Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου 2012

“Κουκουλοφόροι” εργοδότες πίσω από το mail της ντροπής για τα εργασιακά !


Έκπληκτοι έμειναν όλοι από τις σκληρές απαιτήσεις που έχει η τρόικα σχετικά με τα εργασιακά θέματα, απαιτήσεις που αποτυπώθηκαν στο περίφημο e-mail που εστάλη στον Γ. Στουρνάρα και τον Γ. Βρούτση πριν μερικές ημέρες. Το μήνυμα που βγήκε στη δημοσιότητα προχθές αναφέρει ότι η τρόικα απαιτεί μειώσεις στις αποζημιώσεις αλλά και κατάργηση της πενθήμερης εργασίας με πιο ευέλικτα ωράρια. Πραγματικό εργασιακό μεσαίωνα που ξεπερνά ακόμη και τα προηγούμενα μέτρα που είχαν ληφθεί τα τελευταία τρία χρόνια.

Ο κόσμος έπαθε ένα σοκ για όσα τον περιμένουν καθώς ουσιαστικά ο εργαζόμενος γίνεται έρμαιο των εργοδοτών που μπορούν να έχουν φθηνή εργασία και ακόμη φθηνότερες απολύσεις.

Σύμφωνα, λοιπόν, με πληροφορίες του antinews, το περίφημο μήνυμα στους δύο υπουργούς δόθηκε μεν από την τρόικα αλλά υπαγορεύτηκε από συγκεκριμένους εργοδότες εντός της Ελλάδας. Πρόκειται για τους γνωστούς κουκουλοφόρους – εργοδότες που πήγαιναν στις συζητήσεις με την τρόικα προκειμένου να εφαρμοστεί η παροιμία «βρήκαμε παπά, ας θάψουμε πέντε – έξι».

Στο όνομα της κρίσης και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, λοιπόν, κάποιοι νταβατζήδες της ελληνικής επιχειρηματικής σκηνής που έκαναν πάρτι επί χρόνια με το δημόσιο χρήμα, πιέζουν μέσω της τρόικας την κυβέρνηση να προχωρήσει σε ανάλγητα μέτρα σε βάρος των εργαζόμενων. Υπό το βάρος των κακών τους επιλογών και των επιχειρηματικών αποτυχιών τους θέλουν εδώ και τώρα να βάλουν χέρι σε κατακτήσεις δεκαετιών και να ισοπεδώσουν τα πάντα με μόνο σκοπό να γεμίσουν και πάλι οι τσέπες τους. Οι συγκεκριμένοι επιχειρηματίες έχουν διαύλους επικοινωνίας και με την κυβέρνηση ή όταν δεν έχουν εφευρίσκουν διάφορους τρόπους εκβιασμού.

Ελπίζουμε μόνο να μην έχει παιχτεί κανένα παρασκηνιακό deal με την κυβέρνηση. Όμως, η δημοσιοποίηση του e-mail μπορεί να αποτελέσει και το έναυσμα ώστε να «καεί» το σενάριο το οποίο στο κάτω – κάτω δεν αφορά την τρόικα και τα δημόσια οικονομικά.

Με μειώσεις στις αποζημιώσεις δε θα σωθεί το κράτος αλλά οι τσέπες ορισμένων εργοδοτών. Αυτή είναι η αλήθεια και στην κυβέρνηση, προτού ανοίξουν τέτοιο θέμα θα πρέπει να είναι προσεκτικοί διότι η θύελλα θα είναι μεγάλη. Να συγκρουστείς με την κοινωνία για άλλα θέματα, να το καταλάβω, αλλά για τα πορτοφόλια των μεγαλοεπιχειρηματιών δεν υπάρχει λογική.

Δεν υπάρχουν σχόλια: