Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου 2012

Στην Αθήνα η τρόικα με 4 ενστάσεις – Ποιες είναι οι “γκρίζες ζώνες”


Ενστάσεις 1,7 δις από το πακέτο της συμφωνίας των 11,9 δις. Που έχουν ενστάσεις οι τροϊκανοί.

Η τρόικα είναι και πάλι εδώ προκειμένου να «κλειδώσει» η συμφωνία για το πακέτο μέτρων της διετίας 2013-2014 και να ετοιμαστεί η ενδιάμεση έκθεση για το Eurogroup της Λευκωσίας στις 14 του μήνα. Οι επικεφαλής της τρόικας επέστρεψαν χθες στην Αθήνα και αύριο στις 4.00 το απόγευμα θα έχουν καθοριστική σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών με τον Γιάννη Στουρνάρα και τη Δευτέρα το πρωί περνούν την πόρτα του Μεγάρου Μαξίμου για να συναντηθούν με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.
Όπως γράφει το “Έθνος, σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, από το σύνολο των παρεμβάσεων ύψους 11,9 δισ. ευρώ η τρόικα εκφράζει ενστάσεις για μέτρα μεταξύ 1,7 και 2 δισ. ευρώ.
Στο οικονομικό επιτελείο εκτιμούν πως στην πορεία των διαπραγματεύσεων θα βρεθεί η «χρυσή τομή» με τους κ. Π. Τόμσεν, Κ. Μαζούχ και Μ. Μορς, ενώ απεύχονται ενδεχόμενη επαναφορά στο τραπέζι των συζητήσεων του ζητήματος των απολύσεων στο Δημόσιο, μια και το μέτρο της εφεδρείας δεν... πείθει την τρόικα. Δεν κρύβουν πάντως την ανησυχία τους για διαξιφισμούς εντός της κυβέρνησης και κορύφωση των αντιδράσεων από τις θιγόμενες κοινωνικές ομάδες. Κι αυτό καθώς, όπως σημειώνουν, το πακέτο θα υιοθετηθεί στη «σκληρή εκδοχή» του.
Αναφέρουν ως παράδειγμα τις περικοπές στις συντάξεις, όπου θα έχουμε τόσο την κατάργηση των δώρων σε κύριες και επικουρικές για όλους τους συνταξιούχους όσο και κλιμακωτές μειώσεις στις συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ. Επίσης τονίζουν πως οι μειώσεις στα ειδικά μισθολόγια δεν κατέστη δυνατόν να αποτραπούν, ούτε καν η αναδρομική ισχύς τους από 1ης Ιουλίου 2012.
Οσον αφορά τις «γκρίζες ζώνες» του πακέτου, για τις οποίες από τις μέχρι στιγμής επαφές με τα τεχνικά κλιμάκια αλλά και την ηλεκτρονική αλληλογραφία με τους επικεφαλής έχουν διαφανεί αντιρρήσεις της τρόικας, αυτές σχετίζονται με:
Τα πενιχρά δημοσιονομικά αποτελέσματα (167 εκατ. ευρώ) και την αμφίβολη υλοποίηση της εφεδρείας, με δεδομένη μάλιστα την επιμονή της τρόικας για απολύσεις στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, ζήτημα το οποίο είναι πολύ πιθανό να τεθεί εκ νέου στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Βέβαια και οι τρεις κυβερνητικοί εταίροι έχουν κατ' επανάληψη απορρίψει το ενδεχόμενο απολύσεων στο Δημόσιο, αλλά η τρόικα αντιτείνει πως μέσω της εφεδρείας είναι εξαιρετικά δύσκολο έως απίθανο να μειωθεί ο αριθμός των υπαλλήλων κατά 40.000 άτομα μέχρι το τέλος του 2014.
Τη φιλόδοξη πρόβλεψη για περικοπές σε λειτουργικές - καταναλωτικές δαπάνες ύψους 750 εκατ. ευρώ, που αν ληφθούν υπόψη οι επιδόσεις του παρελθόντος είναι αμφίβολο αν θα επαληθευτεί.
Τη μετάθεση κατά δύο έτη των πληρωμών εξοπλιστικών προγραμμάτων ύψους 437 εκατ. ευρώ, από την οποία δεν προκύπτει περιστολή δαπανών.
Τη νέα μείωση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων κατά 300 εκατ. ευρώ, η οποία για τους εκπροσώπους της τρόικας αποτελεί «εύκολη λύση».
Στο εσωτερικό υπάρχουν διαφορετικά «καυτά μέτωπα» που προκαλούν μπαράζ κινητοποιήσεων αλλά και προστριβές στο εσωτερικό της τρικομματικής κυβέρνησης. Το μεγαλύτερο... αγκάθι αποτελούν τα ειδικά μισθολόγια, με ένστολους, δικαστικούς, ιατρούς του ΕΣΥ και πανεπιστημιακούς να αντιδρούν έντονα στις νέες περικοπές των αποδοχών τους. Η τρόικα θεωρεί δεδομένο ότι η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει στις μειώσεις στα ειδικά μισθολόγια, καθώς η σχετική πρόβλεψη έχει περιληφθεί στο επικαιροποιημένο Μνημόνιο, το οποίο έχει υπερψηφιστεί από το ελληνικό Κοινοβούλιο.

ΟΙ ΑΝΤΙΡΡΗΣΕΙΣ

ΕΦΕΔΡΕΙΑ: Η υλοποίηση του μέτρου θεωρείται αμφίβολη, όπως και τα 167 εκατ. ευρώ που καταγράφονται στη λίστα
ΔΑΠΑΝΕΣ: Υπερβολική θεωρείται η εκτίμηση για εξοικονόμηση 750 εκατ. ευρώ από λειτουργικές δαπάνες του Δημοσίου
ΕΞΟΠΛΙΣΤΙΚΑ: Τα 437 εκατ. ευρώ που υπολογίζονται δεν γίνονται αποδεκτά, αφού θεωρούνται μετάθεση πληρωμής σε άλλο χρόνο
ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ: Το «κόψιμο» 300 εκατ. ευρώ από το Πρόγραμμα Δημ. Επενδύσεων θεωρείται «εύκολη λύση»

Πηγή: Εφημερίδα Έθνος

ΑΠΟ: www.newsit.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: