Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2012

EUROSTAT: “Η ΕΛΛΑΔΑ Η ΜΟΝΗ ΧΩΡΑ ΤΗΣ ΕΕ ΜΕ ΙΣΟΠΕΔΩΣΗ ΜΙΣΘΩΝ”


 Δραματική μείωση των μισθών στην Ελλάδα δείχνουν τα στοιχεία για την εξέλιξη του ωριαίου κόστους εργασίας στην Ε.Ε. και την ευρωζώνη, τα οποία δημοσιοποίησε η Eurostat. Τα στοιχεία που αφορούν το δεύτερο τρίμηνο του 2012 και για την Ελλάδα το πρώτο τρίμηνο του ίδιου έτους, καλύπτουν το μισθολογικό και το μη μισθολογικό κόστος εργασίας, καθώς και την εξέλιξη ανά κλάδο, δηλαδή βιομηχανία, κατασκευές και υπηρεσίες.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα ήταν η μοναδική χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση στην οποία καταγράφηκε μείωση του ωριαίου κόστους εργασίας μισθολογικού και μη. Μάλιστα, ήταν και η μόνη χώρα με υποχώρηση του κόστους εργασίας και μάλιστα διψήφια, δεδομένου ότι στις άλλες μνημονιακές χώρες (Ιρλανδία, Πορτογαλία), αλλά και την Ισπανία σημειώθηκαν αυξήσεις.
Ειδικότερα, αναφορικά με το μισθολογικό κόστος, το οποίο περιλαμβάνει τους μισθούς, τα πριμ, καθώς και τα έξοδα που καλύπτει ο εργοδότης και έχουν άμεση σχέση με την εργασία (καύσιμα, εταιρικά αυτοκίνητα, γεύματα, ποτά), το πρώτο τρίμηνο του 2012 καταγράφηκε μια μείωση της τάξης του 10,9% σε ονομαστικές τιμές σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2011.
Στην ευρωζώνη σημειώθηκε μια μέση αύξηση της τάξης του 1,7%, ενώ οι μεγαλύτερες αυξήσεις καταγράφηκαν στην Φινλανδία, στη Σλοβενία, στη Σλοβακία και τη Γερμανία. Αύξηση 1,9% σημειώθηκε και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

ΠΗΓΗ: www.defencenet.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: