Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2012

Νέο αδιέξοδο με τρόικα. Στον Σαμαρά ο Στουρνάρας


Στο Μέγαρο Μαξίμου ο υπ. Οικονομικών αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης με την τρόικα. Με χρονικό ορίζονται το Eurogroup Οκτωβρίου οι διαπραγματεύσεις. Αναλυτικά τι ειπώθηκε στο κρίσιμο τετ α τετ
Συνεχείς συναντήσεις, έως τουλάχιστον το Eurogroup της 8ης Οκτωβρίου, θα έχει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης με τους επικεφαλής της τρόικας.

Αυτό ανέφερε κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, μετά τη νέα συνάντηση του υπουργού Γιάννη Στουρνάρα και του υπουργού αναπληρωτή Χρήστου Σταϊκούρα, με τους εκπροσώπους των δανειστών. Η σημερινή συνάντηση διήρκησε περίπου μία ώρα.
Σύμφωνα με τον ίδιο παράγοντα, στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, βρίσκονται τόσο το διαθρωτικό κομμάτι (μεταρρυθμίσεις που αποτελούν υποχρεώσεις βάσει του Μνημονίου και δεν έχουν υλοποιηθεί), όσο και το δημοσιονομικό (η τρόικα επιμένει για πρόσθετες περικοπές σε μισθούς, συντάξεις και επιδόματα), με βασικό στόχο να κλείσει το πακέτο στα 13,9 δισ. ευρώ.
Επισήμανε δε, ότι ειδικά για το διαθρωτικό σκέλος, κάποιες προαπαιτούμενες δράσεις θα πρέπει να υλοποιηθούν στο προσεχές διάστημα.

"Αύριο θα έχουμε νέα συνάντηση. Δουλεύουμε με καταληκτική ημερομηνία το Eurogroup, με στόχο να έχουμε κάνει το βέλτιστο δυνατό", ανέφερε το συγκεκριμένο στέλεχος, προσθέτοντας ότι "τη Δευτέρα θα καταλάβουμε πού είμαστε. Αυτή τη στιγμή είμαστε σε μια διαδικασία συζήτησης, δεν μπορούμε να μιλάμε εκ προοιμίου για συγκεκριμένα μέτρα".
Ερωτηθείς, πάντως, για το πότε θα καταβληθεί η δόση των 31,5 δισ. ευρώ, απάντησε χαρακτηριστικά "βλέποντας και κάνοντας".

Στουρνάρας σε Bild: Ως τα μέσα Οκτωβρίου η έκθεση της τρόικας
Μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου αναμένει την έκθεση της τρόικας ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, ενώ εμφανίζεται αισιόδοξος για την εκταμίευση της επόμενης δόσης ως το τέλος του μήνα, σύμφωνα με δήλωσή του η οποία δημοσιεύεται στην ηλεκτρονική έκδοση της γερμανικής εφημερίδας «Bild».

Στην ίδια δήλωση, ο κ. Στουρνάρας διαβεβαιώνει ότι δεν υπάρχει κάποια διαφωνία με την τρόικα. "Δεν υπάρχει καμία διαφωνία με την τρόικα. Είμαστε στο σωστό δρόμο και είμαι πολύ αισιόδοξος ότι η Ελλάδα μέχρι το τέλος Οκτωβρίου θα λάβει φρέσκο χρήμα από το τελευταίο πακέτο".
Σε ό,τι αφορά την επιμήκυνση του ελληνικού προγράμματος, ο υπουργός Οικονομικών επισημαίνει ότι "δεν χρειαζόμαστε περισσότερα χρήματα, μόνο περισσότερο χρόνο" και προσθέτει ότι η ελληνική κυβέρνηση θα πάει προετοιμασμένη στη συζήτηση με τους εταίρους της. "Πρέπει επιτέλους να κάνουμε κάτι για την ύφεση. Αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί για πάντα", δήλωσε.
www.news247.gr




Δεν υπάρχουν σχόλια: