Παρασκευή 5 Οκτωβρίου 2012

Νέες απαιτήσεις από την τρόικα.


Θρίλερ στην Αθήνα με την τρόικα να ζητά επιπλέον περικοπές στις συντάξεις του ΟΓΑ. Καθημερινά ραντεβού με Στουρνάρα μέχρι και το Eurogroup. Τζέφρι Ράις: "Στηρίζουμε την Ελλάδα"

Ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Τζέρι Ράις υποστήριξε ότι ακόμη δεν γνωρίζει πότε θα ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις της τρόικας με την ελληνική κυβέρνηση, αποφεύγοντας να αναφερθεί στην ουσία και το περιεχόμενο των συνομιλιών, σκοπός των οποίων, όπως είπε, είναι να βρεθούν "εφικτές και βιώσιμες λύσεις".\
Κατά την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου στην Ουάσιγκτον, ο κ. Ράις επανέλαβε ότι το ΔΝΤ στηρίζει την Ελλάδα για την εφαρμογή ενός "πλήρους και αξιόπιστου προγράμματος" δημοσιονομικής προσαρμογής.
Σε ερώτηση αν το ΔΝΤ αποδεχτεί "πολιτική λύση" σε περίπτωση που αποτύχουν οι συνομιλίες της τρόικας στην Αθήνα, επισήμανε ότι δεν επιθυμεί να προτρέξει, από τη στιγμή που οι συνομιλίες συνεχίζονται και ανάλογα με τις εξελίξεις θα υπάρξει σταδιακή αντιμετώπισή τους.

Σκληρές διαπραγματεύσεις στην Αθήνα
"Η διαπραγμάτευση συνεχίζεται", δήλωσε κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, μετά τη νέα συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και του υπουργού αναπληρωτή Χρήστου Σταϊκούρα, με τους επικεφαλής της τρόικας.
Η νέα συνάντηση ορίστηκε επισήμως για την Παρασκευή, στις 11 το πρωί και η κυβέρνηση επιζητεί να έχει καθημερινές συναντήσεις έως τουλάχιστον τη συνεδρίαση του Eurogroup, την προσεχή Δευτέρα, 8 Οκτωβρίου.
Στόχος είναι να κλείσει η "τρύπα" των 2,5 και πλέον δισ. ευρώ για το 2013, από το συνολικό πακέτο των 13,9 δισ. ευρώ, με την τρόικα να εμμένει για πρόσθετες περικοπές σε μισθούς, συντάξεις και επιδόματα (στο συγκεκριμένο πλαίσιο τίθενται και οι επιπλέον περικοπές στις συντάξεις του ΟΓΑ).

Παράλληλα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι επικεφαλής της τρόικας φέρεται να ζητούν ταχεία επίλυση εκκρεμοτήτων, βάσει του μνημονίου, όπως είναι το άνοιγμα των λεγόμενων κλειστών επαγγελμάτων, η πλήρης απελευθέρωση των αγορών και η δραστική μείωση του δημόσιου τομέα (μέσω συγχωνεύσεων και καταργήσεων οργανισμών, αλλά και απολύσεων υπαλλήλων).
Στο "χάσμα" μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας, περιλαμβάνεται και η εκτίμηση του ΔΝΤ ότι η ύφεση το 2013 θα είναι 5%, λόγω των νέων μέτρων, αντί του 3,8% που εκτιμά το οικονομικό επιτελείο.

Το θέμα αυτό κρίνεται ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς από το ύψος της ύφεσης εξαρτάται η βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους. Εάν το Διεθνές Ταμείο εκτιμήσει ότι το χρέος της χώρας δεν είναι βιώσιμο, δεν θα μπορεί, βάσει του καταστατικού του, να συμμετέχει στη δόση των 31,5 δισ. ευρώ.



1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΠΟΛΥ ΜΥΣΤΗΡΙΟ ΝΑ ΖΗΤΑΝΕ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΜΙΣΘΟΥΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ! ΓΙΑ ΑΠΟΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΙΠΟΤΕ ! ΓΙΑ ΚΑΤΑΣΧΕΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΜΕΓΑΛΟΚΑΡΧΑΡΙΕΣ ΠΟΥ ΧΡΩΣΤΑΝΕ ΚΑΙ ΤΑ ΡΟΥΧΑ ΠΟΥ ΦΟΡΑΝΕ ΤΙΠΟΤΕ ! ΓΙΑ ΤΙΣ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΚΙ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΤΙΠΟΤΕ ! ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΝΟΜΑ ΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ {αληθεια δεν ειναι στα καθηκοντα τους ?} ΤΙΠΟΤΕ ! ΟΤΑΝ ΕΝΑΣ ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΑΠΟΥΣΙΑΖΕΙ ΤΟΥ ΚΟΒΟΥΝ ΤΟ ΗΜΕΡΟΜΙΣΘΙΟ ΟΤΑΝ Η ΒΟΥΛΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΕΙ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΤΑ ΕΔΡΑΝΑ ΕΚΕΙ ΑΔΕΙΑ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΤΑ ΚΟΒΟΥΝ ??? ΟΧΙ ! ΜΑΣ ΚΟΡΟΙΔΕΥΟΥΝ ΟΤΙ Η ΤΡΟΙΚΑ ΤΟΥΣ ΛΕΕΙ ΝΑ ΚΟΨΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΓΑ κ.λ.π. ΤΑΜΕΙΑ ! ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥΣ ΟΜΩΣ ΟΧΙ ΤΙΠΟΤΕ ! ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΕΙ Ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΜΙΣΘΟ 1500 ΕΥΡΩ ΚΑΙ Ο ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ 600 ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΤΗΝ ΔΙΑΟΛΟΣΤΕΛΝΟΥΝ ΤΗΝ ΤΡΟΙΚΑ Η ΟΧΙ !!!