Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2012

Λεπτές ισορροπίες για την κυβερνητική συνοχή

Λεπτές ισορροπίες για την κυβερνητική συνοχή

Τελεσίγραφο Σαμαρά στους κυβερνητικούς εταίρους: ή ψηφίζεται τα μέτρα ή οδηγείται τη χώρα σε εκλογές.
Στον αέρα βρίσκεται η συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης με την τρόικα, μετά και τη νέα εμπλοκή στις συζητήσεις των πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση.
Οι κυβερνητικοί εταίροι κατά τη χθεσινή συνάντησή τους δεν κατάφεραν να βρουν τη «χρυσή τομή», κυρίως όσον αφορά τις αλλαγές στα εργασιακά, με αποτέλεσμα να τίθεται σε κίνδυνο ακόμα και η κυβερνητική συνοχή.
Μετά το τέλος της σύσκεψης οι κυβερνητικοί εταίροι άφησαν εκατέρωθεν αιχμές, ενώ το κλίμα και στις κοινοβουλευτικές ομάδες είναι βαρύ.

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός κ. Α. Σαμαράς έστειλε μήνυμα με παραλήπτες τόσο το εσωτερικό όσο και το εξωτερικό της χώρας, ότι είναι αποφασισμένος να προχωρήσει στην οριστικοποίηση των μέτρων και να φέρει το πακέτο μέτρων προς ψήφιση στη Βουλή.
«Θα σώσουμε την Ελλάδα όσοι το τολμήσουμε" τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Σαμαράς,
επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση διαπραγματεύεται σκληρά ώστε να βγει η χώρα από το αδιέξοδο.

Ο κ. Ευ. Βενιζέλος ζήτησε από τον πρωθυπουργό να αναλάβει πολιτική πρωτοβουλία τις αμέσως επόμενες ώρες, σε υψηλό επίπεδο με τους ομόλογους του, προκείμενου όπως είπε να δημιουργηθεί ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο που θα δώσει ελπίδα και προοπτική στον λαό.

Ο κ. Φώτης Κουβέλης από την πλευρά του έκανε λόγο για απαράδεκτες αξιώσεις της τρόικας όσον αφορά τα εργασιακά τις οποίες δεν πρόκειται να ψηφίσει.
Κύκλοι της ΔΗΜΑΡ σημείωναν πως «τα πράγματα έγιναν όντως πολύ δύσκολα μετά τις δηλώσεις του πρωθυπουργού». Ξεκαθάριζαν ωστόσο πως «εμείς θέλουμε να στηρίξουμε την κυβέρνηση, αλλά κρούομε των κώδωνα του κινδύνου στον πρωθυπουργό να διαπραγματευτεί και να μη φέρει τα συγκεκριμένα μέτρα στη Βουλή, γιατί δεν τα ψηφίζουμε».

Το ενδιαφέρον πλέον στρέφεται στο τι θα πράξει το ΠΑΣΟΚ, αν η ΔΗΜΑΡ δεν ψηφίσει τελικά τα μέτρα. Οριστικές αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί, πλην όμως ο Ευ. Βενιζέλος προσανατολίζεται στην ψήφιση των εργασιακών μέτρων.
Επίσης το ερώτημα είναι αν βγαίνουν τα «κουκιά» με τις ψήφους μόνο της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Οι «αντάρτες» από τα δύο κόμματα συνεχώς αυξάνονται και κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει πόσοι θα έχουν μείνει «πιστοί» μέχρι το τέλος για να ψηφίσουν τα μέτρα.

Ο Σαμαράς έθεσε Βενιζέλο και Κουβέλη προ των ευθυνών τους
Το βέβαιο είναι σε αυτή τη φάση πως ο πρωθυπουργός δεν μπλοφάρει. Όπως ανέφερε και χθες το newsbomb.gr, ο κ. Σαμαράς είχε στόχο να θέσει τους πολιτικούς αρχηγούς προ των ευθυνών τους. Και αυτό έκανε εμμέσως κατά τις δηλώσεις του μετά τη σύσκεψη των κυβερνητικών εταίρων.
Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι ο πρωθυπουργός θα φέρει τα μέτρα στη Βουλή και όποιος θέλει ας τα ψηφίσει. Το δίλλημα λοιπόν που θέτει ο Σαμαράς είναι «ή ψηφίζετε τα μέτρα στη Βουλή ή πέφτει η κυβέρνηση και οδηγείτε η χώρα σε εκλογές».
Αυτό εξάλλου κατάστησε σαφές ο κ. Σαμαράς και στον Ευ. Βενιζέλο μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, όπου είχαν ολιγόλεπτη συνομιλία. Οι δύο πολιτικοί αρχηγοί συζήτησαν τη στάση του κ. Κουβέλη, ενώ ο πρωθυπουργός φέρεται να ζήτησε από τον κ. Βενιζέλο να «μαντρώσει» τους βουλευτές του, ώστε να αποφευχθούν απώλειες στην ψηφοφορία.

Χωρίς συμφωνία η τηλεδιάσκεψη Στουρνάρα
Η τηλεδιάσκεψη του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα με την τρόικα ενόψει της προετοιμασίας των συνεδριάσεων της Πέμπτης και της Παρασκευής, της ομάδας εργασίας που προετοιμάζει το Eurogroup ολοκληρώθηκε χωρίς συμφωνία στα εργασιακά, καθώς οι δύο πλευρές δεν κατέληξαν σε απόφαση, καθώς η τριμερής επιμένει σε συμφωνία των πολιτικών δυνάμεων που στηρίζουν την κυβέρνηση.
Πάντως, σε δηλώσεις του την Τρίτη το βράδυ ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης τόνισε ότι η κυβέρνηση με την διαπραγμάτευση κέρδισε τη μάχη για τις τριετίες που ήταν χαμένες από το νόμο 4046 το Φεβρουάριο του 2012. Παράλληλα πρόσθεσε ότι δεν θίγονται οι αποζημιώσεις για όσους εργάζονται έως 16 χρόνια στον ίδιο εργοδότη και δικαιούνται 12 μισθούς.
Αυτή τη στιγμή το βέβαιο πως ουδείς δεν μπορεί να γνωρίζει ποιες θα είναι επόμενες εξελίξεις, χωρίς να αποκλείεται ακόμα και το σενάριο εκλογών, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που κάνουν λόγο για υπουργικές «καρέκλες» που τρίζουν και μάλιστα πολύ.


ΠΗΓΗ: http://www.newsbomb.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: