspot.gr/

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΤΟΣΕΣ ΘΥΣΙΕΣ ΜΑΤΑΙΑ. ΟΙ ΕΦΙΑΛΤΕΣ ΤΟΥ ΦΑΛΜΕΡΑΫΕΡ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟΤΕ.