Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2012

20 δισ. ζητάει τώρα ο Σαμαράς ! ... Θα πάρουμε 9-12 ! ΑΥΤΟΙ ΔΕΝ ΕΛΕΓΑΝ 40 ΔΙΣ ? - ΣΩΠΑ ΚΑΛΕ ΠΟΥ ΜΑΣ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ.


Μετά τον αιφνιδιασμό και τη δυσαρέσκεια της κυβέρνησης που ακολούθησαν το ναυάγιο του Eurogroup της Δευτέρας, ο πρωθυπουργός περνάει σήμερα μια νέα, ίσως μεγαλύτερη, ημέρα μαρτυρίου.
Σήμερα διεξάγεται στις Βρυξέλλες έκτακτη Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, δηλαδή τον καθορισμό των κοινοτικών δαπανών της περιόδου 2014-2020.
Οι αποφάσεις που θα λάβουν οι ευρωπαίοι ηγέτες είναι εξαιρετικά σημαντικές για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Κι αυτό γιατί την περίοδο 2007-2013 οι συνολικές χρηματοδοτήσεις που αναλογούν στην Ελλάδα από το Ταμείο Συνοχής για Ανάπτυξη ανέρχονται σε 20,4 δισ. ευρώ, αλλά η χώρα μας κινδυνεύει να μην πάρει ούτε τα μισά και να μην ξεπεράσει τα 9-12 δισ. ευρώ.
Ο πρωθυπουργός, ο οποίος βρίσκεται ήδη στις Βρυξέλλες έθεσε την Τρίτη το θέμα σε κατ' ιδίαν συναντήσεις που είχε με τους Βαν Ρομπέι και Μπαρόζο. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Σαμαράς επισήμανε στους ευρωπαίους αξιωματούχους ότι δεν είναι λογικό μια χώρα που περνάει τη μεγαλύτερη λιτότητα και ύφεση που έχει περάσει ποτέ ευρωπαϊκή χώρα, να τιμωρηθεί με τη μεγίστη των ποινών στο θέμα των διαρθρωτικών πόρων και να υποστεί μείωση των κονδυλίων της τάξης του 40%.
Νέα αγωνία στο Μέγαρο Μαξίμου. Η Ελλάδα σύμφωνα με πληροφορίες, ζητά πρόσθετο πακέτο παράλληλα με το ΕΣΠΑ ως υποκατάστατο του «σχεδίου Μάρσαλ» το οποίο διεκδικεί από τους ευρωπαίους εταίρους. Προς το παρόν, ωστόσο, δίνει μάχη για να πιστωθούν στην Ελλάδα τα κονδύλια που δικαιούται και δεν γίνεται, φυσικά, ούτε λόγος για Σχέδιο Μάρσαλ.
Τον τόνο για την αγωνία της κυβέρνησης έδωσε πρόσφατα ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης. Μιλώντας σε ημερίδα στην Αθήνα ανέφερε ότι «μια μείωση του νέου ΕΣΠΑ θα μπορούσε να είναι και μια υπονόμευση της προσπάθειας της χώρας για τη δημοσιονομική προσαρμογή και για τη βιωσιμότητα του χρέους. Και αυτό γιατί το νέο ΕΣΠΑ είναι ουσιαστικά το μόνο εργαλείο για δημόσιες επενδύσεις, τυχόν περιορισμός του θα οδηγούσε σε ακόμα μεγαλύτερη ύφεση και σε μεγαλύτερα προβλήματα ως προς τη δημοσιονομική προσαρμογή και τη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους».
Αλλά και ο «γαλάζιος» ευρωβουλευτής Γιώργος Παπανικολάου, μιλώντας από τις Βρυξέλλες, δεν έδειξε αισιόδοξος: «Το 2007-2013 το προηγούμενο πλαίσιο δέσμευσε για την Ελλάδα περίπου 20 δισεκατομμύρια ευρώ. Αν οι φόβοι που υπάρχουν επιβεβαιωθούν, υπάρχει κίνδυνος τα 20 δισεκατομμύρια να γίνουν 12, να έχουμε μείωση 40%. Θέλουμε να πιστεύουμε όλοι ότι αυτό δεν θα συμβεί και τελικά τα ποσά θα είναι αντίστοιχα με τα ποσά του προηγούμενου πακέτου» είπε ο ευρωβουλευτής της ΝΔ κ. Παπανικολάου.
Περικοπές στα Ευρωπαϊκά κονδύλια. Δυστυχώς για την Ελλάδα, οι ευρωπαίοι ηγέτες θα καθήσουν σήμερα στο τραπέζι της Συνόδου αποφασισμένοι να ζητήσουν περικοπές στον κοινοτικό προϋπολογισμό. Η κατάσταση αναμένεται να επιβαρυνθεί περισσότερο μετά τη διαρροή της συμβιβαστικής πρότασης που θα καταθέσει στη Σύνοδο Κορυφής ο πρόεδρος της Ε.Ε. Χέρμαν βαν Ρομπέι, η οποία συρρικνώνει κατά 75 δισ. ευρώ την αρχική πρόταση της Κομισιόν.
Οι πλούσιες χώρες, με επικεφαλής τη Γερμανία, ζητούν ακόμη μεγαλύτερες περικοπές, μάλιστα ορισμένες ακραίες θέσεις μιλούν για μείωση μέχρι 200 δισ. ευρώ.
Με πρωτοβουλία του προέδρου της Ευρωβουλής συναντήθηκαν στις Βρυξέλλες ηγέτες 15 φτωχότερων κρατών-μελών, προκειμένου να συντονίσουν τις ενέργειές τους εν όψει της Συνόδου Κορυφής.
Στριμωγμένη πάλι η Ελλάδα. Η Ελλάδα μέσα σε αυτό το αρνητικό κλίμα έχει και ένα πρόσθετο πρόβλημα. Η Eurostat, η οποία καθορίζει βάσει κριτηρίων πλούτου τις χρηματοδοτήσεις ανά περιφέρεια, δεν λαμβάνει υπόψη τις επιπτώσεις της ύφεσης στη χώρα μας. Αποτέλεσμα αυτού είναι να εμφανίζονται οι ελληνικές περιφέρεις στα χαρτιά πλούσιες, ενώ στην πράξη με την ύφεση που ακολούθησε τα τελευταία τρία χρόνια να είναι πολύ φτωχότερες. Όσο φτωχότερη είναι μια περιφέρεια τόσο περισσότερα κονδύλια παίρνει από την Ε.Ε.
Τι μας δίνουν οι Ευρωπαίοι. Η αρχική πρόταση της Κομισιόν κατέβαζε τον «πήχη» από τα 20,4 δις ευρώ που δικαιούμαστε την περίοδο 2007- 2013 σε 12 δις ευρώ για την προσεχή περίοδο.
Όμως χθες, κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος αποκάλυψε, σύμφωνα με το Capital.gr, ότι η αναθεωρημένη πρόταση του βαν Ρομπάι κατεβάζει τον πήχη ακόμη παρακάτω, στα 11,2 δις ευρώ, στο κατώτατο δηλαδή δυνατό επίπεδο, ίσως και λιγότερα.
Αν η απόφαση αυτή δεν αλλάξει στη Σημερινή Σύνοδο Κορυφής, οι επιπτώσεις για την ελληνική οικονομία θα είναι καταστροφικές. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές που επικαλείται το capital.gr με αυτή την πρόταση οδηγούμαστε κάθε χρόνο σε 1,2 δις ευρώ χαμηλότερο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και η ανεργία θα είναι κατά 5% υψηλότερη.
Πρόσθετα κονδύλια ζητά το Ευρωκοινοβούλιο. Σύμμαχος της Ελλάδας σε αυτή τη προσπάθεια έγινε και το Ευρωκοινοβούλιο. Με αφορμή την άρνηση κρατών να συναινέσουν στην πληρωμή δαπανών του 2012 ο Αλέν Λαμασούρ επικεφαλής της επιτροπής Προϋπολογισμού του Ευρωκοινοβουλίου, έκανε λόγο για πρωτοφανή κατάσταση μετά την άρνηση επικύρωσης πρόσθετης δαπάνης του 2012.
«Δεν είναι δυνατό οι πλούσιες χώρες να ζητούν δημοσιονομική προσαρμογή τραβώντας το χαλί της ανάκαμψης» ανέφερε χαρακτηριστικά, δείχνοντας το στίγμα των προθέσεων που μάλιστα βρίσκει σύμφωνη την συντριπτική πλειονότητα των παρατάξεων.
Κόκκινο καμπανάκι: Η Ευρώπη δεν έχει πια λεφτά! Ο πρόεδρος της επιτροπής Προϋπολογισμών και επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας του Ευρωκοινοβουλίου Γάλλος ευρωβουλευτής του ΕΚ Αλέν Λαμασούρ, εξήγησε, ωστόσο, ότι «ήδη από τον Οκτώβριο δεν υπάρχουν πια κονδύλια για σημαντικά προγράμματα όπως το Έρασμος, η ανθρωπιστική βοήθεια, το Κοινωνικό Ταμείο, το Ταμείο Συνοχής, η ανάπτυξη της υπαίθρου και η έρευνα. Δυστυχώς παρότι πολλά κράτη μέλη συμφωνούν μαζί μας, υπάρχουν ορισμένα που αρνούνται αυτή την πραγματικότητα» δήλωσε.
Πρόσθεσε ότι μια συνέπεια αυτού είναι πολλά κράτη-μέλη που χρειάζονται τη βοήθεια της Ευρώπης, όπως η Ελλάδα, η Ισπανία, η Ιταλία, η Πορτογαλία ή η Ιρλανδία να βρεθούν χωρίς ευρωπαϊκά κονδύλια στο τέλος του έτους.
ΤΟ ΤΙ ΨΕΜΑ ΠΕΦΤΕΙ ΑΠΟ ΠΑΝΤΟΥ ΔΕΝ ΛΕΓΕΤΑΙ . ΜΗΝ ΑΚΟΥΤΕ ΤΙΠΟΤΑ
ΑΥΤΟΙ ΜΑΣ ΠΑΝΕ ΓΙΑ ΦΟΥΝΤΟ ΧΩΡΙΣ ΑΛΕΞΙΠΤΩΤΟ

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΘΥΜΑΤΑΙ Ο ΑΝΤΩΝΑΚΗΣ ΟΤΑΝ ΑΝΕΒΗΚΕ ΣΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΝΑ ΜΙΛΗΣΕΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΙ ΕΙΠΕ ΑΕΡΑΤΑ???ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΑΥΤΑ ΑΛΛΑ Κ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΘΑ ΦΕΡΩ κ.ΤΣΙΠΡΑ.ΧΑΧΑΧΑ ΝΑ ΔΩ ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΩ ΤΩΡΑ ΤΑ ΣΑΚΚΙΑ ΠΟΥ ΕΡΑΨΑ ΝΑ ΒΑΛΩ ΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...ΛΟΥ ΛΟΥ ΛΟΥ.

ΙΤΙΩΤΙΣΑ.-

Ανώνυμος είπε...

ΠΩΣ ΕΛΕΓΑΝ?ΔΟΣΗ ΜΑΜΟΥΘ!!!ΤΩΡΑ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΔΟΣΗ ΠΟΝΤΙΚΙ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΒΑΡΒΑΡΑ ΜΕΤΡΑ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΩΝ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ.