Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2012

ΦΙΑΣΚΟ ΜΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΟΑΕΔ. «Εξαπατημένοι» νιώθουν δεκάδες άνεργοι που συμμετείχαν σε πρόγραμμα κατάρτισης.


Προ δυσάρεστων εκπλήξεων βρίσκονται δεκάδες Πατρινοί που συμμετείχαν στα προγράμματα κατάρτισης υπολογιστών μέσω των vouchers του ΟΑΕΔ... και τούτο επειδή πριν μπουν σε αυτή τη διαδικασία δεν γνώριζαν σημαντικές λεπτομέρειες.

Επιπλέον, όπως αναφέρουν στο thesbest, παραμένουν ακόμα απλήρωτοι παρά το γεγονός ότι αρκετοί από αυτούς έχουν πάρει την πιστοποίηση εδώ και πάνω από δύο εβδομάδες.

Πιο αναλυτικά στους ανέργους που συμμετείχαν στο πρόγραμμα κατάρτισης κόπηκε η κάρτα ανεργίας, σαν δηλαδή να είχαν βρει δουλειά, με αποτέλεσμα σε μελλοντικές προκηρύξεις να χάνουν τα πλεονεκτήματα των μακροχρόνια ανέργων.

Χάνουν δε και την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη από το ΙΚΑ, μπαίνοντας έτσι σε νέες περιπέτειες. Επιπλέον, όπως προαναφέρθηκε, δεν έχουν πληρωθεί ακόμα, παρά το γεγονός ότι δεν έχουν άλλα εισοδήματα.

Μάλιστα ακόμα και όταν πληρωθούν δεν θα πάρουν εξ’ αρχής ολόκληρο το ποσό των 500 ευρώ που προβλέπεται, καθώς θα τους παρακρατηθεί ο φόρος που τους αναλογεί. Αυτό σημαίνει ότι θα πάρουν στο χέρι περίπου 380 ευρώ και τα υπόλοιπα θα τους επιστραφούν, εάν και εφόσον προβλέπεται από τα εισοδήματα που θα δηλώσουν, μέσω της εφορία το 2013!

Για όλα τα παραπάνω το thebest επικοινώνησε με τη Διευθύντρια του ΟΑΕΔ στην Πάτρα Αγγελική Καλαπόδη η οποία εξηγεί πως για τον χρόνο της πληρωμής των συμμετεχόντων αρμόδια είναι η κεντρική υπηρεσία του ΟΑΕΔ και έως σήμερα δεν υπάρχει σχετική ενημέρωση. Διαβεβαιώνει πάντως ότι το πρόγραμμα έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ, κάτι που σημαίνει ότι τα χρήματα των ανέργων είναι διασφαλισμένα.

Όσον αφορά στην απώλεια του πλεονεκτήματος της μακροχρόνιας ανεργία που χάνεται, υποστήριξε ότι θα μπορούν να παίρνουν βεβαιώσεις που θ’ αποδεικνύουν το λόγο που διεκόπη η κάρτα τους με την ελπίδα ότι αυτό θα συνυπολογιστεί στις προκηρύξεις. Παραδέχεται ότι οι συμπολίτες έχουν δίκιο, ωστόσο συμπληρώνει ότι στο συμβόλαιο που υπέγραψαν αναφέρονταν οι όροι συμμετοχής τους. Κέρδισαν άλλωστε ένα πτυχίο που στην αγορά κοστίζει περίπου 800, συμπληρώνει.


 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: