Σάββατο 17 Νοεμβρίου 2012

Πρόταση αυτοδιάλυσης ΠΑΣΟΚ- ΔΗΜΑΡ και ενοποίησής τους απο μηδενική βάση


- Στο τελικό στάδιο διαμόρφωσης βρίσκεται η πρόταση
 - Στα τέλη του μήνα οι ανακοινώσεις
- Κινητικότητα και στα "δεξιά" του πολιτικού φάσματος
Στο τελικό στάδιο διαμόρφωσης της πρότασής τους για τη δημιουργία ενός νέου πολιτικού σχήματος στο χώρο της κεντροαριστεράς βρίσκονται οι 6 γνωστές κινήσεις «Π80», «Κοινωνικός Σύνδεσμος», «Μπροστά», «Νέοι Μεταρρυθμιστές», «Πολιτεία 2012» και «Πρωτοβουλία Β» που προέρχονται και κινούνται ουσιαστικά μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ανανεωτικής αριστεράς.
Οι συγκεκριμένες κινήσεις συσκέπτονται καθημερινά με σκοπό τα συντομότερο δυνατόν, πριν ακόμη ίσως εκδηλωθούν οι τελικές πρωτοβουλίες του Ευάγγελου Βενιζέλου για το Συντακτικό Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να δημοσιοποιήσουν την τελική τους θέση και πρόταση στην κατεύθυνση ανασυγκρότησης και ανασύστασης της κεντροαριστεράς στη χώρα μας με βάση τα ευρωπαϊκά δεδομένα και πρότυπα.
Σύμφωνα με πληροφορίες οι κινήσεις θα θέσουν προς διάλογο και συζήτηση μια πρόταση που θα εστιάζεται:
 - Στην αυτοδιάλυση του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ
 - Στην ενοποίηση των δύο κόμματων από μηδενική βάση μέσα από ένα ιδρυτικό και καταστατικό Συνέδριο δημοκρατικών αρχών και λειτουργίας
 - Σ΄ ένα όνομα του νέου κόμματος/σχήματος που θα προσδιορίζει με σαφήνεια το ευρώ-σοσιαλιστικό/σοσιαλδημοκρατικό χαρακτήρα του. Οι ανακοινώσεις αναμένονται το επόμενο χρονικό διάστημα, ενδεχομένως περί τα τέλη Νοεμβρίου στο πλαίσιο εκδήλωσης.
Το ζητούμενο βέβαια είναι κατά πόσο αυτή η πρόταση θα τύχει της αποδοχής από τα στελέχη, τα μέλη και κυρίως την κοινωνική και εκλογική βάση των δύο κόμματων, δηλαδή του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ.
Είναι αξιοσημείωτο ότι στο χώρο της ΔΗΜΑΡ διϊστανται οι απόψεις, καθώς υπάρχει η άποψη που κινείται στην κατεύθυνση δημιουργίας κεντροαριστερού σχήματος από μηδενική βάση, και μία άλλη που προτείνει την τυπική ενοποίηση των νυν κομματικών σχηματισμών ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ.
Η ευρύτερη εικόνα της κινητικότητας στο χώρο της Κεντροαριστεράς/Αριστεράς συμπληρώνεται επίσης από τις διεργασίες στον ΣΥΡΙΖΑ και τη πρωτοβουλία Τσίπρα για δημιουργία ενιαίου κόμματος, μέσα ουσιαστικά από την απορρόφηση των «συνιστωσών» στον ΣΥΝ, αλλά και την πορεία του ΚΚΕ προς το Συνέδριο του την άνοιξη, όπου πιθανότατα θα υπάρξει και αλλαγή ηγεσίας με την αποχώρηση της Αλέκας Παπαρήγα μετά από 21 χρόνια στο τιμόνι του Περισσού.
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του Νewsit οι έντονες διεργασίες μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ προκαλούν το έντονο ενδιαφέρον της ηγεσίας της ΝΔ, ενόψει και των αλλαγών που θέλει να προωθήσει ο Αντώνης Σαμαράς από τη δική του πλευρά μέσα από την δημιουργία ενός φιλελεύθερου φιλοευρωπαϊκού μετώπου, πέρα και έξω από τα στενό πλαίσιο της ΝΔ.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: