Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2013

ΦΩΚΙΔΑ: ΣΤΟ ΜΕΙΟΝ 80% Η ΠΩΛΗΣΗ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ!


Με το σταγονόµετρο το πετρέλαιο
- 80% οι πωλήσεις στη Φωκίδα
- ∆ραµατική µείωση και στη βενζίνη και το πετρέλαιο κίνησης που φτάνει στο - 45% στο νοµό µας.
- Η εξίσωση του φόρου, τα χαράτσια και οι προµηθεύτριες εταιρείες που ζητούν µετρητά προκαταβολικά έχουν γονατίσει τα πρατήρια.
«Στον πάγο» εξακολουθούν να είναι οι πωλήσεις πετρελαίου θέρµανσης στη Φωκίδα, όπως και οι περισσότερες κατοικίες, λόγω της µεγάλης αύξησης της τιµής του, από την εξίσωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης.
Σύµφωνα µε Βενζινοπώλες της περιοχής, η µείωση των πωλήσεων φτάνει σε επίπεδα ρεκόρ, καθώς ελάχιστα νοικοκυριά προµηθεύονται πλέον πετρέλαιο θέρµανσης και αυτό µε το σταγονόµετρο στην κυριολεξία. Επαγγελµατίας της Άµφισσας, µιλώντας στν «ΩτΦ» τονίζει ότι η µείωση των πωλήσεων πετρελαίου θέρµανσης σε σύγκριση µε πέρυσι είναι περίπου στο 80% και οι µόνες αγορές αφορούν κυρίως µονοκατοικίες και ποσότητες γύρω στα 100, 200, 300 λίτρα το πολύ. «Η αγορά έχει καεί» είπε χαρακτηριστικά για να δείξει την κατάσταση που επικρατεί στα περισσότερα πρατήρια υγρών καυσίµων.
Ακόµη ένα θέµα που βάζουν στο τραπέζι είναι η αλλαγή στην προµήθεια του πετρελαίου, καθώς πλέον όλες οι εταιρείες επι- βάλλουν προκαταβολική εξόφληση µε ρευστό, χωρίς να δίνουν πια το δικαίωµα 8ήµερης πίστωσης, ενώ δε δέχονται ούτε καν επιταγές, στις περισσότερες περιπτώσεις.
«Ο νοµός έχει έτσι και αλλιώς µικρή αγορά και τα πράγµατα είναι αρκετά περιορισµένα. Εµείς ουσιαστικά δουλεύουµε για 5 λεπτά του ευρώ στο λίτρο καθαρά και τα υπόλοιπα είναι φόροι και ΦΠΑ στο µεγαλύτερο µέρος τους, πέρα από το ποσό της εταιρείας. Αναλογιστείτε δε ότι οι περισσότεροι από εµάς έχουµε και ενοίκια να καλύψουµε, προσωπικό, ασφάλειες κλπ. Σε µεγάλα αστικά κέντρα έχουν ήδη κλείσει πολλά πρατήρια και ακόµη περισσότερα υπολειτουργούν. Ευτυχώς ακόµη εδώ δεν έχουµε τέτοια θέµατα, αλλά δεν ξέρω τι θα γίνει αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση. Προφανώς στην τότε κυβέρνηση δεν εκτίµησαν καλά τα πράγµατα και δεν εκτίµησαν καλά και τις απώλειες. Η «χασούρα» του κράτους από αυτό που συµβαίνει τώρα είναι πολύ µεγαλύτερη από πριν», τονίζει πρατηριούχος της περιοχής µας.
Στο ίδιο πλαίσιο κινούνται όλοι οι επαγγελµατίες που υποστηρίζουν την εκτίµηση ότι η πτώση των πωλήσεων πετρελαίου θέρµανσης είναι πάνω από 80% και σηµειώνουν ότι οι παρεµβάσεις που γίνονται πλέον από την οµοσπονδία πρατηριούχων υγρών καυσίµων και άλλες περιφερειακές ενώσεις δεν έχουν κανένα νόηµα, αφού η εξίσωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης, αποτελεί εδώ και καιρό µια πραγµατικότητα, που ανέτρεψε όλη την αγορά πετρελαίου θέρµανσης και καταδίκασε χιλιάδες νοικοκυριά σε έλλειψη ενός βασικού αγαθού και επιχειρήσεις σε απώλεια εσόδων, ακόµα και σε κλείσιµο.
Σύµφωνα πάντως µε τα στοιχεία που κρατούν οι επαγγελµατίες καυσίµων το µεγαλύτερο πρόβληµα εντοπίζεται σε πολυκατοικίες, όπου σχεδόν στο σύνολό τους δεν προµηθεύονται πετρέλαιο και δεν ανάβουν καλοριφέρ. «Είναι σπάνιο να πάµε πετρέλαιο σε πολυκατοικία. Όσο δουλεύουµε είναι µόνο µε σχεδόν αποκλειστικά κάποιες µονοκατοικίες. Κάναµε και εµείς λάθη. Πιστεύω ότι ο κλάδος θα έπρεπε να έχει αντιδράσει δυναµικά πριν την επιβολή του µέτρου και οποιαδήποτε διαµαρτυρία αυτή την στιγµή, είναι απλά και µόνο επιφανειακή», τονίζει πρατηριούχος της περιοχής.
Όλοι οι επαγγελµατίες καυσίµων πάντως, συµφωνούν ότι αν δεν µειωθεί δραστικά, έστω κατά 0,60 λεπτά ο Ειδικός Φόρος Καυσίµων δεν πρόκειται να ανακινηθεί η αγορά.
«Πέρα από τις δικές µας απώλειες οφείλουν να δουν και τα νοικοκυριά που έχουν ξεπα- γιάσει. Ο ΕΦΚ πρέπει να µειωθεί σηµαντικά, το λιγότερο 0,60 λ και να απαλλαγούµε από τα χαράτσια. Ο κόσµος έχει µείνει χωρίς χρήµατα. ∆εν ξέρω τι λένε οι στατιστικές τους, στην πραγµατικότητα όµως οι οικογένειες που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας είναι πολύ περισσότερες από αυτές που δίνουν επίσηµα. Εµείς το ζούµε κάθε µέρα.
Ακόµη και η βενζίνη και το πετρέλαιο κίνησης είναι -45%. Ο κόσµος κάνει οικονοµία παντού, για να πληρώνει φόρους. Πρέπει ν καταλάβουν οι κυβερνώντες ότι δεν υπάρχουν αντοχές και έχουν εξαντληθεί τα όποια αποθέµατα», λέει πρατηριούχος της Φωκίδας.
Στο µεταξύ, την άµεση µείωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρµανσης για την προστασία των καταναλωτών και του περιβάλλοντος, ζητούν µε ανακοινώσεις τους επαγγελµατικές ενώσεις λιανικής αγοράς καυσίµων. Σύµφωνα µε την Ένωση Βενζινοπωλών Ελλάδας, λόγω της µεγάλης αύξησης του ΕΦΚ, καταγράφεται δραµατική µείωση πωλήσεων στην αγορά πετρελαίου θέρµανσης, µε αποτέλεσµα µεγάλο τµήµα του πληθυσµού να ξεπαγιάζει, ενώ στα κρατικά έσοδα παρατηρείται ήδη µεγάλη µείωση εισπράξεων φόρου που υπολογίζεται σε 400 εκ. ευρώ. Η Οµοσπονδία Βενζινοπωλών µε ανακοίνωσή της καλεί την κυβέρνηση να αναγνωρίσει το προφανές: ότι δηλαδή η αύξηση του φόρου στο πετρέλαιο θέρµανσης έχει καταδικάσει χιλιάδες νοικοκυριά να κρυώνουν και έχει αναγκάσει χιλιάδες επίσης πολίτες να επιστρέψουν στα «παραδοσιακά» µέσα θέρµανσης, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία τους και το περιβάλλον. Τα δάση ξυλεύονται ανεξέλικτα, η ατµόσφαιρα επιβαρύνεται και τα έσοδα του ∆ηµοσίου κατακρηµνίζονται αφού οι πωλήσεις πετρελαίου θέρµανσης έχουν σχεδόν εκµηδενιστεί. Μπροστά στην τραγική κατάσταση που δηµιουργείται οι πρατηριούχοι καυσίµων ζητούν την άµεση επιστροφή στο προηγούµενο κατώτατο ύψος του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρµανσης (21 ευρώ/1.000 λ.) απόφαση που θα µειώσει την τιµή του πετρελαίου θέρµανσης στα 0,88 µε 0,90 ευρώ το λίτρο.
ΠΗΓΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ: Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΦΩΚΙΔΑΣ

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΑΠΛΗ ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΗ : ΕΒΑΖΑ 200 ΕΥΡΩ ΒΕΝΖΙΝΑ ΤΟΝ ΜΗΝΑ , ΜΟΥ ΖΗΤΑΕΙ + 46 ΦΟΡΟ ! ΤΩΡΑ ΒΑΖΩ 50ΕΥΡΩ ΠΟΣΑ ΠΕΡΝΕΙ ΦΟΡΟ ??? ΤΕΤΟΙΑ ΣΑΙΝΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΕΒΓΑΛΕ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ! ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ Ο ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ ΑΛΛΟΙ ΠΑΡΕΔΩΣΑΝ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΙΝΑΚΙΔΕΣ ! ΤΙ ΚΕΡΔΙΖΕΙ ΛΟΙΠΟΝ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΠΟΥ ΥΠΟΛΟΓΙΖΕ ΟΤΙ ΘΑ ΕΙΣΠΡΑΞΕΙ ΤΟΣΑ.... !!! ΜΟΝΟ Η ΑΡΠΑΧΤΗ ΤΙΠΟΤΕ ΑΛΛΟ !!!