Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2012

ΙΤΕΑ: ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ ΤΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟ ΓΑΛΛΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ


            Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το αφιέρωμα στον Γαλλικό Κινηματογράφο που πραγματοποιήθηκε στην Ιτέα από την Κινηματογραφική Λέσχη σε συνεργασία με τη Γαλλική Πρεσβεία και το Γαλλικό Ινστιτούτο Αθήνας. Πλήθος θεατών (ενήλικες αλλά και μαθητές) απόλαυσαν κινηματογράφο υψηλών προδιαγραφών. 
            Η παιδική ταινία του αφιερώματος «Ο πόλεμος των κουμπιών» (2011) του Γιαν Σαμιέλ θα προβληθεί σε μία προβολή για τα σχολεία σε συνεννόηση με τους εκπαιδευτικούς.
Μερικές πληροφορίες για την ταινία  
H παιδική ηλικία στο γαλλικό σινεμά έχει μεγάλη παράδοση, που εμπνέει και σήμερα παραγωγούς και σκηνοθέτες. Η ταινία βασίζεται σε ένα από τα διασημότερα έργα της γαλλικής λογοτεχνίας, με ήρωες παιδιά, τον «Πόλεμο των κουμπιών» του Λουί Περγκό. Το μυθιστόρημα αυτό πρωτοεκδόθηκε το 1912, έχει ανατυπωθεί περισσότερες από τριάντα φορές κι έχει μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες (και στα Ελληνικά). Η πρώτη ασπρόμαυρη μεταφορά στη μεγάλη οθόνη έγινε από τον Υβ Ρομπέρ το 1962, μια ταινία που λατρεύτηκε από τις γενιές εκείνης της εποχής και ανήκει στις κλασσικές ταινίες. Η σημερινή έγχρωμη ταινία του 2011 έχει σκοπό  να κάνει κοινωνούς τους σύγχρονους θεατές μικρής ηλικίας σε ένα τόσο σπουδαίο κομμάτι της γαλλικής κουλτούρας. 
            Η ιστορία αφορά τα πιτσιρίκια δύο γειτονικών χωριών στη Νότια Γαλλία που «μάχονται» μέχρι τη τελική επικράτηση. Χρησιμοποιούν αυτοσχέδια όπλα σπάνιας εφευρετικότητας: από σφεντόνες μέχρι εκτοξευτήρες ώριμων κορόμηλων, από ευφυείς ενέδρες μέχρι πρωτότυπες εφορμήσεις. Οι ηττημένοι πρέπει να υποστούν το ξήλωμα των κουμπιών τους. Και ποιος ακούει τους γονείς, όταν γυρίσει χωρίς κουμπιά στο σπίτι;
Χιούμορ, σκανταλιές, γέλιο και συγκίνηση….
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: