Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου 2012

Γιατί διακόπτονται οι συνομιλίες με την τρόικα;

 

Διακόπτει τις εργασίες της στην Ελλάδα για μια εβδομάδα η Τρόικα, ανακοίνωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της Κομισιόν.
Όπως ανακοινώθηκε εκ μέρους της τρόικα, πρόκειται για σύντομη διακοπή και όχι για ένδειξη προβλημάτων στις διαπραγματεύσεις.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, δεν είναι γνωστό το ποτέ θα ξεπαγώσουν οι συνομιλίες.
Το γιατί επιλέχθηκε να διακοπούν εκ μέρους της τρόικα οι συνομιλίες, είναι –ίσως- άγνωστο. Όμως, οι διαρροές περί «αντρισμού» και σκληρής στάσης Στουρνάρα απέναντι στον Τόμσεν, είναι σαφέστατο πως έγιναν προκειμένου να επηρρεάσουν την κοινή γνώμη, για να δεχθεί τελικά πως η τρόικα φεύγει επειδή βρήκε σκληρή στάση από τον Στουρνάρα (θα μπορούσε να γίνει έως και ανέκδοτο) και την κυβέρνηση Σαμαρά (αυτό είναι ανέκδοτο από μόνο του).

Γιατί, λοιπόν, αποχωρούν οι τροϊκανοί, αφού φαίνεται πως ο κύριος Σαμαράς (φερόμενος και ως πρωθυπουργός της χώρας) είναι αποφασισμένος να φτάσει στα άκρα και να διαλύσει την Ελληνική κοινωνία, προκειμένου να ικανοποιήσει τους «δανειστές» και τους λοιπούς ενδιαφερόμενους για την «περίπτωση της Ελλάδας»;
Λαμβάνοντας υπόψιν τις ραγδαίες εξελίξεις που πραγματοποιούνται στην διεθνή γεωπολιτική και γεω-οικονομική σκηνή, καθώς και την αλλαγή στάσης των πολιτικών της Ευρώπης (βλ. Μέρκελ) αλλά και των ευρωπαϊκών εντύπων (βλ. Γερμανικά έντυπα), με την αιφνιδιαστική ..φιλική προσέγγιση προς την Ελλάδα και το πρόβλημά της, κατανοούμε πως η «εντολή» Ομπάμα, «να κρατηθεί η Ελλάδα στο ευρώ μέχρι και τις αμερικανικές εκλογές», εκτελείται κατά γράμμα. Ακόμη και οι «διαρροές» περί θετικής έκθεσης της τρόικα για την Ελλάδα, είναι ένα στοιχείο το οποίο δείχνει τις βραχυπρόθεσμες προθέσεις των «ελεγκτών» της χώρας.

Τα παραπάνω, αν και δεν απαντούν στο ερώτημα γιατί έφυγε τώρα η τρόικα και πάγωσε τις συνομιλίες, λειτουργούν ως «σηματοδότες» του σκεπτικού απέναντι στην Ελλάδα, η οποία –σύμφωνα με τις μέχρι τώρα δηλώσεις- δεν γλιτώνει την πτώχευση, ενώ σύμφωνα με τις πρόσφατα δημοσιευμένες αποκλίσεις του προϋπολογισμού, μία «αιφνιδιαστική εξέλιξη» θεωρείται σχεδόν βέβαιη. Έτσι, έχοντας η τρόικα μία σειρά από στοιχεία που επιβεβαιώνουν το «αναπόφευκτο», αλλά και προσπαθώντας να τηρήσει απαρέγκλιτα την «εντολή» της Ουάσινγκτον, αποχωρεί από την Ελλάδα και παγώνει τις συνομιλίες προκειμένου να κερδίσει χρόνο, σε μία προσπάθεια να αποφευχθεί το… «μοιραίο».

Αλλά, οι «εντυπώσεις» για την στάση Στουρνάρα και Σαμαρά θα παραμείνουν στο εσωτερικό, αφού το επόμενο διάστημα θα γίνει μία προσεγμένη προπαγανδιστική προσέγγιση προκειμένου να αναδειχθεί ο «ηρωισμός» της Ελληνικής πλευράς, η οποία «δεν κάνει πίσω» προστατεύοντας τα Ελληνικά συμφέροντα και την Ελληνική κοινωνία.

Για όσους αμφιβάλουν, ο χρόνος είναι πάντα εκείνος που τα δείχνει (αλλά και τα φέρνει) όλα… Λίγη υπομονή, λοιπόν, και όλα θα φανερωθούν. Όμως, πολύ λυπάμαι πως τότε θα είναι πραγματικά πολύ αργά…

 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: