Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2012

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΩΝ: ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΔΡΑΣΗ


ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΩΝ
Ερμού 136, 10553 Αθήνα.
Τηλ-Fax.: 2103252214, 6937075765,

Αθήνα, 18/9/2012
Αρ. Πρωτ.: 300
ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΔΡΑΣΗ

21η Οκτωβρίου: Ημέρα αφιερωμένη στην προβολή του πολυσχιδούς έργου της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας.
Αγαπητοί Συνάδελφοι,
Αποτελεί κοινό τόπο η διαπίστωση ότι η υποστελέχωση και η παντελής έλλειψη πιστώσεων για τον Πολιτισμό έχουν οδηγήσει την Αρχαιολογική Υπηρεσία σε μία από τις χειρότερες περιόδους από την ίδρυσή της.
Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων καλείται αυτήν την κρίσιμη περίοδο για τη χώρα να αναλάβει κάθε πρωτοβουλία για την προστασία των μνημείων και την προάσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων των μελών του, τονίζοντας την ύψιστη σημασία του λειτουργήματος των αρχαιολόγων για τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης και -κατά συνέπεια- για την πνευματική ανάταση της κοινωνίας.
Σε αυτό το πλαίσιο και σε συνέχεια της διεθνούς καμπάνιας του ΣΕΑ, το ΔΣ έλαβε ομόφωνη απόφαση για την υλοποίηση δράσης με τίτλο "Τα Μνημεία έχουν φωνή, τη δική σου".
Η δράση αυτή έχει ως στόχο να ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμη σε θέματα που συνδέονται με την φροντίδα και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς μας και θα πραγματοποιηθεί την 21η Οκτωβρίου 2012, ημέρα Κυριακή. Προτείνεται μάλιστα η 21η Οκτωβρίου να καθιερωθεί ως Ημέρα αφιερωμένη στην προβολή του πολυσχιδούς έργου της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας.
Με την πεποίθηση ότι στον αγώνα ενάντια στις πολιτικές απαξίωσης και συρρίκνωσης του έργου μας το σημαντικότερο όπλο των αρχαιολόγων και των άλλων εργαζόμενων στον πολιτισμό είναι η ποιότητα της δουλειάς μας, προτείνουμε τη διοργάνωση μιας σειράς διαφορετικών εκδηλώσεων που να αναδεικνύουν το σημαντικό (ανασκαφικό, αναστηλωτικό, μουσειακό, εκπαιδευτικό κλπ) έργο που πραγματοποιείται από την Αρχαιολογική Υπηρεσία και τη σημασία αυτού του έργου για την οικονομία, την ανάπτυξη, την ενίσχυση της ταυτότητας και την εκπαίδευση της τοπικής κοινωνίας.
Την 21η Οκτωβρίου καλούμε τα μέλη μας, σε συνεργασία με τους υπόλοιπους εργαζόμενους του πολιτισμού, να ανοίξουν τις πόρτες των μουσείων, των μνημείων, των αρχαιολογικών χώρων, των αποθηκών ή των εργαστηρίων συντήρησης και να υποδεχθούν τους επισκέπτες, τους φίλους των μουσείων και τις τοπικές κοινωνίες για να τους μιλήσουν για τον τρόπο που δουλεύουμε, για τα αποτελέσματα της δουλειάς μας και, κυρίως, για τη συμβολή του αρχαιολογικού έργου στην αναβάθμιση του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος και την ανάπτυξη της χώρας. Στην κατεύθυνση αυτή, θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν και συνεργατικές δράσεις μεταξύ των Εφορειών, για την καλύτερη προβολή του πολύπλευρου έργου τους.
Για την προβολή των παραπάνω δράσεων, περιμένουμε από τα μέλη μας να μας ενημερώσουν μέσω e – mail στο archaeol@otenet.gr μέχρι την 1.10.2012 για τις προγραμματιζόμενες εκδηλώσεις τους, προκειμένου ο Σύλλογος να αποστείλει έγκαιρα τα σχετικά δελτία τύπου. Για την προβολή των εκδηλώσεων από τα τοπικά ΜΜΕ, αντίστοιχα δελτία τύπου θα αποσταλούν από τις Τοπικές Επιτροπές.
Συνάδελφοι, τις κρίσιμες ώρες για τον τόπο και την Αρχαιολογική Υπηρεσία η προβολή του έργου μας αλλά και η αναζήτηση συμμάχων εντός της κοινωνίας θα αποτελέσει το σημαντικότερο όπλο για την προστασία των μνημείων.
Υπεύθυνοι επικοινωνίας (για τυχόν διευκρινίσεις):
1.      Αμαλία Τσιτούρη, 2131322528, amalia.tsitouri@yahoo.gr
 2.  Αθανασία Ψάλτη, 22650-82346/82313, apsalti@culture.gr
 3.  Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, 2624022529, k_antonopoulos@hotmail.com
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: