Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2012

"Εξαφάνισαν" τα ίχνη της λίστας Λαγκάρντ


Όσο απίστευτο κι αν ακούγεται, οι υπουργοί Οικονομικών Παπακωνσταντίνου και Βενιζέλος, αποδέκτες και οι δύο της λίστας Λαγκάρντ, δεν φρόντισαν να πρωτοκολλήσουν ως εισερχόμενο έγγραφο το CD με τον κατάλογο των 2.000 ονομάτων αλλά ούτε και επεδίωξαν να νομιμοποιήσουν την κατοχή του επίμαχου CD, κατά τη διάρκεια της θητείας τους στο υπουργείο.

Το αποτέλεσμα είναι σαφές. Από τη στιγμή που δεν πρωτοκολλήθηκε το CD, τότε οποιοσδήποτε μπορεί να προσβάλει το περιεχόμενο της λίστας λόγω πιθανής αλλοίωσής του.

Ως εκ τούτου, νέες διαστάσεις προσλαμβάνει η υπόθεση για τη λίστα Λαγκάρντ, η οποία -όπως φαίνεται- κατά τη διετή διαδρομή της στη χώρα μας ουδέποτε καταχωρήθηκε στα επίσημα έγγραφα του Υπουργείου Οικονομικών, ενώ, παρότι παρελήφθη με τη μορφή CD, στα χέρια των οικονομικών εισαγγελέων έφθασε ως στικάκι.

Όπως προκύπτει από επιστολή του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα προς τους οικονομικούς εισαγγελείς, δεν υπάρχει πρωτόκολλο καταχώρησης της επίμαχης λίστας Λαγκάρντ.

Στην επιστολή του, ο κ. Στουρνάρας αναφέρει προς τους δύο εισαγγελείς ότι, έπειτα από διερεύνηση στο εμπιστευτικό πρωτόκολλο του γραφείου του υπουργού, δεν προκύπτει κανένα στοιχείο για την καταχώρηση του εν λόγω ψηφιακού δίσκου (CD). Σύμφωνα ωστόσο με ασφαλείς πληροφορίες, η επίμαχη λίστα ήταν σε CD και παραδόθηκε στο ελληνικό Υπουργείο Οικονομικών με επίσημο έγγραφο και αριθμό πρωτοκόλλου από το γαλλικό Υπουργείο Οικονομικών. Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από το αποδεικτικό υλικό που έχουν συγκεντρώσει μέχρι στιγμής οι οικονομικοί εισαγγελείς.

Η επιστολή του υπουργού Οικονομικών ήρθε ως απάντηση στην παραγγελία των εισαγγελέων να τους διαβιβαστεί εκ νέου η λίστα Λαγκάρντ μαζί με τον αριθμό πρωτοκόλλου και τα επίσημα συνοδευτικά της έγγραφα. Ωστόσο, μετά την επίσημη αυτή θέση του κ. Στουρνάρα, δημιουργούνται πολλά ερωτήματα, καθώς, όπως φαίνεται, η λίστα έφθασε στον πρώην υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου, ο οποίος όμως δεν την καταχώρησε ποτέ στα εισερχόμενα έγγραφα του υπουργείου. Ούτε όμως και στη συνέχεια φαίνεται να έγινε αυτό από τον διάδοχό του στο Υπουργείο Οικονομικών, Ευάγγελο Βενιζέλο πριν την παραδώσει στο Μέγαρο Μαξίμου, για να καταλήξει στους οικονομικούς εισαγγελείς.

Πολύ περισσότερο, δε, ερωτήματα δημιουργούνται από το γεγονός ότι, αν και ήταν CD, στη συνέχεια μετατράπηκε σε στικάκι, άγνωστο για ποιο λόγο και πότε. Υπενθυμίζεται, πάντως, πως αντικείμενο της εισαγγελικής έρευνας είναι να διαπιστωθεί αν έχουν διαπραχθεί και από ποιους αξιόποινες πράξεις, μεταξύ των οποίων και υπεξαγωγή εγγράφων για το ότι η επίμαχη λίστα, αν και άλλαζε χέρια, έμεινε αδρανής και δεν ελέγχθηκε ποτέ όλο αυτό το διάστημα. Οι οικονομικοί εισαγγελείς έχουν ζητήσει από το Υπουργείο Οικονομικών να τους αποσταλεί εκ νέου από τις γαλλικές Αρχές η πρωτότυπη λίστα Λαγκάρντ, για να διαπιστωθεί εάν έχει δεχθεί αλλοιώσεις αυτά τα δύο χρόνια.

Στο πλαίσιο της έρευνας, ήδη έχουν κληθεί ως ύποπτοι τέλεσης αδικημάτων οι πρώην επικεφαλής του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος Γιάννης Καπελέρης και Γιάννης Διώτης, οι οποίοι έχουν λάβει προθεσμία να δώσουν εξηγήσεις εντός της ερχόμενης εβδομάδας. Επίσης, ως μάρτυρες κατέθεσαν τόσο ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου όσο και ο νυν πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλος. Μετά τα νέα δεδομένα ωστόσο που δημιουργεί η επίσημη απάντηση του κ. Στουρνάρα, όλα τα ενδεχόμενα είναι πλέον ανοικτά και δεν αποκλείεται η σχετική δικογραφία ν’ αποσταλεί τελικά στη Βουλή για την ενεργοποίηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών.

Eπιμέλεια: Φίλιππος Καραμέτος

www.zougla.gr
 

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΚΑΙ ΤΙ ΘΕΛΑΤΕ ΟΙ ΒΡΩΜΟΠΑΣΟΚΟΙ ΠΟΥ ΚΑΤΕΣΤΡΕΨΑΝ ΜΕ ΤΟ ΕΤΣΙ ΘΕΛΩ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΝΑ ΕΒΓΑΖΑΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΛΙΣΤΑ ΜΕ ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΤΟΥΣ ΝΑ ΦΙΓΟΥΡΑΡΟΥΝ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ ΚΑΘΑΡΜΑΤΩΝ ΛΑΜΟΓΙΩΝ ΤΟΥ ΠΑΣΟΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ ΚΛΕΦΤΑΡΑΔΩΝ ΑΠΑΤΕΩΝΩΝ ΑΠΟ ΤΑ ΑΛΛΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΦΟΡΑ ? ΤΟΥΣ ΕΙΔΕΣ ΓΕΛΙΑ ΤΑ ΛΑΜΟΓΙΑ ?ΕΤΣΙ ΓΕΛΑΝΕ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΕΙ ΒΑΡΟΣ ΜΑΣ ΓΙΑΤΙ ΕΜΕΙΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΟΥΤΕ ΣΕΝΤΣ ΓΙΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΕΝΩ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΜΑΣ ΤΑ ΦΑΓΑΝΕ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΤΗΝ ΑΡΚΟΥΔΑ ΤΟΝ ΠΡΑΤΣΟΚΟΙΛΙΑ ΓΕΛΑΝΕ ΓΙΑΤΙ ΑΥΤΟΙ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥΣ ΘΑ ΖΕΣΤΑΙΝΟΝΤΑΙ ΣΕ ΑΝΤΙΘΕΣΗ ΜΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΠΟΥ ΘΑ ΚΡΥΩΝΟΥΝ !!! ΟΥΣΤ ΛΑΜΟΓΙΑ ΚΛΕΦΤΕΣ ΑΠΑΤΕΩΝΕΣ ΨΕΥΤΕΣ ΣΤΟΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ !!!

Ανώνυμος είπε...

ΚΑΛΑ ΣΩΘΗΚΕΣ ΜΕ ΤΟΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ.