Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2013

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΜΦΙΣΣΑΣ: «Πρόχειρος ο νέος Οργανισμός του νοσοκομείου », καταγγέλλει ο σύλλογος εργαζομένων


Για προχειρότητα και υποβάθμιση των υπηρεσιών της δημόσιας υγείας κάνει λόγο το Σωματείο Εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Άμφισσας, αναφορικά με το νέο Οργανισμό που πρόκειται να τεθεί σε ισχύ και ο οποίος προβλέπει το πετσόκομμα των κλινών, των θέσεων ιατρών και προσωπικού αλλά και των τμημάτων του Νοσοκομείου.
Σύμφωνα με τον γραμματέα του Σωματείου Εργαζομένων του Γ.Ν. Άμφισσας κ. Ζώη Κουτρουλή, το τελευταίο διάστημα έχουν προκύψει δύο πολύ σοβαρά θέματα τα οποία αν τελικά τεθούν σε ισχύ το νοσοκομείο μας θα δεχθεί πολύ ισχυρά πλήγματα. 
Το πρώτο αφορά τη διασύνδεση του Νοσοκομείου Άμφισσας, με τα Νοσοκομεία Λαμίας και Καρπενησίου, κάτι που όπως ο ίδιος δηλώνει δεν φαίνεται να τεθεί σε ισχύ τελικά, ενώ το δεύτερο αφορά το νέο Οργανισμό του Νοσοκομείου, όπως αυτός έχει εκδοθεί στο ΦΕΚ 3496/31-12-2012.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο κ. Κουτρουλής πρόκειται για έναν πολύ πρόχειρο Οργανισμό, ο οποίος ουσιαστικά υποβαθμίζει όχι μόνο το Νοσοκομείο της Άμφισσας, αλλά την πλειοψηφία των νοσηλευτικών ιδρυμάτων της χώρας, τονίζοντας πως το συγκεκριμένο οργανόγραμμα δυστυχώς προέρχεται από την υλοποίηση των «λευκών επιταγών» επί των μνημονιακών συμβάσεων του πρώην υπουργού κ. Λοβέρδου, ο οποίος και ανέλαβε δέσμευση να μειώσει συνολικά 11.000 κλίνες και 660 τμήματα.
Ο ίδιος επισημαίνει πως αν ο νέος οργανισμός ισχύσει ως έχει, θα πετσοκόψει στην ουσία το Νοσοκομείο Άμφισσας, υποβαθμίζοντας το δραματικά, και γι’ αυτό το λόγο όπως χαρακτηριστικά αναφέρει τόσο οι εργαζόμενοι όσο και οι γιατροί πιέζουν συνεχώς, αφενός να μην ισχύσει το θέμα της διασύνδεσης με το Καρπενήσι και τη Λαμία και αφετέρου να γίνει άμεση απόσυρση του νέου οργανισμού όπως περιγράφεται στο σχετικό ΦΕΚ. Ο κ. Κουτρούλης αναφέρει ακόμα πως ο Οργανισμός δεν δίνει απολύτως καμία προοπτική ανάπτυξης στο Νοσοκομείο, αντίθετα δεν ανταποκρίνεται καν στις ανάγκες του πληθυσμού, τονίζοντας πως εάν δεν αποσυρθεί το Νοσοκομείο της Άμφισσας θα γυρίσει δεκαετίες πίσω.
Τονίζει δε,  πως αναμένεται να μειωθούν δραματικά οι κλίνες, και κατ’ επέκταση οι θέσεις ιατρών - προσωπικού καθώς και τα τμήματα, (σ.σ. προσωπικό και τμήματα υπολογίζονται βάσει των κλινών) κι έτσι αναγκαστικά θα επέλθει και η υποβάθμιση του νοσοκομείου.
Το Σωματείο Εργαζομένων ζητά δωρεάν δημόσιο νοσοκομείο χωρίς επιβαρύνσεις, ελεύθερη και δωρεάν πρόσβαση σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες υγείας και άμεση και γενναία χρηματοδότηση στο νοσοκομείο από τον κρατικό προϋπολογισμό, προκειμένου να μπορέσει να λειτουργήσει σωστά. Παράλληλα ζητούν την άμεση απόσυρση του ΦΕΚ 3496/31-12-2012 για το νέο Οργανισμό, ενώ τονίζουν πως σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να δεχθούν τη συρρίκνωση των υπηρεσιών, των τμημάτων, του προσωπικού και των κλινών. Τέλος αναφέρουν πως είναι αντίθετοι σε κάθε διαθεσιμότητα εργαζομένου.
Οι προτάσεις – θέσεις του Σωματείου Εργαζομένων σχετικά με το νέο οργανισμό λειτουργίας του Γ.Ν. Άμφισσας
Ο νέος Οργανισμός όπως αυτός περιγράφεται στο ΦΕΚ 3496/31-12-2012 είναι πολύ πρόχειρος και σαφώς υποβαθμίζει το Νοσοκομείο μας. Στην υγεία δεν «χωράει» κρίση όταν μιλάμε για την σωτηρία της ανθρώπινης ζωής, με αυτό το σκεπτικό δε μείωση κλινών από 132 σε 111 ή σε 97 ή σε 80. Αντίστοιχα μείωση των Ιατρών σε 31 ή σε 20 ή αν πρέπει να καταργηθούν 2 ή 4 σημερινά τμήματα Νοσοκομείου. Το Γ.Ν. Άμφισσας εφημερεύει επί 24ώρου βάσεως, μέρα – νύχτα, χειμώνα – καλοκαίρι, 365 μέρες το χρόνο, και οι υπηρεσίες του, ιατρική, νοσηλευτική, διοικητική κ.λ.π. τμήματα, πρέπει να είναι επανδρωμένα με προσωπικό αντίστοιχα, έτσι ώστε όλοι οι τομείς, παθολογικός, χειρουργικός, εργαστηριακός, μαζί με τα αντίστοιχα τμήματα να λειτουργούν με ασφάλεια για τον πολίτη που τα επισκέπτεται. Η αναλογία κατοίκων – κλινών – προσωπικού πρέπει να εξασφαλίζει την 24ώρη  λειτουργία τόσο του Νοσοκομείου όπως και των μονάδων Υγείας που εποπτεύει, καλύπτοντας ισότιμα τις σημερινές ανάγκες περίθαλψης των πολιτών σε δωρεάν ποιοτικές υπηρεσίες υγείας πρωτοβάθμιας – δευτεροβάθμιας.
- Απαιτούμε την άμεση πρόσληψη ιατρικού και λοιπού προσωπικού.
- Οι ανάγκες για νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό δεν μπορούν να καλυφθούν με λύσεις τύπου «Μπλοκάκι».
- Οι συνεχείς μετακινήσεις προσωπικού από τμήμα σε τμήμα για τη περιστασιακή κάλυψη αναγκών δε μπορεί να αποτελέσει λύση, αντίθετα δημιουργεί πολλαπλά προβλήματα, κυρίως στην υπηρεσία.
ΠΗΓΗ: www.newsit.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: