Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου 2012

ΙΤΕΑ: ΣΗΜΕΡΑ Η ΤΑΙΝΙΑ «Ο ΚΑΡΥΟΘΡΑΥΣΤΗΣ»


ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΙΤΕΑΣ
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 28/12/2012 ΩΡΑ 7μμ
Μια ταινία για όλη την οικογένεια
Ο ΚΑΡΥΟΘΡΑΥΣΤΗΣ
του Αντρέι Κοντσαλόφσκι

Πρωταγωνιστούν: Τζον Τορτούρο , Ελ Φάνινγκ , Νέιθαν Λέιν, Γιούλια Βισότσκαγια
Έτος: 2010
Διάρκεια: 108'
Κατηγορία: Περιπέτεια Φαντασίας
ΜΕ ΥΠΟΤΙΤΛΟΥΣ

Η κλασική ιστορία του Καρυοθραύστη όπως δεν την έχετε ξαναδεί!!!

Ένα 9-χρονο κορίτσι, η Μαίρη, περνά τα Χριστούγεννα βαρετά στη Βιέννη μέχρι τη μέρα που ο θείος της φτάνει στο σπίτι με ένα μαγικό δώρο: έναν ξύλινο καρυοθραύστη! Το βράδυ, ο μικρός Καρυοθραύστης ζωντανεύει και την οδηγεί σε ένα μαγικό κόσμο όπου όλα τα Χριστουγεννιάτικα παιχνίδια ζωντανεύουν!
Εκεί όμως, το φανταστικό βασίλειο του μικρού Καρυοθραύστη απειλείται από τον τυραννικό Βασιλιά των Ποντικιών και τη φθονερή μητέρα του και η Μαίρη ζει μια μοναδική περιπέτεια για τη σωτηρία του βασιλείου, που δε θα ξεχάσει ποτέ!
Η αρχική ιστορία «Ο Καρυοθραύστης και ο βασιλιάς των ποντικιών» γράφτηκε από τον Γερμανό ρομαντικό συγγραφέα Θ. Χόφμαν το 1816. Ωστόσο, το μπαλέτο του Τσαϊκόφσκι βασίζεται σε μετάφραση του λογοτέχνη Αλέξανδρου Δουμά και παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 1892 στη Ρωσία.
Ακριβώς το μπαλέτο του Τσαϊκόφσκι αποτέλεσε τη βάση της ταινίας του Αντρέι Κοντσαλόφσκι, ο οποίος προτείνει τη δική του παραλλαγή του παραμυθιού, που δημιουργήθηκε με τη βοήθεια σύγχρονων τεχνολογιών.
Όπως λέει ο σκηνοθέτης Αντρέι Κοντσαλόφσκι «Ο στόχος μας ήταν να δημιουργήσουμε ένα κόσμο, όπου η φαντασία και η περιπέτεια θα περιπλέκεται με τη χαρά, όπως συμβαίνει πάντα στα παιδιά. Τα παιχνίδια αφυπνίζουν στα παιδιά τη φαντασία, γι΄ αυτό κι εμείς δώσαμε απόλυτη ελευθερία στη φαντασία μας».
Η πλοκή του Hoffman διατηρήθηκε, όμως η δράση μεταφέρεται στη δεκαετία του '20 στη Βιέννη. Μιά πόλη ετοιμάζεται για τα Χριστούγεννα, λάμπουν οι στολισμένες βιτρίνες, οι άνθρωποι χαίρονται… Και τότε ορδές ποντικών, εφοδιασμένων με τα πιό σύγχρονα τεχνικά μέσα, με γρήγορα οχήματα και φανταστικές ιπτάμενες συσκευές κυριεύουν την πόλη, καταστρέφουν τα παιχνίδια και προσπαθούν να υποτάξουν τους κατοίκους. Εναντίον τους ρίχνονται στη μάχη ένα κοριτσάκι και ο ξύλινος Καρυοθραύστης του…
Ουδέποτε ο «Καρυοθραύστης» ήταν τόσο ακριβός – ο προϋπολογισμός της ταινίας ξεπέρασε τα 90 εκατ. δολάρια! Μάλιστα, στο όλο έργο συμμετείχαν κινηματογραφιστές από το Χόλυγουντ – τους ρόλους των πρωταγωνιστών μαζί με τη Ρωσίδα ηθοποιό Γιούλια Βισότσκαγια (γυναίκα του σκηνοθέτη) υποδύθηκαν Αμερικανοί αστέρες, συγκεκριμένα, η νεαρή Ελ Φάνινγκ, ο Τζον Τορτούρο κλπ.
Το trailer της ταινίας:

Δεν υπάρχουν σχόλια: