Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2012

Κατακόρυφη αύξηση για νοσηλεία σε ιδιωτικές κλινικές.


Πως αλλάζει ο κανονισμός παρόχων του ΕΟΠΥΥ. Ποια είναι η γνώμη των Ελλήνων για το σύστημα υγείας.
Βαθιά το χέρι στην τσέπη θα πρέπει να βάλουν οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ δηλαδή πια σχεδόν το σύνολο των ασφαλισμένων της χώρας, αν θέλουν μια καλύτερη νοσηλεία σε ιδιωτικές κλινικές.
Ο νέος κανονισμός παροχών του ΕΟΠΥΥ κόβει σχεδόν τα πάντα καθώς υποχρεώνει τους ασθενείς να πληρώνουν από 30 έως 50% συμμετοχή. Ειδικότερα οι ασφαλισμένοι του ΟΓΑ που θεωρούνται ότι καταβάλουν τη μικρότερη εισφορά για υγειονομική περίθαλψη θα πρέπει να πληρώνουν τα μισά από την τσέπη τους καθώς η συμμετοχή τους αγγίζει πια το 50%.

Τι σημαίνει αυτό για περίθαλψη σε μια ιδιωτική κλινική;
Ότι θα καταβάλουν τα περισσότερα από την τσέπη τους καθώς σχεδόν ποτέ δεν είναι σαφές με τα κλειστά ενοποιημένα νοσήλια πόσα πρέπει να δίνει το Ταμείο και πόσα ο ασθενείς. Άλλωστε οι περισσότερες κλινικές φροντίζουν να υπερφορτώνουν τις παρεχόμενες υπηρεσίες με συνέπεια στο τέλος η διαφορά που πρέπει να πληρώνει ο ασθενής να είναι τεράστια.
Και για όλους τους υπόλοιπους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ όμως η νοσηλεία σε ιδιωτική κλινική είναι πια απαγορευτική καθώς θα συμμετέχουν με 30%. Αντίστοιχα τα ποσά που θα προκύπτουν θα είναι τεράστια.  Και η κυβέρνηση με την τρόικα προχώρησαν και ένα βήμα παραπάνω.
Ορίζουν και εισοδηματικά κριτήρια για την κάλυψη των αναλώσιμων σε χρονίως πάσχοντες οι οποίοι όμως πρέπει κάθε μήνα να καταβάλουν πια αμέτρητα ευρώ αφού τα αναλώσιμα είναι απολύτως απαραίτητα για τη θεραπεία τους. Η συμμετοχή τους διαμορφώνεται πλέον στο 25% για το υγειονομικό υλικό.
Τα εισοδηματικά κριτήρια θα ορίζονται από τον ΕΟΠΥΥ με τον κίνδυνο βέβαια να αυξομειώνονται με βάση τις οικονομικές ανάγκες του φορέα. Κατακόρυφη αύξηση προβλέπει ο νέος κανονισμός παροχών του ΕΟΠΥΥ και για τις εξετάσεις των ασθενών για τις οποίες θα πρέπει πια να καταβάλουν  το 45% της αξίας.

Έρευνα Alco: 7 στους 10 δυσαρεστημένοι από το σύστημα υγείας
Εν τω μεταξύ, την πιο γκρίζα εικόνα έχουν οι Έλληνες για το σύστημα Υγείας της χώρας μας γεγονός που αποτυπώνεται ξεκάθαρα και σε μεγάλη έρευνα που πραγματοποίησε η εταιρεία ALCO για λογαριασμό του Φαρμακευτικού Συλλόγου της Αθήνας (ΦΣΑ) σε δείγμα 1000 ατόμων σε όλη τη χώρα.
Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι οι Έλληνες απολαμβάνουν χειρότερες υπηρεσίες με τον πολυδιαφημισμένο ΕΟΠΥΥ, είναι καχύποπτοι απέναντι στην επίμονη τρόικα για τη δραστική ουσία ενώ δεν είναι ευχαριστημένοι ούτε από τα ασφαλιστικά Ταμεία αλλά τελικά ούτε και από τους γιατρούς. Με τα πιο μελανά χρώματα περιγράφουν οι Έλληνες τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας στη χώρα μας οι οποίες ούτως ή άλλως φθίνουν καθημερινά. Ειδικότερα σύμφωνα με την έρευνα που πραγματοποίησε η εταιρεία ALCO για λογαριασμό του ΦΣΑ, το 74% των πολιτών δεν είναι ικανοποιημένοι από την ποιότητα των υπηρεσιών υγείας στην Ελλάδα  και μόνο το 23% είναι ικανοποιημένοι.
Τη χειρότερη εικόνα την έχουν οι πολίτες για τα ασφαλιστικά Ταμεία που με ποσοστό 77% δηλώνουν μη ικανοποιημένοι. Στο μείον 32% βρίσκονται οι γιατροί οι οποίοι φαίνεται ότι δεν έχουν δημιουργήσει τελικά και την καλύτερη εικόνα.
Οι μισοί πιστεύουν (50%) ότι οι δαπάνες στην Υγεία μειώθηκαν εξαιτίας της μείωσης των υπηρεσιών και όχι επειδή χτυπήθηκε το μαύρο χρήμα ενώ μόνο το 36% εκτιμά ότι μειώθηκαν οι δαπάνες επειδή περιορίσθηκε η σπατάλη.
Ο ΕΟΠΥΥ έκανε τα πράγματα χειρότερα στην υγεία για τους περισσότερους (59%) ενώ μόνο το 11% θεωρεί ότι είναι καλύτερα. Και αυτό επειδή οι πολίτες θεωρούν σε ποσοστό 68%  δεν έχουν επιτευχθεί με το νέο φορέα οι στόχοι δηλαδή καλύτερες υπηρεσίες και καλύτερες τιμές.
Επίσης 7 στους 10 (68%) θεωρούν ότι είναι σωστές οι κινητοποιήσεις των φαρμακοποιών δεδομένου ότι είναι απλήρωτοι για μήνες ενώ 6 στους 10 συμφωνούν να γίνει συμψηφισμός των χρεών ώστε να διευκολυνθεί ο κλάδος. Η συνταγογράφηση με βάση τη δραστική ουσία είναι για το 37% των ερωτηθέντων αρνητική εξέλιξη για την περίθαλψή τους, το 35% δεν απαντά καθώς δεν γνωρίζει ενώ μόλις το 11% θεωρεί ότι θα είναι θετική εξέλιξη.
Τα ανώνυμα γενόσημα φάρμακα ανησυχούν τους Έλληνες, καθώς οι 6 στους 10 (64%) εκτιμούν ότι εγκυμονούν κινδύνους για την υγεία τους. Γι αυτό άλλωστε το 56% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι πρέπει οι γιατροί να συνταγογραφούν συγκεκριμένα επώνυμα φάρμακα.
Άλλωστε το 81% εμπιστεύεται τα επώνυμα ελληνικά φάρμακα (το 37% πολύ και το 44% αρκετά). Όσο για την τρόικα, οι περισσότεροι έχουν αρνητική άποψη και δεν πιστεύουν ότι πίσω από την προσπάθειά της να προωθήσει τη δραστική ουσία κρύβονται συμφέροντα (72%).

Δεν υπάρχουν σχόλια: