Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2012

Κίρρα (GR) // Bath (GB) Σύγκριση 2 πόλεων!


Πριν από μερικές ημέρες, στείλαμε μία επιστολή στην προϊσταμένη της Ι'ΕΠΚΑ Δελφών, κυρία Αθανασία Ψάλτη και ζητούσαμε πληροφορίες για την Κίρρα. Πιό συγκεκριμένα, είχαμε πληροφορίες από αυτόπτες μάρτυρες, ότι κατά την διάρκεια των εργασιών ένωσης (κόμβος)της κεντρικής οδού της Κίρρας (την Αγίου Ιωάννου), με την κατασκευαζόμενη περιφερειακή οδό Ιτέας-Κίρρας (κατά το1983), είχαν αποκαλυφθεί θεμελιώσεις και τοιχοποιία, προγενεστέρων ετών, με ενδεχόμενο αρχαιολογικό ενδιαφέρον. Από διάφορες αναφορές σε διάσπαρτες γραπτές πηγές και ποικίλες προφορικές παραδόσεις, κοινή ήταν η εντύπωση σε όλους μας, ότι τα νερά του μικρού ποταμού στα ανατολικά της Κίρρας, του γνωστού μας ''αγιόνερου'', είχαν και έχουν κάποιες θεραπευτικές ιδιότητες. Γνωστές είναι εξ άλλου και οι μέχρι πρότινων ετών χρησιμοποιούμενες, πρόχειρες αφοδευτικές εγκαταστάσεις κοντά στις δεύτερες πηγές του ποταμού, βορείως του παλιού νερόμυλου. Όπως επίσης και η συνεχιζόμενη παρουσία λουομένων στα κρύα νερά του, στο ύψος της γέφυρας και κάτω από τον δρόμο, όπου ομολογούνται από τους ίδιους οι θεραπευτικές ιδιότητες των νερών, επί αρκετών παθήσεων.

Η κα Ψάλτη μας απάντησε αμέσως, μεταφέροντάς μας εκτός από τις λιγοστές πληροφορίες τις οποίες είχε και ένα CD, όπου είχε αποθηκεύσει τις ελάχιστες υπάρχουσες φωτογραφίες από το συγκεκριμένο σημείο, όπως είχαν αποτυπωθεί τότε από την Αρχαιολογική Υπηρεσία.(φωτ. Α,Β,Γ,Δ)
Βεβαίως και οφείλουμε να την ευχαριστήσουμε για αυτό.

Να σημειώσουμε εδώ, ότι, προκειμένου να περαιωθεί απρόσκοπτα η κατασκευή του κόμβου και με εμφανή την έλλειψη χρημάτων(ενδεχομένως) και ενδιαφέροντος από τους πάσης φύσεως αρμοδίους (το μάλλον ενδεχόμενον), απεφασίσθη με συνοπτικές διαδικασίες, το σκέπασμα των ευρεθέντων με το χρησιμοποιούμενο σε αυτές τις περιπτώσεις υλικό, και στην συνέχεια να προχωρήσουν κανονικά οι εργασίες οδόστρωσης. Όπερ και εγένετο. Δηλαδή, κάτω από την διασταύρωση (κόμβο) των δύο οδών, ευρίσκονται τα ''χαλάσματα'' των φωτογραφιών! Και βεβαίως επίσης να σημειώσουμε, ότι, ανασκαφές δεν έγιναν!...
Στον αντίποδα τώρα, αυτών των γεγονότων και αυτής της συμπεριφοράς των ''αρμοδίων''.
Λόγω της ύπαρξης μιας πηγής με ζεστό νερό στην πόλη Bath της Μεγάλης Βρετανίας, σε ένα καθαρά βρετανικό περιβάλλον, κατασκεύασε ένα μεγάλο εξοχικό σπίτι ο τότε βασιλεύς, ο οποίος επέτρεψε στους κατοίκους να χρησιμοποιούν το υποτιθέμενο θαυματουργό-ιαματικό θερμό νερό.
Το 1880με αφορμή προηγούμενες ευρέσεις ψηγμάτων ρωμαϊκών καταλοίπων, ξεκίνησε στο σημείο εκείνο ανασκαφή, η οποία απεκάλυψε την ύπαρξη των Ρωμαϊκών λουτρικών εγκαταστάσεων, όπως φαίνονται στην φωτ. 1. Οι δε Ρωμαίοι, έκαναν χρήση της πηγής, από το τέλος του 1ου μ.χ. αιώνα. Το Bath εκείνη την εποχή ήταν μία πολίχνη με μοναδικό αξιόλογό του, το Αβαείο του.
Με το πέρας των ανασκαφών και αφού επροστάτεψαν τα ευρήματα, άρχισαν να κατασκευάζουν οι Άγγλοι, τις εγκαταστάσεις των Ρωμαϊκών λουτρών, όπως αυτοί πίστευαν ότι έπρεπε να ήσαν, φτιάχνοντας την ξύλινη μακέτα-αναπαράσταση (Φωτ. 2). Αρχές του20ου αιώνα, άρχισε να κατασκευάζεται η υπερκείμενη οικοδομή κατ' αναπαράσταση(κατά τους Άγγλους) των αρχαίων Ρωμαϊκών λουτρών (φωτ. 3,4,5,) και σήμερα ολόκληρη η πόλη, η οποία εγγίζει τις 60.000 κατοίκους, ζει και ευημερεί από τον τουρισμό λόγω των λουτρών. Προς τούτο και το όνομά της. Υπάρχουν περί τα75 Ξενοδοχεία, Guest Houses, B&B στην περιοχή, με κορυφαίο το Cressent, όπου η δυνατότητα διανυκτερεύσεων, ξεπερνά τις 300.000ετησίως. Σύμφωνα με την τοπική υπηρεσία τουρισμού, οι ετήσιες επισκέψεις(ημερήσιες και με διανυκτέρευση), εγγίζουν τα 2 εκ.!! (σ.σ. Στο Bath λειτουργεί, δίπλα στον ποταμό και μία Ελληνική Ταβέρνα ονόματι ''ΩΠΑ!'')

Η σύγκριση είναι απλή. Η συνέχιση της σκέψης του μέσου Έλληνα, είναι ακόμη απλούστερη:  ''γιατί όχι και εδώ;'' Μία μικρή προσπάθεια υπολογισμού της οικονομικής διάστασης του θέματος, θα οδηγούσε τον καλοπροαίρετο κάτοικο της περιοχής, σε αμηχανία, εκνευρισμό, αγανάκτηση, έως και οργή.
Προτάσεις ; Πολλές! Δυνατότητες ; Απεριόριστες ! Αποτελέσματα ; Εσείς τί λέτε, θα υπάρξουν ;
Αυτό όμως το οποίο πονάει περισσότερο, είναι η σκέψη ότι, αν το Bathείχε ιστορία 10.000 χρόνων, αν είχε 3 χιλιόμετρα ποικίλης παραλίας, αν στην άκρη του τελείωνε ο ομορφότερος και αρχαιότερος ελαιώνας στον κόσμο (;), αν έριχναν επάνω του την σκιά τους, χιονισμένα βουνά ιστορικοί-γίγαντες, αν δίπλα του έδεναν μεγάλα κρουαζιερόπλοια, αν η ηλιοφάνειά του ήταν 310 ημέρες τον χρόνο, αν είχε και αρχαίο νεώριο να επιδείξει εκτός από ιαματικά λουτρά και τέλος αν γειτνίαζε με τον 3ον πιο προβεβλημένο ιστορικό τόπο της χώρας του, το τί θα είχε καταφέρει να γίνει σαν πόλη; Τί θα μπορούσε να είναι σήμερα το Bathμε τέτοια προσόντα ; Σίγουρα όχι η σημερινή Κίρρα.

Όλα αυτά όμως είναι υποθέσεις, μιάς και η πραγματικότητα είναι άλλη. Και εμάς εδώ, μας δίδαξαν ότι η σημερινή πραγματικότητα, δεν πρέπει και δεν είναι δυνατό να αλλάξει.
Δεν είναι δυνατόν όμως να εγκλωβιστούμε σε υποθετικές απορίες. Και δεν είναι δυνατόν να δεχθούμε ότι η υπάρχουσα δύσμοιρη κατάσταση στον πλουσιότερο-φτωχότερο Νομό της Ελλάδος, είναι τελεσίδικα παγιωμένη. Υπάρχει άποψη, υπάρχει θέληση, υπάρχουν ιδέες και πάνω απ' όλα, υπάρχει αισιοδοξία ότι η Κίρρα, η Ιτέα και όλη η περιοχή μας, θα ευδοκιμήσει και θα γευθεί το φρούτο της ανάπτυξης. Γιατί το αξίζει. Και όχι μόνον το Bath.

Ερώτημα: 
Ποιός δεν θέλει να την αλλάξει ενώ έχει την δυνατότητα;
Ποιός θα κερδίσει από την υπάρχουσα κατάσταση;
Ποιός θα κέρδιζε από την αλλαγή της; 

ΚΙΡΡΑ

Α

Β
---------------------------------------------------------------------------------
ΒΑΤΗ

ΦΩΤ. 1

ΦΩΤ. 2

ΦΩΤ. 3

ΦΩΤ. 4

ΦΩΤ. 5

Ιτέα 3-10-2012

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Υπέροχο άρθρο, όπως τεκμηριωμένη και οδυνηρή η σύγκριση. Δεν ξέρω άν με λυπήσατε ή αν χάρηκα γιατί βγάλατε προς τα έξω την ανυπαρξία όλων των κατά καιρούς αρχόντων της περιοχής, το σίγουρο είναι ότι η Κίρρα είναι μιά παράπλευρη απώλεια. Σήμερα δείξατε αυτό που υποψιαζόμαστε, οτι δηλαδή κάποιοι εδώ και καιρό, μας έχουν τυλίξει σε μιά κόλα χαρτί και μας κουνάνε το χαρτί της ανασφάλειας και της εξάρτησης.
Το σίγουρο είναι ότι άμα ζητήσετε βοήθεια, εσείς ή οποιοσδήποτε άλλος για την προσπάθεια να σπρώξουμε τον τόπο προς τα εμπρός, μπορείτε να με υπολογίζεται και ξέρω και πολλούς άλλους. Αρκεί να το ζητήσετε. Μπράβο σας.