Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2012

ΔΕΝ ΤΑ ΒΡΗΚΑΝ ΣΑΜΑΡΑΣ ΚΑΙ ΤΡΟΙΚΑ!


- Ο κ. Σαμαράς έχει ξεκινήσει επαφές με ομολόγους του χωρίς να αναφέρονται ονόματα
 - Κυβέρνηση: Δεν υπάρχει εμπλοκή, συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις
- Θα συνεχιστούν και το επόμενο διάστημα οι διαπραγματεύσεις – Δεν φεύγει η τρόικα

Σε πολιτική διαπραγμάτευση προχωράει το επόμενο διάστημα ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με ευρωπαίους ομολόγους του. Πολιτική διαπραγμάτευση τόσο για τα μέτρα όσο φυσικά και για την επιμήκυνση του χρέους. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο πρωθυπουργός είχε ήδη κάποιες τηλεφωνικές επικοινωνίες με ευρωπαίους ομολόγους του χωρίς όμως να κατονομάσουν ποιοι είναι αυτοί με τους οποίους συζήτησε το θέμα της επιμήκυνσης του ελληνικού χρέους αλλά και για ένα δεύτερο κούρεμα.
Πάντως οι σημερινές διαπραγματεύσεις με την τρόικα δεν είχαν το επιθυμητό αποτέλεσμα. Και όχι μόνο αυτό, αλλά η στάση της τρόικας ήταν άκρως προσβλητική απέναντι στον έλληνα πρωθυπουργό, που είτε τους αρέσει είτε όχι είναι εκείνος που εκπροσωπεί ολόκληρη την Ελλάδα. Οι επικεφαλής της τρόικας παρέμειναν μέσα στο πρωθυπουργικό γραφείο μόλις 35 λεπτά, που ουσιαστικά σημαίνει πως του δήλωσαν ορθά κοφτά ότι δεν συμφωνούν με τα μέτρα και αποχώρησαν, δείχνοντας πρωτοφανή αγένεια στον θεσμό του έλληνα πρωθυπουργού.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών οι τρόικα απέρριψε μέτρα δύο δισεκατομμυρίων ευρώ και παρότι η κυβέρνηση λέει πως δεν υπάρχει εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις τα γεγονότα δείχνουν το αντίθετο. Η σημερινή συνάντηση του υπουργού Οικονομικών με τον επικεφαλής των απεσταλμένων της τρόικας Πωλ Τόμσεν κράτησε μόλις μιάμιση ώρα και ο Τόμσεν ήταν ιδιαίτερα φειδωλός σε όσα είχε να πει στους δημοσιογράφους.

Όταν ρωτήθηκε πως πηγε η συνάντηση, ο κ.Τόμσεν είπε: Ουδέν σχόλιο!
Σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών τα εκκρεμή αυτά θέματα των 2 δισ. ευρώ τέθηκαν και στη συνάντηση που είχαν το απόγευμα με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου. Η συνάντηση τους κράτησε μόλις μίση ώρα και όπως όλα δείχνουν δεν φαίνεται να βρέθηκε η λύση για τα 2 δισ. ευρώ και σύντομα αναμένεται νέα συνάντηση.
Στο Μέγαρο Μαξίμου παρέμεινε για μισή περίπου ώρα ο υπουργός Οικονομικών ο οποίος εξερχόμενος δήλωσε ότι η τρόικα ζητάει διευκρινήσεις και τους τις δίνει η κυβέρνηση ενώ γίνονται διαβουλεύσεις πάνω στο πακέτο των μέτρων που έχουν συμφωνήσει οι τρεις αρχηγοί.





«Δεν υπάρχει εμπλοκή, συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις», ανέφερε ο Σίμος Κεδίκογλου μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού με την τρόικα.
O κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε λόγο για εργώδεις διαβουλεύσεις και τόνισε ότι ο πρωθυπουργός βρίσκεται σε διαρκή επαφή με ευρωπαίους ομολόγους του και ανώτατους αξιωματούχους της E.E. Eπίσης είπε ότι θα υπάρξει και νέα συνάντηση με την τρόικα αλλά και σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση χωρίς όμως να είναι γνωστός ο χρόνος σύγκλισής της.
Σε ερώτηση αν υπάρχει πιθανότητα στο Eurogroup την επόμενη Δευτέρα να μην υπάρχει οριστική συμφωνία, απάντησε πως "επιδίωξη μας είναι να είμαστε εντός των προθεσμιών".

Σύμφωνα με πληροφορίες τις επόμενες ώρες ο πρωθυπουγός θα ενημερώσει τους κυρίου Βενιζέλο και Κουβέλη για τα όσα λέχθηκαν στην σημερινή συνάντηση του με την τρόικα.  Το οικονομικό επιτελείο κατέθεσε σήμερα το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2013 που περιλαμβάνει ένα πολύ βαρύ πακέτο μέτρων που περιλαμβάνουν περικοπές σε μισθούς, συντάξεις και κοινωνικά επιδόματα σε ύψος 7,8 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Αυτά είναι μέτρα τα οποία έχει ήδη αποδεχθεί η τρόικα, όμως δεν είναι αρκετά, όπως όλα δείχνουν. Επανέρχονται με νέες απαιτήσεις. Δεν εγκρίνουν το μέτρο της εφεδρείας ή της διαθεσιμότητας όμως την ονόμασε η ελληνική πλευρά και θέτουν εκ νέου θέμα απολύσεων στο Δημόσιο και μάλιστα άμεσα υπό την έννοια ότι τις απαιτούν εντός του 2012.

Πολλές από τις περικοπές αν και περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό δεν έχουν οριστικοποιηθεί καθώς η τρόικα έρχεται με την απαίτηση για περικοπές κάτω από τα 1.000 ευρώ για τις συντάξεις, αλλά και πλήρη κατάργηση των δώρων μέσω του ΟΓΑ. Ζητούν ταυτόχρονα άλλου είδους περικοπές σε υγεία, δημόσιο και ΟΤΑ ώστε να διασφαλιστεί ότι θα γίνει περικοπή στις δαπάνες σε ύψος τουλάχιστον άλλων τριων δισεκατομμυρίων ευρώ.

www.newit.gr


 

Δεν υπάρχουν σχόλια: