Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2013

Η ΔΕΗ ΚΑΙ ΤΑ ΔΩΡΑ ΤΗΣ – ΑΡΘΡΟ ΣΥΜΠΟΛΙΤΗ ΜΑΣ


του Χρήστου Βανδώρου
     Το 2013 ξεκίνησε με ένα μεγάλο δώρο από την ΔΕΗ. Το κομμάτι της πρωτοχρονιάτικης πίττας στο οποίο ήταν το φλουρί, κέρδιζε αυξήσεις και μάλιστα δυσανάλογες με την κατανάλωση ρεύματος!!!
     Δυστυχώς αυτό το κομμάτι για άλλη μια φορά στα τελευταία μνημονιακά χρόνια «πέφτει βαρύ» στο στομάχι των πολιτών. Περιττό βέβαια να αναφερθεί ότι «ζαχαροπλάστης» δεν είναι άλλος από την τρόικα εσωτερικού με μαίτρ την αντίστοιχη εξωτερικού.
     Η αύξηση των τιμολογίων ρεύματος από 1η Ιανουαρίου αποτελεί την πρώτη δόση εντός του 2013 – θα ακολουθήσουν ακόμη μία τον Μάρτη και τρίτη τον Ιούλιο. Είναι η 12η κατά σειρά αύξηση από το 2008, εκτινάσσοντας το ποσοστό αύξησης τιμής κιλοβατώρας κατά 50% μέχρι τώρα. Φυσικά σε αυτήν την αύξηση θα προστεθεί μια ακόμη συνολικά έως 48% εντός του 2013.
     Και ενώ όλα αυτά συμβαίνουν, ο κ. Αρθούρος πρόεδρος της ΔΕΗ, εγγράφει στις δαπάνες, μόνο για διαφημίσεις 10μήνου το ποσόν των 3 εκατ. Ευρώ!!. Επαίρεται δε ότι είναι χαμηλό έξοδο, αλλά δεν μας λέει τι διαφημίζει. Η ΔΕΗ σαν μονοπώλιο τι ανάγκη έχει;  Όσο για το μισθολογικό κόστος: Φρόντισαν οι κυβερνήσεις και είναι μειωμένο – σύμφωνα με τον προϋπολογισμό της επιχείρησης – κατά 700  εκατομμύρια Ε!!!
 Γεννάται λοιπόν ερώτημα με 2 υποερωτήματα.
     Εφόσον έφταιγαν οι εργαζόμενοι και τώρα γιατρεύτηκε το κακό σπυρί γιατί επιβάλλουν αυξήσεις και μάλιστα τόσο μεγάλες; Πως δικαιολογούνται; Το δεύτερο υποερώτημα: Όλοι αυτοί οι οποίοι λαμόγια ανέβαζαν, τεμπέληδες κατέβαζαν τους εργαζόμενους, άραγε τώρα τι έχουν να πουν?
 ΠΟΥ  ΠΑΝΕ ΤΑ ΛΕΦΤΑ;  ΕΧΟΥΜΕ & ΛΕΜΕ:
     Μόνο το Δημόσιο και δυο ακόμη ιδιωτικές επιχειρήσεις χρωστάνε το «ευτελές ποσό» των 300 εκατομμυρίων ευρώ!! (όλα δε μαζί  τα μεγαλολαμόγια περίπου 1 δις ευρώ). Ποσό το οποίο αν υπήρχε στα ταμεία της ΔΕΗ θα ήταν αρκετό ώστε οι καταναλωτές έως 800 κιλοβατώρες το 4μηνο να μην πληρώνουν τίποτε!!! Μόνο ο γείτονας μας ο Μυτιληναίος χρωστάει περίπου 130 εκατ. Ευρώ.
     Άλλα 300 εκατομμύρια χάνει η ΔΕΗ  από την παγκόσμια πατέντα του λεγόμενου Μηχανισμού ανάκτησης μεταβλητού κόστους. Τι σημαίνει αυτό; Ότι οι ιδιώτες που παράγουν ρεύμα και το πουλάνε στην ΔΕΗ έχουν προτεραιότητα στην διάθεση της παραγωγής τους έναντι της ΔΕΗ αν και σε τιμές υψηλότερες από όσο παράγει η ίδια!! !
100 εκατομ. Ευρώ χρεώνεται η ΔΕΗ από τον ειδικό φόρο ντίζελ αφού στα νησιά η παραγωγή ρεύματος στηρίζεται σαυτό το καύσιμο που υπερφορολογεί το κράτος.
     Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) αποτελούν άλλο βάσανο για τα τιμολόγια. Δεν μιλάμε φυσικά για τα οικιακά ΑΠΕ αλλά για τα μεγάλα φωτοβολταϊκά και τις ανεμογεννήτριες. Η ΔΕΗ ήταν η πρώτη στην Ευρώπη που εγκατέστησε δικές της μονάδες ΑΠΕ και σήμερα δεν έχει σχεδόν καθόλου, την ίδια ώρα που αγοράζει σε πολλαπλάσια τιμή από ιδιώτες «καθαρή» ενέργεια. Ο λόγος που δεν άφησαν την ΔΕΗ να αναπτύξει δικές της μονάδες ΑΠΕ ενώ την ίδια ώρα  επέβαλαν φόρο διοξειδίου είναι προφανής… Όλα αυτά φυσικά δένονται με την πορεία ιδιωτικοποίησης της επιχείρησης. Οι μέτοχοι όποιοι και αν είναι ενδιαφέρονται μόνο για κέρδη. Φτιάχνουν λοιπόν το ανάλογο κλίμα. Τέλος ας μη αναφερθούμε σε  δαπάνες συμβούλων, κακοδιαχείρισης, προμηθειών κτλ γιατί δεν γνωρίζουμε… το κόστος.
     Τι μένει μετά από όλα αυτά; Φυσικά αυξήσεις για εξορθολογισμό του κόστους όπως λένε. Τα μνημόνια όμως πρόβλεπαν αυτές τις αυξήσεις. Έτσι το 1ο μνημόνιο μιλούσε για την ανάγκη τα τιμολόγια «να αντανακλούν το κόστος παραγωγής». Βλέπετε η Ελληνική γλώσσα είναι τόσο πλούσια που μπορεί ο κάθε «δικηγόρος» να λέει άλλα, και κάποιος μη συνηθισμένος στις διπλωματικές τους ρεβεράντζες άλλα να καταλαβαίνει. Στο δε 3ο μνημόνιο ορίζεται ότι μέρος των δανεικών θα εξοφλείται από τις αυξήσεις των τιμολογίων ΔΕΗ. Όμως για να μην δυσαρεστήσουν τα ντόπια κοράκια φρόντισαν το μεγάλο μέρος των αυξήσεων να πέσει στους μικρότερους καταναλωτές!!! Το κόλπο σε αυτή την περίπτωση, επιγράφεται  απαγόρευση σταυροειδούς επιδότησης είναι σε συμφωνία  με την Ε.Ε και σημαίνει ότι δεν επιτρέπεται «επιδότηση» μεταξύ κατηγοριών καταναλωτών-παροχών. Έτσι οι καταναλωτές έως 800 κιλοβατώρες έχουν άμεση αύξηση 25% περίπου από 1 Ιανουαρίου. Οι ίδιοι θα φτάσουν πάνω από 45% στο 2ο εξάμηνο. Το ότι 1000-1200 πολίτες κάθε ημέρα δεν έχουν να πληρώσουν και τους κόβεται το ρεύμα δεν ενοχλεί κανέναν.
     Αν είσαι φτωχός είσαι και ανήμπορος. Αν είσαι πλούσιος και χρωστάς 100δες χιλιάδες είσαι μάγκας επενδυτής. Αν είσαι άνεργος είσαι τεμπέλης, αν είσαι γόνος οικογενείας με πτυχία στα λοντον σκουλ είσαι οραματιστής και θαυματοποιός. Δηλαδή μπορείς να κάνεις τον αέρα ομόλογα, και το χρήμα πυραμίδα.
 Το πρόβλημα είναι τι κάνουμε εμείς
      Το κίνημα κατά των χαρατσιών πρέπει να πάρει μαζικό χαρακτήρα. Οι άνεργοι και οι χαμηλόμισθοι-χαμηλοσυνταξιούχοι χωρίς άλλα εισοδήματα επείγει πρωτίστως να απαλλαχτούν από  τα χαράτσια, τις αυξήσεις, αλλά και να τους δοθεί ένα ποσοστό δωρεάν κατανάλωσης σε ρεύμα, τηλέφωνο, νερό, δημοτικά τέλη καθώς και εισιτήρια μεταφοράς. Πιστεύω πως επείγει η διοργάνωση κινήματος με αυτά τα χαρακτηριστικά παράλληλα με διερεύνηση και άλλων δρόμων και μορφών αλληλεγγύης από όσους μπορούν να συνδράμουν χωρίς σε καμία περίπτωση  να χάνουμε τον κύριο στόχο που είναι η ανατροπή των μνημονιακών πολιτικών. Ειδικά τώρα το δύσκολο 2013 που δοκιμάζεται κάθε έννοια κοινωνικής πολιτικής αλλά και δημοκρατικής έκφρασης, είναι ανάγκη η οικοδόμηση ενιαίου δυναμικού μετώπου απέναντι στον νεομεσαίωνα και το φασισμό που απειλεί το λαό και τη χώρα.  
Βανδώρος Χρήστος. 25-1-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: