Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2013

ΔΗΜΟΣΙΟ: ΠΡΩΤΑ ΘΑ ΑΠΟΧΩΡΗΣΟΥΝ ΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΑΟΡΙΣΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ


Δέσμευση να διώξουν χιλιάδες εργαζομένους μέχρι το 2014.


Αυξάνονται οι πιέσεις για εν αναμονή της άφιξης της τρόικας για αποχώρηση δεκάδων χιλιάδων εργαζομένων από το Δημόσιο

Σε απλοποίηση της διαδικασίας της διαθεσιμότητας των 25.000 δημοσίων υπαλλήλων που πρέπει να ενταχθούν στο νέο καθεστώς μέσα στο 2013 πρόκειται να προχωρήσει η κυβέρνηση, φέρνοντας ανατροπές στο θεσμικό πλαίσιο της κινητικότητας εντός Μαρτίου.

Από τους 54.000 υπαλλήλους με σύμβαση αορίστου χρόνου, που ανήκουν στις κατηγορίες ΔΕ και ΥΕ, προτείνεται, σύμφωνα με το "Έθνος", να προέρχονται όσοι τεθούν σε διαθεσιμότητα, ενώ προβλέπονται εξαιρέσεις βάσει κοινωνικών κριτηρίων.

Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης έχει λάβει προτάσεις από ειδική ομάδα στελεχών του Δημοσίου, που συστήθηκε στο Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης, προκειμένου να παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες και τεχνογνωσία στο πλαίσιο της διοικητικής μεταρρύθμισης, με προτεραιότητα την αναδιάρθρωση των διοικητικών υπηρεσιών και τη συναφή αξιολόγηση του προσωπικού της διοίκησης.

Σύμφωνα με το εισηγητικό, οι Έλληνες εμπειρογνώμονες προτείνουν στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου τη ριζική αναδιάρθρωση του πλαισίου της κινητικότητας και συγκεκριμένα εισηγούνται τον διαχωρισμό της κινητικότητας από τη διαθεσιμότητα.
Η κινητικότητα να ισχύσει για όλο το προσωπικό, με μετακινήσεις οικειοθελείς ή υποχρεωτικές ανά πενταετία.

Η κυβέρνηση, σύμφωνα με τη Ναυτεμπορική, υποχρεούται να δίνει στην τρόικα μηνιαία αναφορά για την πορεία εφαρμογής της εργασιακής εφεδρείας ή της διαθεσιμότητας των 25.000 υπαλλήλων του Δημοσίου μέχρι το τέλος του 2013, γεγονός που ασκεί ισχυρή πίεση στην κυβέρνηση για την εφαρμογή της σχετικής δέσμευσης του μνημονίου.

Σε ό,τι αφορά την εφεδρεία, το χρονοδιάγραμμα των αποχωρήσεων υπαλλήλων θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι την ολοκλήρωση των συζητήσεων με την τρόικα, καθώς αποτελεί προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της δόσης του Μαρτίου ύψους 2,8 δισεκατομμυρίων ευρώ και αν δεν υλοποιηθεί, θα δημιουργήσει προβλήματα και για τις επόμενες δόσεις.

Ειδικότερα, ορίζεται μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2013 τα υπουργεία θα πρέπει να έχουν έτοιμα τα σχέδια στελέχωσής τους για την προσεχή τριετία, να εντοπίσουν τις "περιττές θέσεις" και να προσδιορίσουν τους τριμηνιαίους στόχους, για τις υποχρεωτικές αποχωρήσεις εργαζομένων μέχρι το τέλος του 2014.


Δεν υπάρχουν σχόλια: