Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2012

Προς νέο φόρο στα τσιγάρα υπέρ ΕΟΠΥΥ και... της υγείας μας

 

Προς νέο φόρο στα τσιγάρα υπέρ ΕΟΠΥΥ και... της υγείας μας

Της Ελένης Πετροπούλου

Σε αυξήσεις στις τιμές διάθεσης των προϊόντων καπνού, προσανατολίζεται το υπουργείο Υγείας. Χθες η γενική γραμματέας Δημόσιας Υγείας κ. Χριστίνα Παπανικολάου, προανήγγειλε τη δημιουργία ενός θεσμικού πλαισίου με νέους κανόνες και προϋποθέσεις αλλά και περιορισμούς στη λιανική διάθεση των προϊόντων καπνού.


Δεν απέκλεισε μάλιστα το ενδεχόμενο να υπάρξει φόρος στον καπνό, με τον οποίο θα χρηματοδοτείται ο Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ). Όπως είπε, οι παρεμβάσεις θα γίνουν σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία Εμπορίου, Αγροτικής Ανάπτυξης, Εθνικής Άμυνας και Οικονομίας.

Μελέτη
Ο πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Κατά του Καπνίσματος, καθηγητής κ. Παναγιώτης Μπεχράκης, τόνισε την ανάγκη να αυξηθούν οι τιμές των προϊόντων καπνού. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε, αύξηση κατά 2 ευρώ στο πακέτο θα επιφέρει αύξηση των εσόδων του κράτους κατά 1,2 δισ. ευρώ αλλά και μείωση κατά 192.000 των πρόωρων θανάτων από το κάπνισμα, ενώ 125.000 νέοι δεν θα ξεκινήσουν την καπνιστική συνήθεια και 380.000 ενήλικοι θα τη διακόψουν.

Αναφερόμενος στην εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου, ο κ. Μπεχράκης έκανε λόγο για πρωτοφανή αδιαφορία, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι η σαφής έλλειψη πολιτικής βούλησης για στοιχειώδη σύγκρουση με τα συμφέροντα του καπνεμπορίου καλύφθηκε με τον μανδύα της οικονομικής κρίσης.

Ελεγχοι
Οι οικονομικές δυσκολίες του κάθε ελληνικού σπιτιού μόνο με το κάπνισμα δεν αντιμετωπίζονται, είπε, προσθέτοντας ότι: «Καμία κρίση δεν ξεπερνιέται με ναρκωτικά». Ο κ. Μπεχράκης σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι ενώ πραγματοποιήθηκαν το 2011 94.140 έλεγχοι σε όλη τη χώρα, επεβλήθησαν μόλις 2.842 πρόστιμα, εκ των οποίων, μάλιστα, εισπράχθηκαν λιγότερα από τα μισά. Σημειώνεται ότι η τηλεφωνική γραμμή 1142 του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) είχε δεχθεί μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2012 περισσότερες από 60.500 καταγγελίες για παραβίαση του αντικαπνιστικού νόμου, εκ των οποίων το 42,5% αφορούσε την περιοχή ευθύνης της Περιφέρειας Αττικής.

Ο καθηγητής Οικονομικών της Υγείας κ. Γιάννης Κυριόπουλος επικαλούμενος στοιχεία έρευνας στην Ελλάδα, τόνισε ότι η αύξηση της τιμής των τσιγάρων, την περίοδο 2009 ? 2010, επέφερε σημαντική μείωση κατανάλωσης καπνού (περίπου κατά 4 μονάδες).

Η διαπίστωση αυτή -είπε- ενισχύεται από το γεγονός ότι σε πρόσφατη έρευνα της Kapa Research και της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας το 73,3% των γιατρών θεωρεί ότι πρέπει να υπάρχει ειδική φορολογία στα τσιγάρα υπέρ του ΕΟΠΥΥ, ενώ το 53% των πολιτών πιστεύει ότι πρέπει να φορολογηθούν υπέρ του ΕΟΠΥΥ προϊόντα αποδεδειγμένης βλαπτικής επίδρασης, μεταξύ των οποίων τα τσιγάρα έχουν την πρώτη θέση.

http://www.imerisia.gr/
 

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΚΑΛΑ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΙΝΑΙ ΝΥΧΤΩΜΕΝΟΙ ! 1. ΠΩΣ ΞΕΡΟΥΝ ΟΤΙ ΘΑ ΜΕΙΩΘΕΟΥΝ ΟΙ ΠΡΟΩΡΟΙ ΘΑΝΑΤΟΙ ΚΑΤΑ 192.000 ΚΙ ΟΧΙ ΚΑΤΑ 80.000 Η 180.000 ΧΙΛ.ΚΑΠΝΙΣΤΩΝ ??? 2. ΠΩΣ ΞΕΡΟΥΝ ΟΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΞΕΚΙΝΗΣΟΥΝ ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ 125.000 ΧΙΛ. ΝΕΟΙ ΚΙ ΟΧΙ 70.000 Η 170.000 ΧΙΛ.??? ΚΑΙ 3. ΠΩΣ ΞΕΡΟΥΝ ΟΤΙ ΘΑ ΤΟ ΔΙΑΚΟΨΟΥΝ 380.000 ΚΑΙ ΟΧΙ 580.000 Η 680.000 ??? ΚΙ ΑΝΑ ΤΟ ΔΙΑΚΟΨΟΥΝ ΟΙ ΠΟΙΟ ΠΟΛΟΙ ΘΑ ΚΟΝΟΜΗΣΟΥΝ 1.200.000 ΕΥΡΩ Η ΘΑ ΨΑΧΝΟΝΤΑΙ ΟΠΩΣ ΤΗΝ ΕΧΟΥΝ ΠΑΤΗΣΕΙ ΠΑΛΙ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ??? ΣΑΙΝΙΑ ΘΑ ΜΟΥ ΠΕΙΣ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΜΕ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΕΣ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ! ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΛΟΙΠΟΝ ΣΤΗΝ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΝΑ ΤΑ ΔΩΣΟΥΝ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΚΟΡΟΙΔΕΥΟΥΝ ΤΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ ΜΕ ΤΙΣ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΤΟΥΣ ΟΙ ΚΑΦΕΤΖΟΥΔΕΣ !!!

Ανώνυμος είπε...

ΜΗΝ ΠΙΣΤΕΥΕΤΕ ΤΟΥΣ ΛΟΠΟΔΥΤΕΣ.ΔΥΟ ΦΟΡΕΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΥΞΗΘΗΚΕ Η ΤΙΜΗ ΣΤΑ ΤΣΙΓΑΡΑ.ΧΕΣΤΗΚΑΝΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ.Ο ΚΟΣΜΟΣ ΘΑ ΠΕΘΑΝΕΙ ΑΠΟ ΠΕΙΝΑ.