Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2013

ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΑ ΙΔΙΑ;;; ΔΥΟ ΜΟΛΙΣ 24ΩΡΑ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΚΑΛΠΕΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΒΑΛΟΥΝ “ΧΕΡΙ” ΣΤΙΣ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ ΩΣ ΕΓΓΥΗΣΗ!


εφορια, λογοι, χερι, καταθεσεις
Η Κύπρος διχάζει τους Ευρωπαίους - Επιμένει η Γερμανία να υποστούν ζημιές και οι καταθέτες - Μαζικές εκροές καταθέσεων φοβούνται οι Ευρωπαίοι - Τι προβλέπουν οι 3 προτάσεις.

Διχάζει τους Ευρωπαίους το ζήτημα της κυπριακής διάσωσης, καθώς από την μία πλευρά οι Γερμανοί πιέζουν για την επιβολή ζημιών στους καταθέτες, από την άλλη πολλοί φοβούνται ότι μια τέτοια κίνηση θα προκαλέσει μαζικές εκροές καταθέσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του bankingnews ήδη καταγράφονται σημαντικές εκροές καταθέσεων από τις κυπριακές τράπεζες, ύψους 2,8 - 3 δισ. ευρώ.
Όπως σχολιάζει σε δημοσίευμά του το πρακτορείο Reuters, παρά το ότι σε ευρωπαϊκό επίπεδο υπάρχει ομοφωνία για την ανάγκη εφαρμογής ενός προγράμματος διάσωσης της Κύπρου, δεν έχουν αποφασιστεί οι λεπτομέρειες και οι όροι.
H Γερμανία, η Φινλανδία και η Ολλανδία υποστηρίζουν ότι τα σχέδια διάσωσης δεν θα πρέπει να χρηματοδοτούνται μόνο από τους φορολογούμενους, αλλά είναι καιρός να αναλάβουν ζημιές τόσο οι μέτοχοι όσο και οι καταθέτες.

Ωστόσο, έκδηλη είναι η ανησυχία, ότι εάν επιλεγεί μία τέτοια λύση είναι πιθανό να δημιουργηθεί πανικός και να υπάρξει μαζική απόσυρση των καταθέσεων από όλες τις κυπριακές τράπεζες στις οποίες, μεταξύ άλλων, διατηρούν λογαριασμούς βρετανικές και ρωσικές εταιρίες.
Το θέμα θα εξεταστεί εκ νέου από το Eurogroup της 4ης Μαρτίου στις Βρυξέλλες, ενώ υπάρξει και νέα συνάντηση αργότερα τον ίδιο μήνα.

Παρά το γεγονός ότι η οικονομία της Κύπρου είναι μικρή, ανέρχεται μόλις στα 18 δισ. ευρώ, μια μαζική φυγή καταθέσεων θα μπορούσε να μεταδοθεί και στις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης, αναβιώνοντας τους φόβους για μια νέα κρίση. Αξιωματούχος της ευρωζώνης δήλωσε στο Reuters ότι το ρίσκο πρέπει να ληφθεί υπόψη.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, μία από τις προτάσεις που εξετάζονται, είναι το «πάγωμα» των καταθέσεων  άνω των 100.000 ευρώ, ώστε να ενταχθούν σε ένα ειδικό λογαριασμό για διάστημα 15-30 ετών ως εγγύηση αποπληρωμής των δανείων που θα λάβει η χώρα.
Ένας άλλος τρόπος είναι να φορολογηθούν όλες οι καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ με ένα συντελεστή που θα είναι αποδεκτός από τους καταθέτες που θέλουν να διατηρήσουν τους λογαριασμούς τους στην Κύπρο.

Μία τρίτη πρόταση είναι να προσφερθεί στη Ρωσία η υπερχρεωμένη Cyprus Popular Bank έναντι αποπληρωμής του δανείου των 2,5 δισ. ευρώ που έχει δώσει στην Κύπρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: