Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2012

ΝΕΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΣΤΟΝ ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΧΑΡΤΗ; - Άρωμα… Βουλής στους δήμους .


Επηρεασμένες από τα αποτελέσματα των τελευταίων εθνικών εκλογών φαίνεται πως θα είναι οι επόμενες δημοτικές και περιφερειακές αναμετρήσεις, οι οποίες μπορεί προς το παρόν να φαίνονται μακρινές, όμως οι σχετικές ζυμώσεις και συζητήσεις έχουν ξεκινήσει. Σύμφωνα με τους ειδικούς η ανάδειξη του ΣΥΡΙΖΑ σε αξιωματική αντιπολίτευση, η κατάρρευση του ΠΑΣΟΚ και η συνεχής άνοδος της Χρυσής Αυγής αναμένεται να φέρουν αλλαγές στον αυτοδιοικητικό χάρτη, την ώρα που η στήριξη της κυβέρνησης από τρία κόμματα σε πολλές περιπτώσεις θα βάλει στον…πάγκο τα χρίσματα και θα ανοίξει το δρόμο σε στηρίξεις ανεξάρτητων υποψηφιοτήτων.
Η «νέα μεταπολίτευση», όπως χαρακτηρίζεται από πολλούς η πτώση του δικομματισμού, αναμένεται να φέρει περισσότερες αλλαγές σε επίπεδο δήμων και όχι τόσο περιφερειών. Σε αυτή τη λογική τα κόμματα αναμένεται να κατεβάσουν «κομματικούς» υποψηφίους στις 13 περιφέρειες της χώρας, σε καμία περίπτωση όμως, όπως αναφέρουν στην «Καρφίτσα» πολιτικοί αναλυτές, τα αποτελέσματα θα είναι παρόμοια με αυτά των εκλογών του 2010, δηλαδή οκτώ «πράσινες» και πέντε «γαλάζιες».
«Οι επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές δεν θα είναι συγκυβέρνηση. Θα είναι σύγκρουση σε τοπικό επίπεδο με το βλέμμα σαφώς στραμμένο στις επόμενες εθνικές εκλογές» σχολιάζει ο πολιτικός αναλυτής της εταιρίας «Interview», Δημήτρης Βασιλειάδης, θέτοντας ως προϋπόθεση πως μέχρι το καλοκαίρι του 2014 δεν θα στηθούν εκ νέου βουλευτικές κάλπες.
Την εκτίμηση πως στις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, μετά τις αλλαγές που επήλθαν στο πολιτικό σύστημα, κάθε κόμμα του κοινοβουλίου θα έχει αξιώσεις εκφράζει και ο καθηγητής του τμήματος Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ, κ. Θεόδωρος Χατζηπαντελής. «Εκτιμώ πως στον πρώτο γύρο θα έχουμε υποψήφιους από κάθε κόμμα, ενώ στο δεύτερο γύρο θα υπάρξουν συνεργασίες. Όπως συμβαίνει κάθε φορά, με τη διαφορά ότι τώρα θα εκλέγονται περιφερειάρχες και δήμαρχοι υποψήφιοι του 18% και του 20%. Θα είναι κάτι σαν τις εκλογές του περασμένου Μαΐου» αναφέρει και συμπληρώνει πως «το γεγονός αυτό πρέπει να κινήσει ίσως από τώρα διαδικασίες αλλαγής εκλογικού συστήματος».
Μέχρι στιγμής πάντως, συζητήσεις διεξάγονται κυρίως παρασκηνιακά, πρόεδροι δημοτικών συμβουλίων και σύμβουλοι έχουν προχωρήσει σε παραιτήσεις και ανεξαρτητοποιήσεις, ενώ παρατηρείται έντονα και το φαινόμενο «αποτίναξης» του κομματικού μανδύα, κυρίως από πλευράς «πράσινων» αιρετών.
Έτσι για παράδειγμα, πληροφορίες θέλουν το δήμαρχο Καλαμαριάς Θεοδόση Μπακογλίδη να επιχειρεί να κρατήσει αποστάσεις από την Ιπποκράτους. Κάτι παρόμοιο συμβαίνει και με το Διαμαντή Παπαδόπουλο του Παύλου Μελά, τον οποίο πολλοί θέλουν να «φλερτάρει» με τη Δημοκρατική Αριστερά του Φώτη Κουβέλη. Τέλος, ο δήμαρχος Νεάπολης Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» εκφράζει σε στενούς του συνεργάτες τον προβληματισμό του για τις επόμενες εκλογές και πιθανή νέα νίκη του, που μέχρι πρότινος θεωρούσε δεδομένη.

Στη Θεσσαλονίκη
Οι μόνοι πάντως που έχουν εκφράσει δημόσια τη βούλησή τους να διεκδικήσουν το 2014 εκ νέου το δημαρχιακό θώκο είναι ο Γιάννης Μπουτάρης και ο Κώστας Γκιουλέκας του κεντρικού δήμου. «Ο μεν Μπουτάρης έχει μια μέτρια προς κακή δημαρχιακή πορεία, ο δε Γκιουλέκας είχε την ευκαιρία της ζωής του και δεν κατόρθωσε να την εκμεταλλευτεί. Άρα έχουμε να κάνουμε με ένα σκηνικό που δεν θα επαναληφθεί στις επόμενες δημοτικές εκλογές.
Ο Μπουτάρης θα χάσει και μάλλον θα οδεύσει προς σπίτι του, ο Γκιουλέκας θα έχει μείνει στην ιστορία του Δήμου ως αντιπολίτευση» αναφέρει ο κ. Βασιλειάδης. Για το ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζει πως «παρά τον συμπαθέστατο κ. Μηταφίδη, το κόμμα μάλλον θα αναζητήσει κάποιον πιο συμβατό με το 26,9% των τελευταίων εθνικών εκλογών» ενώ για τη Δημοκρατική Αριστερά σημειώνει ότι «θα προσπαθήσει με κάποιον δικό της να μπει στο παιχνίδι».

Δεν υπάρχουν σχόλια: