Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2012

ΑΜΦΙΣΣΑ: Να φύγει το ΤΕΙ από την Άµφισσα ζητούν µε έγγραφό τους έξι μόνιµοι καθηγητές


- Την Τρίτη θα συνεδριάσει το Συμβούλιο του ΤΕΙ µε το θέµα αυτό, όπως µας ενημέρωσε ο πρόεδρός του κ. Σταύρος Καρκάνης.
- Κινητοποιούνται οι φοιτητές για να µείνει το τµήµα στην Άµφισσα.
- Οι τοπικοί άρχοντες και η Βουλευτής γνωρίζουν τι συµβαίνει και αν ναι, πότε έχουν σκοπό να αντιδράσουν;

«Κεραυνός εν αιθρία» έπεσε το έγγραφο έξι µόνιµων καθηγητών του ΤΕΙ που ζητούν τη µεταφορά του τµήµατος Εµπορίας και ∆ιαφήµισης στην έδρα του ΤΕΙ στη Λαµία και µάλιστα το κάνουν αυτό χωρίς να υπάρχει λόγος που να δικαιολογεί την κίνησή τους.
Το έγγραφο αυτό εξέπληξε ακόµη και τη διοίκηση του ΤΕΙ, όπως δήλωσε ο πρόεδρός του κ. Σταύρος Καρκάνης στην εφηµερίδα µας, αφού δεν έχουν γίνει ενέργειες από πλευράς του υπουργείου που να δικαιολογούν τη στάση τους. Ο κ. Καρκάνης µας πληροφόρησε επίσης ότι την Τρίτη 30 Νοεµβρίου θα συνεδριάσει το Συµβούλιο του ΤΕΙ για να συζητήσει το θέµα αυτό. «Προς το παρόν δεν κατανοώ αυτή την ενέργεια και δεν διακρίνω ποιοι λόγοι εξώθησαν τους καθηγητές σε αυτή τους την κίνηση, υπό την έννοια ότι δεν έχει ανοίξει επίσηµα συζήτηση για τέτοιου τύπου αλλαγές», τόνισε.
Το αίτηµα των καθηγητών έρχεται στην πιο ακατάλληλη ώρα, αφού από τη µια πλευρά µόλις ξεκίνησε το έργο της αποπεράτωσης των κτιριακών εγκαταστάσεων και από την άλλη επίκεινται αναδιαρθρώ σεις στην τριτοβάθµια εκπαίδευση. Αρνητικοί στην προοπτική µετεγκατάστασης του τµήµατος στη Λαµία είναι και οι φοιτητές που κινητοποιήθηκαν άµεσα και ενεργούν ώστε το τµήµα να παραµείνει στην Άµφισσα. Μάλιστα, ανεπίσηµα έχει πληροφορηθεί και η διοίκηση του ΤΕΙ για τις κινήσεις των φοιτητών.
Επιπλέον πληροφορηθήκαµε ότι έχει ενηµερωθεί και ο δήµαρχος ∆ελφών κ. Νίκος Φουσέκης την πρόθεση των µόνιµων καθηγητών, αλλά µέχρι στιγµής δεν έχει κατάγραφεί επίσηµη αντίδραση του δήµου.
Το θέµα είναι ιδιαιτέρως κρίσιµο και καλό είναι να γνωρίζουµε αν έχουν ενηµερωθεί η Βουλευτής Φωκίδας Ασπασία Μανδρέκα και οι Τοπικοί Άρχοντες και αν ναι, να αντιδράσουν άµεσα µιας που ξεκινούν οι συζητήσεις για αλλαγές στην Τριτοβάθµια Εκπαίδευση.
Οι µόνιµοι καθηγητές κα Κατερίνα Γιαλιτάκη, Στέφανος Καραγιάννης, Γ. Καµπούρης, Σπ. Αλεξίου, Κ. Σακελλάρης, Ηλ. Σιαφάκας που υπογράφουν το έγγραφο το οποίο αποστέλλουν στο Συµβούλιο του ΤΕΙ και κοινοποιούν στο υπουργείο Παιδείας, αναφέρουν τα εξής:

Θέµα: «Μεταφορά Τµήµατος στην έδρα του Ιδρύµατος»
Με το παρόν έγγραφο, οι µόνιµοι εκπαιδευτικοί του Τµήµατος Εµπορίας και ∆ιαφήµισης (Παράρτηµα Άµφισσας) σας κοινοποιούµε το οµόφωνο αίτηµά µας για την µεταφορά του Τµήµατος στην έδρα του Ιδρύµατος (Λαµίας) για λόγους λειτουργικούς, ακαδηµακούς και οικονοµικούς, σύµφωνα µε το άρθρο 1, παρ. 4, του Ν. 4076/10 Αυγούστου 2012, ΦΕΚ 159.
Συγκεκριµένα:
- ως γνωστόν στο Τµήµα υπηρετούν πέντε (05) µέλη Ε.Π.και ένα (1) µέλος ΕΤΠ.
- Το κόστος λειτουργίας του Παραρ- τήµατος καθώς και συντήρησης του εξοπλισµού είναι ιδιαίτερα µεγάλο, ενώ υποχρεωνόµαστε να λειτουργούµε Βιβλιοθήκη και λέσχη σίτισης.
- Το Τµήµα είναι ανεξάρτητο, δεν υπάγεται σε Σχολή, και εποµένως αδυνατεί να επωφεληθεί από τις προβλέψεις της σχετικής νοµοθεσίας (π.χ. προγράµµατα µεταπτυχιακών σπουδών) (παρ. 3 του ίδιου άρθρου). Η µεταφορά του στη Λαµία µπορεί να δηµιουργήσει τις προϋποθέσεις για τη δηµιουργία Σχολής ∆ιοίκησης και Οικονοµίας.
- Οι σπουδαστές του Τµήµατος δεν µπορούν λόγω της απόστασης να επωφεληθούν από τις παροχές του Ιδρύµατος οι οποίες προσφέρονται µόνο στην έδρα του Ιδρύµατος (π.χ. µαθήµατα Ξένων Γλωσσών, αθλητικές δραστηριότητες κ.λ.π.) και αποκλείονται πλήρως από αυτές.
- ∆υσκολίες και καθυστερήσεις στην επικοινωνία ανάµεσα στις διοικητικές υπηρεσίες παραρτήµατος και έδρας.
- ∆υσκολία συµµετοχής των µελών της ακαδηµα κής κοινότητας στις εκδηλώσεις, σεµινάρια κ.λ.π που οργανώνονται στην έδρα του Ιδρύµατος.
Τέλος θεωρούµε ότι η µεταφορά αυτή δε θα επιβαρύνει τη λειτουργία των άλλων Τµηµάτων δεδοµένου ότι η λειτουργία των µονών εξαµήνων εξοικονοµούνται αίθουσες στην ήδη υπάρχουσα υποδοµή της Λαµίας (αίθουσες, εργαστήρια), ενώ παρέχει και τη δυνατότητα συνδιδασκαλίας σε ορισµένα σε ορισµένα κοινά µαθήµατα µε άλλα Τµήµατα, όπως π.χ. Πληροφορικής.

ΠΗΓΗ:  Eημερίδα: « Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΦΩΚΙΔΑΣ»

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΔΑΧΤΥΛΟΣ ΤΗΣ ΙΤΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΩΣ ΑΝΤΑΠΟΔΙΔΟΥΜΕ ΤΑ ΙΣΑ.ΝΑ ΦΥΓΕΙ ΤΩΡΑ,ΟΥΤΕ ΕΜΕΙΣ ΟΥΤΕ ΑΥΤΟΙ.