Κυριακή 4 Νοεμβρίου 2012

Μαντρώνουν τους αντάρτες



Με τα βλέμματα στραμμένα στην ψηφοφορία της Τετάρτης και την κοινωνική οργή για το νέο επώδυνο πακέτο μέτρων, συνεδριάζουν οι κοινοβουλευτικές ομάδες των κομμάτων με τον Αντώνη Σαμαρά να παίρνει τη σκυτάλη και να ακολουθούν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και της ΔΗΜΑΡ.

Ο Πρωθυπουργός βρίσκεται σε ανοιχτή επικοινωνία με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελο Βενιζέλο. Κύκλοι του Μαξίμου αναφέρουν ότι ο Αντώνης Σαμαράς θα επιχειρήσει έστω και την ύστατη στιγμή να αλλάξει τη στάση της ΔΗΜΑΡ, προκειμένου να ψηφιστεί το πακέτο μέτρων και να εκταμιευθεί η δόση των 31.5 δισ. ευρώ.

Χθες, Σάββατο, σε παρέμβασή του στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, ο κ. Στουρνάρας χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό και το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα «ισχυρά διαπραγματευτικά όπλα στη φαρέτρα της κυβέρνησης» και κάλεσε τους βουλευτές να τα υπερψηφίσουν.

Στις 11.30 ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς συγκάλεσε την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας προς ενίσχυση της συνοχής και αποφυγή τυχόν απροόπτων, όπως για παράδειγμα την εκδήλωση αντάρτικου βουλευτών που θα παρεκκλίνουν από την κομματική γραμμή.

Ζητούμενο για τον πρωθυπουργό είναι καμία απώλεια, εξ ου και αναμένεται να επαναλάβει την απόλυτη ανάγκη ψήφισης των μέτρων για την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ, επιβάλλοντας σύμφωνα με τις ενδείξεις επί της ουσίας κομματική πειθαρχία.



Live video from your iPhone using Ustream
Μετά την οριστική απόφαση της κυβέρνησης να φέρει τα μέτρα σε ένα άρθρο χωρίς να διαχωρίσει τα εργασιακά, οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ διαφαίνεται ως πιθανότερο ότι θα ψηφίσουν «παρών». Οι τελικές αποφάσεις του κόμματος θα ληφθούν τη Δευτέρα κατά τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής και αφού θα έχει προηγηθεί η συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής.

Πάντως, ο Φώτης Κουβέλης μιλώντας στο Έθνος της Κυριακής αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην υπερψηφίσει ούτε τον προϋπολογισμό. «Εξετάζουμε τον προϋπολογισμό και θα αποφασίσουμε για την τελική μας στάση όταν αυτός θα έρθει στη Βουλή» λέει ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς.

Την ίδια ώρα, στο ΠΑΣΟΚ ο Ευάγγελος Βενιζέλος επιχειρεί να αποτρέψει νέες διαρροές από τους βουλευτές του στην ψηφοφορία επί του πολυνομοσχεδίου και να φρενάρει τις φυγόκεντρες δυνάμεις στο κόμμα στον απόηχο της πρόσφατης θυελλώδους συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Ο κ. Βενιζέλος έχει κατ' ιδίαν επαφές με βουλευτές που εκφράζουν επιφυλάξεις -το Σάββατο συναντήθηκε με τον Κ.Σκανδαλίδη, ενώ είχε και τηλεφωνική επικοινωνία με τον Μάρκο Μπόλαρη.

Σε θέση μάχης θέτει την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας, ενόψει της μεγάλης κοινοβουλευτικής μάχης. Οι βουλευτές του κόμματος συνεδριάζουν στις 18.00 το απόγευμα της Κυριακής για να χαράξουν το πλαίσιο των παρεμβάσεων στην Ολομέλεια της Βουλής, αλλά και να υπάρξει συντονισμός, ώστε να εκφραστεί ενιαία το κόμμα και χωρίς παρεκκλίσεις από την κεντρική γραμμή, που θα αναπτύξει ο κ. Τσίπρας.

Βασικός στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι να αυξηθεί και η πίεση έξω από τη βουλή, με τις κινητοποιήσεις, που οργανώνουν για τις επόμενες κρίσιμες μέρες όλα τα μεγάλα συνδικάτα της χώρας.

www.zougla.gr
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: