Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2012

Ποιοι είναι οι μεγαλύτεροι φοροφυγάδες.


Αν όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες δήλωναν στην εφορία τα πραγματικά τους εισοδήματα, τότε το Δημόσιο θα εισέπραττε πρόσθετους φόρους 11,2 δισ. κάθε χρόνο και δεν θα χρειαζόταν το «πακέτο» των επώδυνων μέτρων 11,8 δισ. που προσπαθεί να κλείσει η κυβέρνηση. Ειδική μελέτη με θέμα «Φοροδιαφυγή ανά επαγγελματικό κλάδο, από τα οποία προκύπτουν τα εξής:

1. Τα φορολογητέα εισοδήματα που έκρυψαν από την εφορία το 2009 οι ελεύθεροι επαγγελματίες ανέρχονται σε 28 δισ. Τα έσοδα που έχασε το Δημόσιο από τη μη φορολόγηση των εισοδημάτων αυτών υπολογίζονται σε 11,2 δισ. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί στο 31% του δημοσιονομικού ελλείμματος του προϋπολογισμού του 2009 ή 48% του ελλείμματος του 2008.

2. Το μέσο πραγματικό εισόδημα των αυτοαπασχολουμένων είναι 1,92 φορές μεγαλύτερο από το δηλωθέν. Η μεγαλύτερη φοροδιαφυγή εντοπίζεται στα ιατρικά επαγγέλματα, όπου το πραγματικό εισόδημα είναι μεγαλύτερο του δηλωθέντος κατά 2,45 φορές, στα μηχανολογικά επαγγέλματα (μηχανικοί κ.λπ.), όπου το πραγματικό εισόδημα είναι υψηλότερο του δηλωθέντος κατά 2,4 φορές.

3. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες που έχουν λάβει δάνειο καταβάλλουν κάθε χρόνο το 82% του δηλωθέντος εισοδήματός τους για τα δάνεια.

4. Υπάρχουν κλάδοι όπως οι γιατροί, οι μηχανικοί, οι εκπαιδευτικοί (ως ελεύθεροι επαγγελματίες) των οποίων η δαπάνη φθάνει ακόμη και το 155% του δηλωθέντος εισοδήματός τους για εξυπηρέτηση των δανείων.

Οι ερευνητές ερμηνεύουν την έλλειψη πολιτικής βούλησης για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, επισημαίνοντας το γεγονός ότι το 65% των Ελλήνων βουλευτών προέρχονταν από κλάδους με μεγάλη παραβατικότητα.

imerisia

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

...κι αν όλοι οι πολιτικοί (όταν λέμε όλοι εννοούμε όλοι) δεν διασπάθιζαν το δημόσιο χρήμα είτε πλουτίζοντας παράνομα (μίζες, υπερκοστολογήσεις, πολυτελή ταξίδια,κλπ,κλπ) είτε σε ψηφοθηρικά και όχι ουσιαστικά έργα είτε σε ενισχύσεις-δωρεές πρός ύποπτες και χωρίς έργο ΜΚΟ τότε ίσως να μη χρειαζόταν να πληρώνει ο λαός καν φόρους πέρα απο τους έμμεσους.

Ανώνυμος είπε...

εαν οι βουλευτες, υπουργοι, δημαρχοι κτλ σταματησουν να κλεβουν και να παιρνουν μιζες τοτε παλι δεν θα χρειαζοταν να παρουν τα μετρα των 11,5 δισ. Αυτα γιατι δεν τα λετε και τα εχετε βαλει με τους ελευθερους επαγγελματιες; και αυτοι φταινε και να πληρωσουν αλλα οχι μονο αυτοι. μεχρι τωρα πληρωναν συνταξουχοι και υπαλληλοι και τωρα θα πληρωνουν και οι επιχειρηματιες. οι πολιτικοι παλι καθαρη θα την βγαλουν; απο εκει πρεπει να ξεκινησουν πρωτα.

Ανώνυμος είπε...

Ο ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΣ ΦΟΡΟΦΥΓΑΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΙΔΙΟ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ Ο ΟΠΟΙΟΣ ΚΑΤΑΛΑΒΕ ΚΑΤΑΛΑΒΕ