Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2012

ΣΤΑ ΠΡΟΘΥΡΑ ΕΚΡΗΞΗΣ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΕΝ ΟΨΕΙ ΤΗΣ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ!

 
''Ο τελευταίος να κλείσει την πόρτα''
 
Σε μία άνευ προηγουμένου ρευστότητα βρίσκεται τα τελευταία εικοσιτετράωρα το ΠΑΣΟΚ, με τον πρόεδρό του να ψάχνει εναγωνίως φόρμουλα για να απεγκλωβιστεί από τον βρόχο της ψήφισης των νέων μέτρων αλλά και να επιβιώσει της δυναμικής που έχει αναπτυχθεί και που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην αποσύνθεση.

Στην εναπομείνασα Κοινοβουλευτική Ομάδα, ο Κώστας Σκανδαλίδης μεταφέρει τη βεβαιότητα ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να εγκαταλείψει άμεσα το κυβερνητικό σχήμα και να πραγματοποιήσει εμφανή στροφή προς τα αριστερά.

Στα χνάρια του κ. Σκανδαλίδη βαδίζει και ο κ. Δημήτρης Ρέππας, την ώρα που ο κ. Βενιζέλος επεξεργάζεται ωσάν «αλχημιστής» τρόπους για να αποφευχθεί η συμμετοχή στην ψηφοφορία στη Βουλή των βουλευτών του, έτσι ώστε να μειωθεί το μέτρο της απαρτίας και να περάσουν τα μέτρα με τις ψήφους των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας και της ΔΗΜΑΡ.

Την ίδια ώρα, ο Ανδρέας Λοβέρδος, εξαγγέλλοντας την εθελοντική συμμετοχή του σε πρωτοβουλίες για την ίδρυση του χώρου της Κεντροαριστεράς χωρίς να ορίζει κάτι το συγκεκριμένο, διακηρύσσει δημοσίως την πεποίθησή του ότι το ΠΑΣΟΚ δεν αντιπροσωπεύει την Κεντροαριστερά και πως έχει απολέσει και την αξιοπιστία του ως προς τη συγκρότηση αυτού του χώρου.

Με μία διαφορετική θεώρηση εμφανίζεται ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο οποίος, κατά πληροφορίες από το περιβάλλον του, φέρεται να προσανατολίζεται στην ανάληψη πρωτοβουλίας για τη συγκρότηση ρεύματος.

Συνεργάτες του πρώην υπουργού επισημαίνουν πως πολύ σύντομα και πάντως μετά την ψήφιση των μέτρων, αναμένεται να δημοσιοποιηθεί το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα κινηθεί ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Ξεκαθαρίζουν, δε, πως μία τέτοια πρωτοβουλία δεν μπορεί να αρχίσει ούτε μέσα από τη σημερινή δομή του ΠΑΣΟΚ ούτε και μέσα από συνεννόηση με τους σημερινούς βουλευτές, όπου επικρατεί ένα ιδιότυπο χάος.

Αντίθετα, η όποια πρωτοβουλία στοχεύει στη συνεργασία με πρόσωπα της κοινωνίας ευρύτερα, με άτομα που προέρχονται από τις τοπικές κοινωνίες και ομάδες που θεωρούν ότι αυτήν τη στιγμή δεν διαθέτουν «πολιτική στέγη», ανεξάρτητα από το τι ψήφισαν στις εκλογές της 17ης Ιουνίου. Οι ίδιες πληροφορίες επιμένουν πως ο κ. Χρυσοχοΐδης σχεδιάζει να καταγράψει ένα δυναμικό παρόν με δημόσια κίνησή του και μάλιστα πολύ σύντομα.

Στις παρυφές τώρα του Κολωνακίου και σε κατοικία πρώην σημαντικού στελέχους του σημητικού εκσυγχρονισμού εναλλάσσονται οι συνομιλητές εντός μίας ομάδας πρώην στελεχών του ΠΑΣΟΚ, τα οποία ψάχνουν τρόπο εισχώρησης σε πρωτοβουλία ανασυγκρότησης του κεντροαριστερού χώρου. Πολλοί εξ αυτών των «συνομιλητών» διατηρούν άριστες σχέσεις με τον χώρο που συνήθως εκφράζεται μέσω του περιοδικού «Μεταρρύθμιση» του Νίκου Μπίστη, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι οι ομάδες αυτές ταυτίζονται.

Αν ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης βλέπει τον χώρο του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού να εκτείνεται από την Αριστερά της ΝΔ έως τις «πλαγιές» του ΣΥΡΙΖΑ καλύπτοντας το Κέντρο και τη ΔΗΜΑΡ, ορισμένες άλλες τάσεις του ιδίου χώρου, του πρώην ΠΑΣΟΚ δηλαδή, εντοπίζουν χωροταξικά την προοπτική ανασυγκρότησης της Κεντροαριστεράς σε πιο Κεντρώους άξονες.

Κατά τον Ανδρέα Λοβέρδο, αυτήν τη στιγμή διακινούνται ιδέες προς αυτήν την κατεύθυνση από τουλάχιστον 7 δίκτυα πολιτών. Μία άλλη ομάδα πρώην στελεχών που εναγωνίως ψάχνουν να βρεθούν στο επίκεντρο εξελίξεων είναι οι Γ. Φλωρίδης, Άννα Διαμαντοπούλου, Γιάννης Ραγκούσης και Ηλίας Μόσιαλος, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι επικοινωνούν μεταξύ τους. «Τι, άραγε, αντιπροσωπεύει πλέον η Άννα ή ο Γιάννης ή εγώ» ομολογεί με απολαυστική ειλικρίνεια βασικό στέλεχος της Ιπποκράτους (της πρώην έστω) και σημερινός βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος διερωτάται αν έχει καμία σημασία να συζητά κανείς με πρώην αξιωματούχους του κόμματος που δεν έχουν πλέον καμία πολιτική επιρροή.

Οι εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ, όπως είναι φυσικό, έχουν προβληματίσει και τη ΔΗΜΑΡ αλλά και τη Νέα Δημοκρατία. Στην Αγίου Κωνσταντίνου έχουν αποφασίσει να αποφεύγουν οποιαδήποτε τριβή με το ΠΑΣΟΚ, περιμένοντας να ξεκαθαρίσει το τοπίο, χωρίς να έχουν καταλήξει στο εάν οι εσωκομματικές εξελίξεις στην Ιπποκράτους θα συντελεσθούν πριν ή μετά την κομβική ψηφοφορία στη Βουλή για τα μέτρα.

«Μπορεί να δεις ξαφνικά να ξετυλίγεται το πουλόβερ στην Ιπποκράτους εντός ακόμη και λίγων εικοσιτετραώρων. Η κατάσταση είναι απολύτως ρευστή και οι δυναμικές είναι απρόβλεπτες». Με αυτά τα λόγια τελείωσε την κουβέντα γνωστό ηγετικό στέλεχος του πρώην και του νυν ΠΑΣΟΚ, αδυνατώντας να προτείνει έστω ένα επιχείρημα, σύμφωνα με το οποίο η ενδοπαραταξιακή κρίση θα μπορούσε να αποφευχθεί.

«Άλλωστε, η προσπάθεια ανασυγκρότησης του κόμματος από τον Ευάγγελο Βενιζέλο κατέληξε σε μία παταγώδη αποτυχία. Δεν υφίστανται εφεδρείες πλέον» κατέληξε ο ίδιος συνομιλητής, προδιαγράφοντας τις εξελίξεις.
 
 
 
 
 

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

γιωτα,δυστυχως μειναμε μονοι..ας πηγαινουμε και μεις σιγα-σιγα. και κοιτα μη πεσουμε πανω σε κανενα παλιο συντροφο,γιατι δεν θα ξερουμε τι να του πουμε..

Ανώνυμος είπε...

ΒΡΕ ΤΑ ΛΑΜΟΓΙΑ ΕΝΑ ΚΙ ΕΝΑ ΣΑΝ ΤΑ ΠΟΝΤΙΚΙΑ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΟΥΝ ! ΑΥΤΟΙ ΟΛΟΙ , ΑΛΛΟΙ ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΣ ΚΙ ΑΛΛΟΙ ΟΧΙ ΤΟ ΤΙ ΥΠΕΓΡΑΦΑΝ ΚΑΙ ΧΑΝΤΑΚΩΝΑΝ ΟΛΗ ΤΗΝ ΧΩΡΑ {εκτος απο αυτους} ΤΩΡΑ ΚΑΝΟΥΝ ΟΤΙ ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΝ ΤΙΠΟΤΕ ! ΤΩΡΑ ΘΑ ΦΤΙΑΞΟΥΝ ΝΕΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΘΑ ΜΑΣ ΠΟΥΝ ΟΤΙ ΘΑ ΜΑΣ ΣΩΣΟΥΝ ! ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΑΛΛΟΥΣ ΣΩΤΗΡΕΣ ! ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΜΕ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΘΟΥΝ ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΣΩΤΗΡΕΣ ΝΑ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΣΧΕΘΕΙ ΟΛΗ Η ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΚΑΙ Ο ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ ΝΑ ΤΟΥΣ ΒΑΛΕΙ ΠΟΙΝΗ ΓΙΑ ΚΑΤΕΡΓΑ ! ΕΤΣΙ ΘΑ ΜΑΘΟΥΝ ΤΙ ΩΡΑΙΑ ΠΕΡΝΟΥΝ ΚΙ ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΠΤΩΧΟΙ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΕΚΑΝΕ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΚΙ ΟΣΟΙ ΤΟ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ! ΤΑ ΑΡΧΙΛΑΜΟΓΙΑ ΜΟΝΟ ΠΩΣ ΘΑ ΤΗΝ ΚΑΝΟΥΝ ΤΟΥΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΟΙ ΚΛΕΦΤΕΣ ΟΙ ΑΠΑΤΕΩΝΕΣ ΟΙ ΠΟΥΛΗΜΕΝΟΙ ΟΙ ΕΘΝΙΚΟΙ ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΠΙΕΣΤΕΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΠΙΚΥΡΗΧΘΟΥΝ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΤΗΝ ΚΑΝΟΥΝ ! ΕΦΤΙΑΞΕ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ Ο ΛΟΒΕΡΔΟΣ ΚΑΙ ΘΑ ΦΤΙΑΞΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ! ΡΕ ΠΟΥ ΝΑ ΠΑΜΕ ΝΑ ΓΕΛΑΣΟΥΜΕ ??? ΑΜ Ο ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ ΠΑΛΙΟ ΚΟΜΜΑΤΟΣΚΥΛΟ ΑΚΟΜΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΓΕΡΟ ΑΝΤΡΕΑ Ο ΡΕΠΠΑΣ Ο ΧΡΥΣΟΧΟΙΔΗΣ ! ΑΜΑ ΠΑΡΟΥΝ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΜΙΑ ΨΗΦΟ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΞΙΟΙ ΤΗΣ ΜΟΙΡΑΣ ΜΑΣ !!! ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΔΕΝ ΗΞΕΡΑΝ ΤΩΡΑ ΕΜΑΘΑΝ ! {πως θα κονομησουν καλλυτερα } !!!