Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2012

ΚΡΙΣΙΜΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ


Μoskva Vs Iwo Jima στην Ανατολική Μεσόγειο - Δύο νέα ρωσικά πολεμικά καθ'οδόν προς Συρία
Το ρωσικό καταδρομικό Moskva και ο στολίσκος του οποιου ηγείται, βρίσκεται αυτή την στιγμή "ενώπιος ενωπίω" με τον αμερικανικό στολίσκο που με ναυαρχίδα το ελικοπτεροφόρο USS Iwo Jima κατέπλευσε στην Α. Μεσόγειο σε απόσταση αναπνοής από την ακτίνα δράσης των συριακών αντιπλοϊκών χερσαίων πυροβολαρχιών Ρ-800 που χειρίζονται φυσικά Ρώσοι "σύμβουλοι".
Την Παρασκευή ελάχιστοι αντιλήφθηκαν την σημασία της ανακοίνωσης του ρωσικού Αρχηγείου (το defencenet.gr είχε δώσει από την Πέμπτη της είδηση της σύγκλισης των πλοίων του ρωσικού Στόλου στην Α.Μεσόγειο) , ότι "Καταπλέει στην Γάζα ο ρωσικός Στόλος για τυχόν εκκένωση Ρώσων πολιτών από την περιοχή".
Η ανακοίνωση ήρθε ... δύο ημέρες μετά την εκεχειρία στην Γάζα. Και ταυτοχρόνως ήταν η πρώτη φορά μετά το 1973 που εμφανίστηκε ρωσικος Στόλος στην περιοχή.
Αλλά το ζήτημα είναι άλλο: Το Moskva δεν βρίσκεται στην περιοχή κατά τύχη. Μεταφέρει μια ολόκληρη πυροβολαρχία της ναυτικής έκδοσης του S-300PMU1, συνολικά 64 βλήματα που μπορούν να μετατρέψουν σε ερείπιαν την οποιαδήποτε no-fly-zone επιχειρηθεί στην Συρία.
Αυτό που έκανε το ΝΑΤΟ με την αποστολή των Patriot PAC-3 το έκανε η Ρωσία με το Mοskva.  Η οποία κάθε άλλο παρά φαίνεται να συμβιβάζεται με την ιδέα αποχώρησης από την Συρία.
Πάντως μόνο με αυτές τις δυνάμεις (καταδρομικό Moskva, το αντιτορπιλικό Smetlivy, το αρματαγωγό  Novocherkassk και το αποβατικό Saratov, το ρυμουλκό MB-304 και το πετρελαιοφόρο Ιβάν Bubnov) το ρωσικό Ναυτικό δεν μπορεί να υπολογίζει ότι μπορεί να επιτύχει αποτελεσματική προβολή ισχύος, εκτός αν προορίζονται για εκκένωση μάχης.
Και για τον λόγο αυτό έχει αποφασιστεί στην Μόσχα να αυξηθεί με άλλα δύο σκάφη, η ρωσική ναυτική δύναμη, χωρίς να διευκρινίζεται τι είδους σκάφη.
Από την εβδομάδα που ξεκινά αύριο θα φανεί το πόσο γρήγορα θα ξεκινήσουν οι επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ στην Συρία και σε τι αποσκοπούν αυτές οι επιχειρήσεις...

Δεν υπάρχουν σχόλια: