Κυριακή 23 Δεκεμβρίου 2012

ΔΕΛΦΟΙ: ΕΚΘΕΣΗ «ΜΑΣΣΑΛΙΑ» 15 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ ΕΩΣ 15 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

 
EΛΛHNIKH ΔHMOKPATIA
YΠOYPΓEIO ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ, ΠOΛITIΣMOY
ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
Ι΄ ΕΦΟΡΕΙΑ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΩΝ ΚΑΙ
ΚΛΑΣΙΚΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ
Tαχ. Δ/νση : Δελφοί                                   Δελφοί, 23.12.2012
Τ.Κ.: 330 54 Αρ.                                        Πρωτ.: ΔΥ
Πληροφορίες : Ν. Πετρόχειλος                 ΠΡΟΣ: Τοπικές Εφημερίδες
Τηλέφωνο : 22650 82313
FAX: 22650 82966
E-mail:: iepka@culture.gr
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Άποικοι της Φώκαιας, οι Μασσαλιώτες, ποτέ δεν λησμόνησαν το ρόλο του Δελφικού Ιερού στην ίδρυση της πόλης τους. Για το λόγο αυτό και παρά τη μεγάλη απόσταση που τους χώριζε από το θρησκευτικό κέντρο συμμετείχαν στους αγώνες και τις εορτές, προσέφεραν αναθήματα, ενώ στα τέλη του 6ου αιώνα π.Χ. αφιέρωσαν ένα μικρό οικοδόμημα, έναν θησαυρό. Για την κατασκευή του προτίμησαν τον λεγόμενο «αιολικό ρυθμό» αρχιτεκτονικής που επιχωρίαζε στα παράλια της Ιωνίας, προκειμένου να θυμίζουν στους επισκέπτες και τους προσκυνητές την καταγωγή τους. Η ζωφόρος πάνω από τους τοίχους έφερε ανάγλυφες σκηνές από μάχες πολεμιστών- Ελλήνων- ενάντια σε  Αμαζόνες και μια επιγραφή στο κέντρο του επιστυλίου υπερήφανα δήλωνε την καταγωγή των αναθετών:  ΜΑΣΣΑΛΙΗΤΑΙ.
Τμήματα από τη ζωφόρο του οικοδομήματος, είκοσι πέντε στον αριθμό, τρία αρχιτεκτονικά μέλη, καθώς και μια επιτύμβια στήλη για κάποιον Άπελλι, γιό του Δήμωνος, επίσης από τη Μασσαλία που πέθανε εδώ κατά τις αρχές του 5ου αι. π.Χ., όλα έργα τέχνης που φυλάσσονται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Δελφών, αποτελούν αντικείμενο προσωρινού δανεισμού, μετά από σχετική γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, στο Musée d’ Archéologie Méditerranéenne στη σύγχρονη Μασσαλία, με αφορμή την ανακήρυξη της πόλης ως Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το έτος 2013.
Το Μουσείο, ένα από τα σπουδαιότερα στη Γαλλία, θα παρουσιάσει την έκθεση «Ο Θησαυρός των Μασσαλιωτών» κατά το διάστημα από 15 Ιανουαρίου έως 15 Απριλίου 2013. Η έκθεση αναμένεται να ενισχύσει την προβολή της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς και ιδιαίτερα του Δελφικού Ιερού σε διεθνές επίπεδο.
Η Προϊσταμένη της Εφορείας
Αθανασία Ψάλτη
Αρχαιολόγος

 

10 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

καλα ολα αυτα ρε πατριώτες αλλά γίνονται και κατι μ@λ@κιες στους Δελφους που σπανε καρυδια!!!
Εδώ στρην Φωκιδα ειμαστε του ποταματου.... ειναι ενα γεγονος αλλα και τετοια καταντια δεν εχει προηγουμενο!!! Γιναμε οι φιλοξενητες του καθε νουμερου καλιτεχνη/// και η Μαρια φωτογραφηθηκε μεζι με τις μουτζουρες για να μας δειξει ποσο φιολοξενοι ειμαστε εμεις τα νουμερα


ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΚΑΙ ΘΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΤΕ

http://thiva-nikolas.blogspot.gr/2012/12/blog-post_6828.html

ΜΑΡΙΑ είπε...

Πριν από 3 χρόνια το Μουσείο είχε τις πόρτες του κλειστές,ούτε Εκθέσεις,ούτε εκπαιδευτικά προγράμματα.Σκοτάδι στον Πολιτισμό,οι αποθήκες βρώμικες,τα αρχαία αφρόντιστα........σας ενόχλησε η Έκθεση ενός διεθνούς φήμης Καλλιτέχνη,που ενέκρινε το ΥΠΑΙΘΠΑ?
Αντί να χαιρόμαστε που προβάλλεται το Μουσείο και ο τόπος μας?Όσο για τις μουτζούρες συμβολίζουν τη σκλαβιά του σημερινού ανθρώπου και κρύβουν λέξεις.....όμως ο κ Ξένος μπορεί να σας πει περισσότερα εαν επισκεφθείτε την Έκθεση.

Ανώνυμος είπε...

Δεν θα τσιμπήσουμε όπως με τα γίδια. Πάνε και τρία χρόνια εξάλλου και πολλά έγιναν, για τα οποία μιλάει η ιστορία... Τί το ήθελες το thiva-nikolas ... delphi-nikolas είσαι...

Ανώνυμος είπε...

Ευτυχώς που η Έκθεση άρεσε πολύ στους Φοιτητές και στους μαθητές των σχολείων που την κατάλαβαν Όμως αντί να ασχοληθείτε με την εξεύρεση πόρων για την αναστήλωση των μνημείων,λοιδορείτε ένα σύγχρονο καλλιτέχνη που πρέπει να πλύνετε τα χέρια σας από τις ραδιουργίες σας για να τον χαιρετήσετε.

Ανώνυμος είπε...

Τί έγινε ρε Παιδιά... Ο Πάνας μάζεψε τα φιλαράκια του για γιουρούσι πάλι???

Ανώνυμος είπε...

Πρός 5:55
Το ότι παραδέχεσαι ότι είσαι νούμερο είναι πρόοδος. Δεν είναι όμως όλοι η Φωκίδα επειδή είσαι εσύ

Ανώνυμος είπε...

Μην μπλέκεις όμως την Βοιωτία... αυτό εννοούσα. Όσο για την έκθεση, αν δεν σου αρέσει, ζήτα μετάθεση, τρίτο πηγάδι Προναία... Θα σου πηγαίνει...

Ανώνυμος είπε...

Αυτος ο Νομός και γενικα η περιοχή μας εμεινε πισω στο σκοταδισμο γιατι καποια μυαλα και καποια ανθρωποι(;) που τα μεταφερουν εχουν απαραδεκτες αποψεις για τον πολιτισμό αλλά και την τεχνη γενικά. Ντρεπομαι να ακουω ημιμαθεις τυπακια να αποκαλουν την εκεθση του εικαστικου ως ''νουμερο καλλιτεχνης'' κτλ κτλ. Ευτυχως υπαρχουν ανθρωποι που δουλευουν πραγματικα στο μουσειο Δελφων και εχουμε αυτη την εντονη δραστηριοτητα για το νομό μας. Πότε ξανα ειχανε γινει τοσες απανοτες εκδηλωσεις οπως εκπαιδευτικα προγραμματα, ημεριδες, φιλοξενιση μυρτιδας, ξενου κλτ?????Και ολα αυτα σε μια εποχη που η Ελλαδα δεν επιχορηγει τιποτα και ολα μα ολα γινονται απο την δημιουργικοτητα και την προθεση των εργαζομεςνων στο μουσειο και μονον. Πολλα συγχαρητηρια στους υπευθυνους της Ι ΕΠΚΑ και ας κρατησουμε ως απαντηση επιβεβαιωσης του εργου που εκτελειται στο μουσειο τις χαρουμενες φωνες και τις επιφωνιες ενθουσιασμου των λιλιπουτιων επισκεπτων που κατεκλεισαν το μοσυειο κατα την εκεθση της μυρτιδας ξεπερνοντας τα 1000 ατομα απο σχολεια της ελλαδας.Αν δεν γινοτανε εργο στο μουσειο θα λεγατε ντροπη να μην προβαλουν δραστηριοτητα.Τα τελευταια 3 χρονια το μουσειο δελφων παρουσιαζει σημαντικοτατο εργο.Αν δεν το καταλαβαινουν οι κατοικοι της Φωκιδας ας μεινουν στο μονο που ξερουν να κανουν, δηλαδη στα κουτσομπολια και τις ψευδεις δηλωσεις και ας αφησουν την τεχνη σε οσους την καταλαβαινουν.Καλα χριστουγεννα!!!!!!!Και ευχομαι το αστρο των χριστουγεννων να φωτισει τις αντιληψεις ορισμενων πικροχολων και κακιασμενων..

Ανώνυμος είπε...

ΩΡΕ!!! ΓΙΟΥΡΟΥΣΙ ΟΙ ΤΟΠΙΚΟΙ ΤΗΣ ΕΓΧΩΡΙΑΣ ΤΡΟΙΚΑΣ!!!! ΜΗΝ ΑΓΧΩΝΕΣΤΕ ΩΡΕ!!! ΠΟΛΛΟΙ ΕΙΔΑΝ ΛΙΓΟΙ ΚΑΤΑΛΑΒΑΝ!!! ΚΑΛΑ ΚΡΑΤΕΙΤΕ!!ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΑΡΟΝ!!!

Ανώνυμος είπε...

26 Δεκεμβρίου 2012 5:22 μ.μ.

"Τοπικοί της Τρόικας";;
Το μυαλό σου και μια λίρα.

"Πολλοί είδαν λίγοι κατάλαβαν"
Εσύ το είδες;