Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 2012

Στους Δελφούς, στην Μύρτιδα.


Θα μασταν καμμιά 45αριά νοματαίοι όσοι βρεθήκαμε χθες το πρωί, Κυριακή 23 Σεπτέμβρη 2012, στο Μουσείο των Δελφών. Από μέρες είχαμε μάθει, ότι σήμερα θα ερχόταν και θα μίλαγε μπροστά απ' την Μύρτιδα, αυτός που την έκαμε, ο ορθοδοντικός κος Παπαγρηγοράκης. Αυτό το παράξενο πρωτόπλασμα, που το παλεύανε κάμποσα χρόνια αρκετοί, με πρώτον και καλύτερον αυτόν τον ίδιο και που στο τέλος έγινε ένα κοριτσόπουλο, μια ελληνοπούλα, που άμα την κοιτάξεις για κάμποση ώρα, θα νομίσεις ότι σου γελάει. Μιά μοναδική αναπαράσταση ενός παιδιού που δεν πρόλαβε να ζήσει, λόγω του μεγάλου λοιμού το 430π.χ. στην Αθήνα και που μαζί με άλλους την είχανε ρίξει σε έναν ομαδικό τάφο στον Κεραμεικό.

Είχανε ανακοινώσει από το Μουσείο το τί θα γινόταν σήμερα, αλλά τελικά μαζευτήκαμε όσοι τόχαν έννοια, όσοι χρειαζόντουσαν και όσοι χωράγανε στο λιγοστό χώρο μπροστά απ'την Μύρτιδα. Κι εκεί ξεκίνησε ένα ξετυλίγεται ένα παράξενο κουβάρι, αυτό με την ιστορία της, από τότε πού ανάσαινε στην αρχαία Αθήνα, μέχρι το χρώμα που βάψανε τα μαλλιά της. Και μιά απίστευτη και παραμυθένια περιπέτεια που περιγράφηκε με ζεστό και μεστό λόγο από τον Παπαγρηγοράκη, για το τρόπο που τον έζωσε ετούτη η κοριτσίστικη ανάμνηση, όσο και για αυτούς που αγαπούσανε την Ελλάδα και βάλανε πλάτη στην προσπάθειά του. Και το αποτέλεσμα ήταν σχεδόν ζωντανό, εκεί μπροστά μας, μέσα στο Μουσείο, ετούτη την Κυριακή του Σεπτέμβρη.

Τελειώνουν οι μέρες που θάχουμε ακόμα κοντά μας την Μύρτιδα κι αυτό που έχουμε να πούμε είναι, πηγαίνετε να την δείτε. Αξίζει. Κι αξίζουν και συγχαρητήρια σε αυτούς που κοπιάσανε και πληρώσανε για να γίνει αυτό κι ενώ παρακαλάει κόσμος έξω απ' την Ελλάδα για να το δει, εμείς το χουμε δίπλα μας, μιάς και προσπάθησε για αυτό η Ι' ΕΠΚΑ Δελφών. Πηγαίνετε να την δείτε.

 

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Πραγματικά υπέροχο. Μια μοναδική στιγμή για την ιστορία μας. Και πρέπει να το δούν όλοι οι Έλληνες. Συγχαρητήρια και στον περουσιαστή και στους οργανωτές. Ένας απο τους 45.

Ανώνυμος είπε...

Προσωπικώς το ότι θέλω να πάω είναι δεδομένο αλλά έλεω τις οικονομικής καταστάσεως όσο και να σας φανεί παράξενο το εισιτήριο της εισόδου στο Μουσείο για δύο άτομα εμένα και την σύζυγο είναι περίπου το γάλα μια εβδομάδας για τον γιό μου..

Άρα δεν μπορούμε να πάμε...
Κρίμα και είναι τόσο κοντά αυτή η Ελληνοπούλα..