Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2012

Λύση αλά-ΑΤΕ για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο


Διασπάται σε good-bad bank και... εξαφανίζεται tax_tam Την τύχη της ATEbank θα έχει και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, το οποίο μέσα στις αμέσως προσεχείς εβδομάδες, εντός του Δεκεμβρίου, θα διασπασθεί σε "καλή"-"κακή" τράπεζα.
Το υγιές κομμάτι θα πουληθεί, ενώ το προβληματικό θα το φορτωθεί το Δημόσιο και θα πάει σε εκκαθάριση. Ο όρος αυτός υπαγορεύεται από την τρόικα και θα περιλαμβάνεται στο κείμενο της συμφωνίας για την εκταμίευση της δόσης του δανείου.
Η ελληνική κυβέρνηση θα αναλάβει τη δέσμευση ότι οι διαδικασίες "τεμαχισμού" της τράπεζας και πώλησης του υγιούς κομματιού της θα ολοκληρωθούν μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου. Υπολογίζεται ότι η "εξαφάνιση" του ΤΤ θα κοστίσει περίπου 2,8 δισ. ευρώ στο ελληνικό Δημόσιο, το οποίο θα επωμισθεί τα προβληματικό κομμάτι της τράπεζας.
Για το υγιές υπάρχει ισχυρό ενδιαφέρον από τις τρεις μεγάλες τράπεζες - Εθνική/Eurobamk, Alpha Bank, Πειραιώς. Επισημαίνειται ότι Εθνική και Eurobank κατέχουν αθροιστικά περίπου 12% των μετοχών του ΤΤ.
"Υποψηφιότητα" θέτει και η Τρ. Αττικής, η οποία με την απόκτηση του δικτύου και του ενεργητικού του ΤΤ θα έμπαινε στο κλάμπ των μεγάλων τραπεζών και θα μπορούσε να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων και στην ενίσχυση του ανταγωνισμού.
Sofokleousin

Δεν υπάρχουν σχόλια: