Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2013

ΙΤΕΑ – ΠΑΡΑΛΙΑ: ΤΙ ΤΡΩΝΕ ΟΙ ΓΛΑΡΟΙ; ΔΕΙΤΕ ΤΟ. ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ ΚΑΙ ΜΕ ΦΩΤΟ!


Αρχικά ήταν η περιέργεια. Μετά ήρθε ο προβληματισμός. Να είναι άραγε ένα φυσικό φαινόμενο, μυστήριο και άξιο επιστημονικής έρευνας; Μετά θυμήθηκα μία κουβέντα για τον «γλαρολογικό καθαρισμό» που λειτουργεί με ευθύνη της φύσης και υποκαθιστά τον «βιολογικό καθαρισμό» που δεν λειτουργεί με ευθύνη των ανθρώπων. Και δεν είναι το εάν έσπασε κάποιος αγωγός που τόσες φορές το φτιάχνανε και το βράδυ γκρεμιζόταν. Δεν είναι το αν είμαστε τόσο άτυχοι ή ποιοι είναι τελικά αρμόδιοι και πόσα φούμαρα μας έχουν πουλήσει. Είναι το ότι, αν έφταιγε ότι έσπασε ένας αγωγός, νερό θα έπρεπε να βγάζει και άντε να μην είναι και απόλυτα καθαρό και διαυγές όπως θα έπρεπε. Οι γλάροι γιατί μαζεύτηκαν όλοι μαζί σε ένα τόσο μικρό κύκλο μέσα στο λιμάνι μας; Τι τους έφερε τόσο κοντά; Συνήθως είναι το φαγητό ή ο έρωτας. Και εποχή ζευγαρώματος δεν είναι.

Είναι η υγεία μας, όπως και να τα βγάζουμε πέρα ο καθένας, αλλά είναι και το πώς θα τα βγάλουμε πέρα όλοι μας στο δύσκολο και εξοντωτικά ανταγωνιστικό περιβάλλον που ξημερώνει με γοργούς ρυθμούς. Δεν είμαστε ένα τόπος της σειράς. Είμαστε « ο Ομφαλός της Γής» και απ’ όλη την γη, όποιοι ξέρουν να διαβάζουν, ένα από τα όνειρά τους είναι να επισκεφτούν κάποια στιγμή στη ζωή τους και τον ιερό ετούτο τόπο. Και οι περισσότεροι που ζούμε εδώ νιώθουμε κάποια ιδιαίτερη ευαισθησία και έχουμε και έναν στοιχειώδη αυτοσεβασμό και μία αξιοπρέπεια.

Μπορεί κάποιος να πει «Έλα ρε αδερφέ, αυτά συμβαίνουν παντού, αλλού δεν έχουν καν βιολογικό καθαρισμό και οι επισκέπτες πάνε και δεν τους ενδιαφέρει καθόλου. Και όταν θέλουν να κολυμπήσουν πάνε σε κάποια παραλία μακριά από το λιμάνι» . Μπορεί, αυτά να συμβαίνουν «αλλού». Όχι όμως εδώ. Γιατί εδώ είναι « ο Ομφαλός της Γής». Γιατί εδώ πρεσβεύουμε κάτι περισσότερο απ’ ότι κάποιοι άλλοι «αλλού». Γιατί έτσι γουστάρουμε οι «πολλοί» απ’ αυτούς που ζούμε εδώ (αν δεν το καταλαβαίνουν κάποιοι «λίγοι» αλλιώς).

Και για όσους δεν το καταλαβαίνουν αλλιώς, μία τελευταία προσπάθεια βγάζοντας έξω αξιοπρέπειες και αυτοσεβασμούς. Σκεφτείτε το «μυστηριώδες» θέαμα των επισκεπτών του «Ομφαλού της Γής» , ψηλά από το κατάστρωμα του Κρουαζιερόπλοιου. Φωτογραφίες, βίντεο και συζήτηση σε κάποια ξένη γλώσσα. «Τι μυστήριο θέαμα. Τόσοι γλάροι συγκεντρωμένοι σε ένα γεωμετρικά άψογο κύκλο; Τι να είναι άραγε αυτό που αναβλύζει μέσα στο λιμάνι και φέρνει κομματάκια τροφής στους γλάρους ;». Να σκεφτούν άραγε «Να είναι κάτι σαν αυτό που ανάβλυζε από την Γή και έκανε την Πυθία να βλέπει το μέλλον;» . Ή θα αντιληφθούν την αλήθεια και εμείς θα περιμένουμε ότι η πανέμορφη Γή μας θα τους μαγέψει να έρθουν του χρόνου να μείνουν με τις οικογένειές τους λίγες μέρες και να το πουν και στους φίλους στους;

Να φροντίσουμε λοιπόν Κύριοι αρμόδιοι, επειδή η υγεία μας αλλά και η αξιοπρέπειά μας δεν ταιριάζει με τέτοια «μυστήρια» φαινόμενα, να κάνετε ότι χρειάζεται για να μην ξανασυμβεί ποτέ αυτό. Αν δεν μπορείτε, παραιτηθείτε. Αύριο το πρωί. Απλά Παραιτηθείτε με αξιοπρέπεια. Και αν θέλετε να μας πείτε ότι κάνετε πολλά και μας αγαπάτε και τρέχετε από το πρωί μέχρι το βράδυ γιατί οι άλλοι ήταν άχρηστοι, και μην σας αδικούμε γιατί κάνετε πολλά και τι να πρωτοκάνετε, και και και και και έχετε και φόρα να μας πείτε σύντομα να σας ξαναψηφίσουμε, μην το κάνετε. Όχι γιατί θα το εκλάβουμε ως προσβολή και το θέμα θα πάει αλλού. Ας σταματήσετε να είστε σε όλα τα πανηγύρια και τις φιέστες «πανταχού παρόν» γιατί όντος τρέχετε αλλά για πραγματική δουλειά χρόνος δεν μένει.
 
    Έργα Κύριοι και Κυρίες και όχι παραστάσεις για ηλίθιους και λόγια παχιά και ψεύτικα. Και όχι έργα από τους γλάρους.
 
Οι φωτογραφίες πάρθηκαν το Σάββατο 26 Ιανουαρίου.
 

 
 

5 σχόλια:

γλαρόνι είπε...

Επειδή δεν κατάλαβα καλά.
Υπάρχει αγωγός που φεύγει από τον βιολογικό καθαρισμό και περνάει ανάμεσα στο μώλο και στη μαρίνα;

Και ανέβληζαν περιττώματα και πάσης φύσεως πράγματα δηλαδή;

Κολιλης είπε...

Ε,μην ξανατρωτε γλαρους ρε παιδια,σιγα το πραγμα.

Ανώνυμος είπε...

ΚΑΙ ΠΑΝΤΑ ΕΙΧΑ ΤΗΝ ΑΠΟΡΙΑ. ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΓΛΑΡΟΙ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΑΣ ΕΧΟΥΝ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΓΕΥΣΗ;
ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΛΑΚΑ ΤΩΡΑ, ΝΑΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΕΤΟΙΟΣ ΑΓΩΓΟΣ. ΝΑΙ ΕΧΕΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΤΑΣΤΕΙ ΠΡΩΤΗΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ ΝΑ ΤΑ ΛΥΣΟΥΜΕ ΟΡΙΣΤΙΚΑ. ΝΑΙ, ΜΕ ΜΙΚΡΟΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΔΕΝ ΛΥΝΕΤΑΙ. ΝΑΙ, ΑΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΕΛΠΙΖΟΥΜΕ ΣΕ ΚΑΤΙ, ΝΑ ΡΩΤΗΣΟΥΜΕ ΝΑ ΜΑΘΟΥΜΕ ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗΣ ΤΟΥ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΙΤΕΑΣ. ΑΝ ΟΙ ΣΗΜΕΡΙΝΟΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΧΑΣΟΥΝ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΕΣΠΑ, ΘΑ ΤΑ ΒΑΛΟΥΝ ΑΠΟ ΤΝ ΤΣΕΠΗ ΤΟΥΣ, ΘΑ ΜΑΣ ΤΑ ΔΩΣΕΙ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΑΠΟ ΕΘΝΙΚΟΥΣ ΠΟΡΟΥΣ, Ή ΑΝ ΔΕΝ ΤΑ ΒΑΛΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΜΑΣ ΔΕΝ ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ ΠΟΤΕ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ; ΚΑΤΑΛΑΒΑΤΕ ΤΩΡΑ ΚΟΡΟΙΔΑ ΟΤΙ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΧΑΣΟΥΝ ΓΙΑ TO ΕΡΓΟ AYTO ΟΙ ΣΗΜΕΡΙΝΟΙ ΘΑ ΤΑ ΖΗΤΗΣΟΥΝ ΑΥΡΙΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΜΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΝΙΓΟΥΜΕ ΣΤΟ ΣΚΑΤΟ;
ΚΑΙ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΕΡΓΟ ΠΟΥ ΘΑ ΧΑΣΟΥΝ ΟΙ ΣΗΜΕΡΙΝΟΙ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΜΕ ΤΑ ΠΟΛΛΑ ΛΕΦΤΑ, ΜΕ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΧΡΕΩΜΕΝΟ, ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ Ή ΤΟ ΞΕΧΝΑΜΕ ΤΟ ΕΡΓΟ Ή ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΜΑΣ. ΚΟΙΜΗΘΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΛΛΟ ΚΟΡΟΙΔΑ. ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΣΤΕ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΧΑΡΑΤΣΙΑ. ΝΑΣΤΕ ΚΑΛΑ ΝΑ ΤΑ ΠΛΗΡΩΝΕΤΕ. ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΥ, ΑΓΟΡΑΣΤΕ ΚΑΙ ΚΑΝΕΝΑ ΖΕΥΓΑΡΙ ΒΑΤΡΑΧΟΠΕΔΙΛΑ ΝΑ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ.

κομμένη η γλαρόσουπα είπε...

Έχει σπάσει ο αγωγός που βγαίνει εκεί μπροστά ανάμεσα στο μώλο και στη μαρίνα.

τώρα πάει στο βιολογικό ο αγωγός, έρχεται από το βιολογικό δεν ξέρω.

τουλάχιστον τα λαβράκια θα γίνουν θρεφτάρια είπε...

Να θυμίσω ένα οδοιπορικό στον βιολογικό της Ιτέας.


Συνάντηση με τους εργαζόμενους των συνεργείων της Δημοτικής Ενότητας Ιτέας.