Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2012

«Πρωταθλήτριες» οι ελληνικές επιχειρήσεις στη μείωση μισθών


Εν μέσω κρίσης, οι Έλληνες επιχειρηματίες είναι εκείνοι που, πρώτοι απ’ όλους, σπεύδουν να μειώσουν τις αμοιβές των εργαζομένων τους, οι οποίοι υφίστανται περισσότερο από τον καθένα τις οδυνηρές συνέπειες της ύφεσης. Αυτό προκύπτει από την έρευνα Μισθολογικών Μεταβολών 2012 της Aon Hewitt για την Ελλάδα, που ολοκληρώθηκε με τη συμμετοχή 165 ελληνικών και πολυεθνικών επιχειρήσεων από τους σημαντικότερους παραγωγικούς κλάδους της ελληνικής αγοράς.
Η συγκεκριμένη έρευνα, η οποία πραγματοποιήθηκε στο διάστημα Απριλίου-Ιουλίου, αποτελεί μέρος της ευρύτερης ετήσιας έρευνας Αμοιβών και Παροχών της Aon Hewitt για την Ελλάδα, η οποία παρέχει πλήρη ανάλυση του συνολικού πακέτου αποδοχών των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας.
Η έρευνα καταγράφει τη «βουτιά» των μισθών κατά 11,8%, σε ποσοστό περίπου 29,4% επί του συνόλου των επιχειρήσεων. Αξίζει να σημειωθεί πως, πάνω από το 40% των ελληνικών επιχειρήσεων που συμμετείχαν στην έρευνα, έχει ήδη εφαρμόσει μειώσεις και απολύσεις, ενώ μόνο το 9,1% των πολυεθνικών έχει προχωρήσει σε μειώσεις μισθών, με το 17,9% να έχει περιορίσει το προσωπικό τους.
Οι εταιρείες που σε ποσοστό 26,5% πήγαν «κόντρα» στην κρίση και έδωσαν αυξήσεις, ανήκουν κυρίως στους κλάδους της υψηλής τεχνολογίας και στο φαρμακευτικό κλάδο.
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: