Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου 2012

ΤΕΚΜΗΡΙΟ ΚΑΙ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΙΚΕΣ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ


Κατατέθηκε στη  Βουλή τροπολογία σύμφωνα με την οποία η εφορία μπορεί να παρακάμπτει το τραπεζικό απόρρητο, να ανοίγει τους τραπεζικούς λογαριασμούς  μισθωτών, συνταξιούχων, αγροτών κλπ,  να επαναπροσδιορίζει με βάση τις  καταθέσεις τους, τα φορολογητέα εισοδήματα των πολιτών και να επιβάλλει πρόσθετους φόρους.

Σχετική διάταξη ίσχυε ήδη για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις, με το ν. 4038/2012. Αν και δεν προκύπτει ευθέως από τη νέα διάταξη που επαναλαμβάνει σχεδόν λέξη προς λέξη ό,τι προέβλεπε και η παλαιότερη, στην αιτιολογική έκθεση που τη συνοδεύει αναφέρεται ξεκάθαρα ότι «η χρήση έμμεσων τεχνικών ελέγχου μπορεί να προσδιορίζει φορολογητέο εισόδημα και σε φορολογούμενους μη επιτηδευματίες».

Μέχρι σήμερα οι τεχνικές αυτές εφαρμόζονται σήμερα μόνο σε επαγγελματίες και επιχειρηματίες που θεωρούνται ύποπτοι για φοροδιαφυγή άλλα με την νέα νομοθετική ρύθμιση η εφορία μπορεί να βάζει στο στόχαστρο τις καταθέσεις οποιουδήποτε πολίτη.

Πρόθεση του υπουργείου Οικονομικών είναι πλέον οι φοροελεγκτικές αρχές να μπορούν πλέον να προβαίνουν σε άρση του τραπεζικού και φορολογικού απορρήτου και στο άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών των ελεγχομένων, να εξετάζουν τις αναλήψεις και τις καταθέσεις στους λογαριασμούς και να επαναπροσδιορίζουν -σε επίπεδα σημαντικά υψηλότερα- τα φορολογητέα εισοδήματα. Με το τρόπο αυτό θα αναγκάσουν τους πολίτες να πληρώνουν επιπλέον φόρους έως και 45%.

Επίσης θα ελέγχονται οι δαπάνες που έχουν γίνει με ρευστό. Συγκεκριμένα θα ελέγχονται αγορές περιουσιακών στοιχείων (κατοικιών, οικοπέδων, αυτοκινήτων, σκαφών αναψυχής κ.α) που έγιναν με μετρητά. Οι δαπάνες αυτές θα διασταυρώνονται με τα εισοδήματα που έχουν εμφανίσει στην εφορία οι φορολογούμενοι. Αγορές περιουσιακών στοιχείων που δεν θα δικαιολογούνται από τα δηλωθέντα εισοδήματα θα θεωρούνται εισόδημα και θα φορολογούνται με βάση την αντίστοιχη φορολογική κλίμακα.


 

 

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΑΣ ΤΟ ΒΑΛΟΥΝ.ΟΥΤΩΣ Η ΑΛΛΩΣ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΠΛΕΟΝ.ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΟΙ ΑΛΒΑΝΟΙ.