Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2012

ΕΡΩΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΟ ΔΕΛΦΙΚΟ ΤΟΠΙΟ


Κοινοβουλευτική ερώτηση για την έγκριση των όρων δόμησης και των χρήσεων γης στην ζώνη Β του Δελφικού τοπίου , κατέθεσε προς τον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού ο Μάρκος Μπόλαρης , Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ν. Σερρών

           
Θέμα: «Καθορισμός χρήσεων γης και όρων δόμησης Ζώνης Προστασίας Β΄ Δελφικού Τοπίου»

Κύριε Υπουργέ,

Οι Ζώνες Προστασίας του αρχαιολογικού χώρου Δελφών και του ευρύτερου Δελφικού Τοπίου επηρεάζουν εδώ και δεκαετίες την οικονομική δραστηριότητα του μεγαλύτερου μέρους του πληθυσμού του νομού.

Οι κάτοικοι, η Αυτοδιοίκηση και οι παραγωγικοί και επιστημονικοί Φορείς της περιοχής ζητούν να ολοκληρωθεί η προσπάθεια που ξεκίνησε με την έκδοση του ΦΕΚ 147 , Μάιος 2012 με την έγκριση ανακαθορισμού των ορίων των Ζωνών Α΄ και Β΄ Προστασίας του Αρχαιολογικού Χώρου των Δελφών και του ευρύτερου Δελφικού Τοπίου. Ως συνέχεια της διαδικασίας πρέπει να υπάρξει σύνδεση και λογική ακολουθία μεταξύ των κανόνων προστασίας του αρχαιολογικού και φυσικού πλούτου της περιοχής και των πραγματικών αναγκών και των αντίστοιχων κανόνων επιχειρηματικής δραστηριότητας των κατοίκων της περιοχής, μέσω του καθορισμού των όρων δόμησης και χρήσεων γης εντός της Ζώνης Β΄ Προστασίας του Δελφικού Τοπίου.

Τον Μάιο του 2012 εκδόθηκε το ΦΕΚ 147 (ΤΕΥΧΟΣ ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΩΝ ΑΠΑΛΛΟΤΡΙΩΣΕΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ), όπου δημοσιεύτηκε η υπ’ αριθμόν ΥΠΠΟΤ/ΓΔΑΠΚ/ΑΡΧ/Α1/Φ43/35829/1801 απόφαση του τότε Υπ. Πολιτισμού κ. Γερουλάνου σχετικά με την έγκριση ανακαθορισμού των ορίων των Ζωνών Α΄ και Β΄ Προστασίας του Αρχαιολογικού Χώρου των Δελφών και του ευρύτερου Δελφικού Τοπίου. Με την απόφαση αυτή δεν επήλθε ουδεμία αλλαγή στα εξωτερικά όρια του Δελφικού Τοπίου. Υπήρξαν αλλαγές στην Α ζώνη που επιτρέπουν τον σχεδιασμό και υλοποίηση έργων υποδομής, ενώ αντιμετωπίζονται και θέματα που αφορούν την Δημοτική Ενότητα Κίρρας και τις αθλητικές εγκαταστάσεις της Ιτέας. Την απόφαση αυτή συνόδεψαν ψηφιακοί χάρτες, μέσω του Ελληνικού Συστήματος Συντεταγμένων ΕΓΣΑ 87, με ακρίβεια εκατοστού, μέσα από 3674 σημεία κορυφών πολυγώνου σε 39 φύλλα χάρτη του Εθνικού Κτηματολογίου.

Τώρα, την απόφαση αυτή θα πρέπει να ακολουθήσει και η επόμενη διαδικασία καθορισμού όρων δόμησης και χρήσεων γης εντός της Ζώνης Β΄, ενώ υπάρχει ειδική αναφορά (σημείο 10 της απόφασης) για ανάγκη σχεδίου διαχείρισης του ελαιώνα - ειδικά για τον ελαιώνα εντός της Ζώνης Α΄.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός :

1.         Θα ορισθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού ειδική ομάδα εργασίας, με την συμμετοχή ειδικών επιστημόνων από το Τεχνικό Επιμελητήριο της Ελλάδας, η οποία ομάδα θα παρουσιάσει σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα συγκεκριμένες προτάσεις που θα αφορούν τις αναγκαίες αλλαγές στον καθορισμό των όρων δόμησης και χρήσεων γης εντός της Ζώνης Β΄ Προστασίας του Δελφικού Τοπίου ;

2.         Ποια διαδικασία και ποιο σαφές χρονοδιάγραμμα θα ακολουθηθεί για την καλύτερη δυνατή συνεργασία Υπ. Πολιτισμού, Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των Παραγωγικών Φορέων της περιοχής στην εξειδίκευση της πρότασης ;

Ο ερωτών βουλευτής
Μάρκος Μπόλαρης
Προς τον Υπουργό Παιδείας & Θρησκευμάτων, Πολιτισμού & Αθλητισμού

 

 

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Α, γειά σου! Να αφοπλιστούν οι πάσης φύσεως Φουσεκοκόλακες με τις καλοστημένες ενέργειές τους για το βόλεμα "ημετέρων και ημών". Να δούμε τώρα, η Ιτέα είναι μεταλλευτική; Και με την βούλα πλέον! Τί θα κάνει το υπουργείο; Τα τουμπανάρια μείνανε απ' έξω. Έκτακτα! Οι Γαλλικοί μώλοι όμως, θα επιτραπεί η αλλαγή χρήσης γής; Τί λές κυρία Γιώτα, θα γίνουν καρνάγιο για φορτηγά πλοία οι Γαλλικοί μώλοι; Έτσι δεν είπες μέσα στο Υπουργείο; Αφού και το ΠΑΣΟΚ απ' τις Σέρρες κάνει επερώτηση για το δελφικό τοπίο, μάλλον μας πήρανε χαμπάρι! Πρέπει να βρούμε που είναι η λακούβα....

Ανώνυμος είπε...

ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ ΑΠΟ ΠΟΥ ΞΕΦΥΤΡΩΣΕ ΑΥΤΟΣ; ΑΜΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΤΑ ΜΑΖΕΥΟΥΝ ΣΙΓΑ ΣΙΓΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΝΑ ΧΑΡΟΥΜΕ ΑΛΛΑ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΦΑΝΑΤΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΒΑΘΥ ΒΟΘΡΟ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΜΑΣ ΖΩΗΣ ΚΑΤΙ ΣΚΑΡΩΝΟΥΝ;. 2ο ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΝΑ ΜΑΘΟΥΜΕ ΤΙ ΜΑΣ ΞHΜΕΡΩΝΕΙ; TO TEE ΕΙΝΑΙ ΠΟΥΛΗΜΕΝΟ. ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΘΑ ΜΑΘΟΥΜΕ ΠΙΟ ΝΩΡΙΣ ΠΟΤΕ ΘΑ ΣΥΖΗΤΗΘΕΙ Η ΖΩΝΗ Β ΓΙΑΤΙ ΓΙΑ ΤΗΝ Α ΕΙΔΑΜΕ ΤΑ ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΙΛΙΚΙΑ ΤΟΥΣ.

Ανώνυμος είπε...

ΤΟ ΟΤΙ Ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΣΕΡΡΩΝ ΚΑΤΕΘΕΣΕ ΕΡΩΤΗΣΗ Κ ΟΧΙ Η ΔΙΚΙΑ ΜΑΣ-ΣΑΣ-ΔΕΝ ΣΕ ΕΝΟΧΛΗΣΕ ΦΙΛΕ ΤΩΝ 8.52μμ??????????????????

Ανώνυμος είπε...

10:23 ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΤΟ ΕΙΔΑΜΕ ΤΟ ΕΡΓΟ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΠΙΘΑΝΟΤΑΤΑ ΘΑ ΤΟ ΞΑΝΑΔΟΥΜΕ ΑΛΛΑ ΤΩΡΑ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΕ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΘΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΟΥΝ.
ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΠΑΡΕΙ ΘΕΣΗ ΑΚΟΜΑ. ΜΗΝ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙΣ ΒΕΒΑΙΑ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΤΗΝ ΣΗΜΑΙΑ. ΟΤΑΝ ΣΤΡΙΜΩΧΤΕΙ ΘΑ ΦΑΝΕΙ Η ΑΛΗΘΕΙΑ.
ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΝΤΟΠΙΟΥΣ ΞΕΡΟΥΜΕ ΤΙ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΜΕ ΑΠΟΛΥΤΑ ΔΙΚΗ ΤΟΥΣ ΕΥΘΥΝΗ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΤΑΝΤΗΣΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΧΑΝΟΥΜΕ ΧΡΟΝΟ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΟΛΟΙ ΕΝΟΧΟΙ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΑΠΟΔΕΙΧΤΕΙ ΤΟ ΑΝΤΙΘΕΤΟ.
ΤΟ ΠΕΡΙΕΡΓΟ ΕΙΝΑΙ ΠΩΣ ΚΑΠΟΙΟΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΕΡΡΕΣ ΕΚΑΝΕ ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙΟ. Ή ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ ΚΑΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΚΑΠΟΙΟΙ ΨΗΛΑ ΞΥΠΝΗΣΑΝ, Ή ΚΑΤΙ ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ ΚΑΙ ΦΤΙΑΧΝΟΥΝ ΤΟ ΠΕΡΙΤΥΛΙΓΜΑ.
ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΣ ΟΤΙ ΤΟ ΤΕΕ ΕΧΕΙ ΕΞΕΥΤΕΛΙΣΤΕΙ ΟΣΕΣ ΦΟΡΕΣ ΕΧΕΙ ΑΝΑΜΙΧΘΕΙ ΚΑΙ ΕΧΕΙ ΕΝΕΡΓΗΣΕΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΣΑΝ ΤΣΙΡΑΚΙ ΤΩΝ ΣΥΜΜΟΡΙΤΩΝ.