Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2013

Στα 10 δισ. ευρώ τα έσοδα από τον τουρισμό το 2012


Ο Ελληνικός τουρισμός παρέμεινε ισχυρός υποστηρικτής του ΑΕΠ επιτυγχάνοντας ταξιδιωτικές εισπράξεις 10 δισ. ευρώ το 2012, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΕΤΕ, Ανδρέα Ανδρεάδη.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, στο πλαίσιο της παρουσίασης της έκθεσης του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος στην ετήσια γενική συνέλευση των μετόχων, τόνισε ότι ο ελληνικός τουρισμός πέτυχε τους αρχικούς στόχους που είχε θέσει για 16 εκατομμύρια διεθνών αφίξεων και 10 δισεκατομμύρια ευρώ ταξιδιωτικών εισπράξεων.

Ο κ. Ανδρεάδης επισήμανε ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό, να προχωρήσουν άμεσα μία σειρά αποφάσεις μεγάλης αναπτυξιακής σημασίας για τον ελληνικό τουρισμό, όπως η ταχύτερη -εντός 24 ωρών- έκδοση θεωρήσεων βίζας Σένγκεν και η χορήγηση σε ελάχιστο ποσοστό 30% θεωρήσεων πολλαπλών εισόδων. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΕΤΕ πέραν της απαραίτητης μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση στο 13%, σε αμέσως επόμενο στάδιο πρέπει να προχωρήσει η μείωση του ΦΠΑ στην ακτοπλοΐα, όπως και στο συνολικό τουριστικό πακέτο στο 6,5%.

 Ιδιαίτερα αισιόδοξα είναι τα μηνύματα που λαμβάνει η χώρα για το 2013 από τις περισσότερες αγορές του εξωτερικού. Ήδη, οι παραδοσιακές αγορές της Βρετανίας, της Γερμανίας και της Γαλλίας έχουν δείξει σαφή θετική μεταστροφή. Η βρετανική αγορά είναι παραδοσιακά η πρώτη από τις βασικές αγορές που ξεκινά από νωρίς τον προγραμματισμό και τις προκρατήσεις. Στην αγορά αυτή καταγράφεται αύξηση της τάξης του 20% σε ένα δείγμα 600.000 επισκεπτών, οι οποίοι ήδη έχουν κλείσει τις διακοπές τους για το 2013 στη χώρα μας.

Στη γερμανική, τη γαλλική και τη σκανδιναβική αγορά υπάρχει επίσης σημαντική αύξηση των προκρατήσεων της τάξης του 15%, ενώ στις αναπτυσσόμενες αγορές, όπως η Ρωσία, η Ουκρανία, το Ισραήλ, η Τουρκία κλπ, αν και είναι πολύ νωρίς, διαπιστώνεται βελτίωση της ζήτησης και αύξηση των οργανωμένων πτήσεων, σημαντικά ανώτερη του 20%.

ΠΗΓΗ: www.newsit.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: